Социологът Юрий Асланов в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Президентът Румен Радев реши, че третият проучвателен мандат ще отиде в партията на Корнелия Нинова – "БСП за България“. Папката за бъдещо правителство ще бъде връчена на левицата днес. Какъв сигнал изпрати Радев с този ход и способна ли е БСП да стегне юздите на държавата като състави ново правителство? Темата ще коментираме сега със социолога Юрий Асланов, който е и член на Стратегическия институт за национални политики и идеи. Г-н Асланов, изненада ли ви лично вас ходът на президента?  

Не бих казал, че има нещо, което ме изненадва в този ход. Той трябваше да избере от всичките съществуващи варианти този, който може да му нанесе най-малко щети с убеждението, че никой не може да спаси този парламент и че предсрочните избори са неизбежни. Общо взето беше в капан президентът. Той не беше виновен, не го заложи той, заложиха го партиите и обстоятелствата, но събитията, особено от последните седмици, го принудиха да се върне към традиционния вариант. Все пак БСП е партията, която на два пъти го номинира за кандидат за президент, и нейните избиратели, членове и симпатизанти, сред тях той се ползва с най-високо доверие. Вие в началото казахте "партията на Корнелия Нинова“, но трябва да оставим в скоби неговите проблемни отношения със самата Нинова, защото те по никакъв начин не се отразяват на отношението на поддръжниците на БСП към него. Остават тези отношения в рамките на екзотиката на политическия живот. И в този смисъл за него той ще претърпи някакви щети, защото започнаха коментари за това, че аз поне успях да проследя, че с избирането на БСП за носител на третия мандат със сигурност отиваме на избори, но ние така или иначе отивахме със сигурност на избори.  

Да, и че се стоплят отново отношенията между Радев и БСП – и такива коментари имаше с това действие. 

Не, това не. Прочетох и други коментари – че едва ли не Радев цели да унищожи Нинова с този ход. Това не е така. По-скоро това може да й помогне, защото тя, ако протака този мандат, на което има право, няколко седмици… 

Да, всъщност въобще нямат срок, да.

Това ще съвпадне с насрочения в началото на следващия месец Конгрес, където се очакваха някакви проблеми за Нинова. Сега такива проблеми няма да има, защото в условията на връчен проучвателен мандат на нея вероятно Конгресът за нея ще мине безпроблемно. Тя ще използва това обстоятелство със сигурност и няма да бърза с мандата, поне в следващите няколко седмици. Но вижте, беше ясно от самото начало, че без участието на ГЕРБ и на "Продължаваме промяната“, или поне на единия от двамата субекти, не може да се състави каквото и да е редовно правителство. А начинът, по който подходиха при консумирането на първия и втория проучвателен мандат, подсказа, че и двете партии се стремят към предсрочни избори. В смисъла на това, на когото и да беше връчил президентът третия мандат, щяхме да се озовем пред същата перспектива, която е вече повече от ясна. 

А защо мислите, че БСП ще нанесе най-малко щети, г-н Асланов? 

Най-малко имиджови щети на президента. Ще го кажа по друг начин. Хайде да разсъждаваме логично. Ако беше избрал да го връчи на третата политическа сила, на ДПС, общественото мнение щеше да реагира крайно негативно и бурно. Няма значение колко справедливо или не, но масовите настроения по отношение на тази формация са негативни, те са доминиращи и това щеше да се отрази на президентската институция също негативно. 

Всъщност нека кажем, че ДПС смятат, че с това решение на президента се отива към сигурни предсрочни избори. Те бяха едни от хората, които го казаха вчера. 

Аз вече казах – на когото и да го връчи, и на ДПС да го беше връчил мандата, пак щяхме да отидем на избори, защото и ГЕРБ, и "Продължаваме промяната“ предварително заявиха, че с ДПС няма да влизат в коалиция, няма да преговарят за правителство. А както отбелязах в началото, без тези две формации е невъзможно да се състави каквото и да е правителство. Така че да продължим нататък. Ако го беше връчил на партия "Възраждане“, автоматично щеше да се случи същото, защото никой не желае да преговаря с тази партия за съставяне на кабинет. Тя е заявила, че ще прави правителство само самостоятелно, без да влиза в коалиция с никого. И освен това тази партия е заявила, че този парламент е мъртъв, трябва да приключи колкото се може по-скоро и трябва да се ходи на избори. Остава "Демократична България“. Може би имаше някакъв смисъл да бъде връчен мандатът на тази формация преди обаче скандалите от последната седмица, от последните десетина дни, които нанесоха неоспорима имиджова щета на формацията на Христо Иванов и Атанас Атанасов и нямаше как общественото мнение също да реагира позитивно. Да не говорим за това, че проявиха колебание и от останалите политически сили дали те няма да пострадат, ако започнат да преговарят с тази партия в сегашната обстановка.

