Всяка формула за съставяне на правителство е приемлива, стига да води до нормализиране и успокояване на политическата обстановка. Това каза политологът Георги Киряков в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.  

Това развитие на събитията според него е приемливо за българските граждани. "То е успокоително не за първата и втората политическа сила, които ще участват в управлението, а за българските избиратели, които категорично искат редовно правителство, което да започне да решава ключовите проблеми за държавата“, смята политологът.  

Според него има скрита договорка между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за ротационно председателство и тя е свързана с гарантиране на политическия имунитет. "Бойко Борисов изведнъж омекна дотолкова, че да признае необходимостта от съставянето на кабинет с втори мандат – нещо, което категорично отхвърляше допреди една седмица и допреди да се динамизират дотолкова събитията с прокуратурата и главния прокурор, че това да го постави в ситуация, в която той да избира между имунитета си и първия и втория мандат, или предсрочни избори, в които той вече няма имунитет и е възможно да го потърсят от прокуратурата за даване на обяснения по редица случаи“, коментира Георги Киряков. 

Спазването на договорката за ротационно председателство на Народното събрание и смяната на председателя след месец и половина по думите му би било лакмус за това дали мнозинството е коалиционно.  

Контролът на кабинета в ротационен формат според политолога няма да е труден. "Ако не се изпълняват политиките, които трябва да изпълняват в рамките на тази коалиция, ще се стигне до разваляне на тази колаборация. Ако има ясно споразумение за това какво трябва да се следва в управлението на държавата, няма да има никакъв проблем с контрола. Да, може да си подливат вода, защото ДБ и ПП могат да искат неща от ГЕРБ, които те да не искат и да не могат да изпълнят“, заяви Георги Киряков. 

Той отбеляза, че за конституционно мнозинство и правосъдна реформа е необходима подкрепата на ДПС и това е причината Христо Иванов да е водил разговори с тях.