И остана вариантът за "Български възход“. Първо, не е логично най-малката парламентарно представена партия да води преговори за съставяне на редовен кабинет, но от друга страна щетите за президентската институция също щяха да бъдат налице, доколкото лидерът на тази партия Стефан Янев беше секретар на президентската канцелария, след това служебен премиер. Нямаше как коментарите да не отблъснат общественото мнение в посока на това, че Радев залага на свое прокси, за да продължи да командва чрез един редовен кабинет, все едно, че е служебен. Радев вероятно е преценил внимателно всички тези алтернативи и е решил да се спре на най-традиционната и най-логичната – да го връчи на БСП, което направи три пъти преди това, впрочем. 

Да, но беше неуспешно всичко това.  

Ако в предишните конфигурации на парламента имаше някакви шансове за успех, още с конструирането на настоящия парламент се видя, че тези шансове са практически нищожни. А след изчерпването на първия и втория мандат в сегашния парламент беше ясно, че са нулеви. Може би за трети път или четвърти вече ще го кажа в нашия разговор – на когото и да беше връчен мандатът, резултатът щеше да е този: предсрочни избори. 

Така е. Обаче можем ли сега с вас все пак да погледнем какво казаха партиите вчера, какво заявиха те. Ето, подкрепа на "Продължаваме промяната“, вчера стана ясно, за кабинет на БСП ще зависи от Изборния кодекс и отношението към войната. Очаквате ли двете партии да постигнат все пак някакво съгласие между тези две теми? 

Не. Нито по отношение на Изборния кодекс, нито по отношение на войната няма да се постигне съгласие между тези две партии по никакъв начин. Просто не вярвам в това, а и не е логично, освен ако лидерите на тия партии не са самоубийци, разбира се, тъй като освен че няма гаранция, че ще успеят с преговорите, и ако отидат на избори, ще понесат чудовищни загуби заради това, че са направили подобни компромиси от първоначалните си позиции, но второто – те просто няма да разговарят. Отношенията между БСП и предишните й коалиционни партньори в предходното правителство са трайно разрушени и това е по вина на лидера на БСП, специално на Нинова, която ми се струва, че наистина разруши тези мостове за разбирателство, и сега трябва да се понасят последиците от това. Но няма как да се постигне съгласие между БСП и ГЕРБ, между БСП и ДПС.  

Да, всъщност това е ясно и те го заявиха. 

Не, не, те го заявиха, но не по отношение да кажем на Изборния кодекс – хайде да кажем там има съгласие. Но по по-важните – като че ли войната е една от тях, БСП може да постигне някакво разбирателство на тая тема единствено с партия "Възраждане“, която предварително е заявила, че трябва да се ходи на избори и този парламент трябва да бъде разтурен. Както и да го гледаме, цялата тази игра на опити за съставяне на правителство през това доста добро време, което имаше дори и президентът за разговори, беше пропиляно и беше парад на лицемерието. Никой не искаше да прави редовно правителство в рамките на този парламент, това е повече от ясно. Всички действаха така и говореха така, с подтекст и със смисъл за неизбежните предсрочни предстоящи избори поредни, и парламентът стана жертва на една предизборна реторика от самото начало. Така ще продължи и докрая. 

Какво ще предприеме според вас БСП, наемате ли се да предположите кого ще излъчи според вас за министър-председател, дали ще заложи на познато лице или пък, както ГЕРБ направиха, ще предприемат друг ход? Какво очаквате от левицата изобщо? 

Мисля, че няма изобщо да се стигне до това. Те ще симулират разговори, добронамерени, с политически сили, които се отзоват на техните покани на тези разговорите, но няма да стигнат до номинирането на кандидат за министър-председател просто защото предварително ще стане ясно, че тези разговори са безпредметни и няма как да се постигне съгласие. Но това ще се проточи няколко седмици вече заради чисто вътрешнопартийни сметки по повод на насрочения предстоящ Конгрес на БСП. 

През месец февруари, да. 

Да. Предполагам, че някъде към средата на февруари този мандат ще бъде върнат на президента без успех, както и предишните два, и тази сага ще приключи.  

Г-н Асланов, както в началото казах, вие сте член и на Стратегическия институт за национални политики и идеи. От началото на годината събирахте ли се с вашите колеги, анализирахте ли ситуацията в страната и какво показва тя? 

Не, не знам, освен това аз не съм член на ръководството на този институт. Ако те са се събирали, нямам представа. Може би на другиго трябва да зададете този въпрос. Аз се съгласих само да поема координацията на социологическата програма на този институт, която от началото на годината няма дейност. Така че нямам информация.