"Мария Габриел е, и може би това е идеята на Бойко Борисов, тя е някаква фигура, около която се предполага, че би могло да се получи негласно съгласие! Неизразено съгласие, необявено дори. Каквото и да се вади срещу нея в момента, в общи линии изглежда доста палиативно. И това дава надежди, че може би е намерена фигурата, около която, ако има политическо желание може да се направи този експертен, програмен, кратък, както искате го наречете, кабинет, само и само да се излезе от тази безпътица, в която сме се вкарали от две години, да стигнем някак до местните избори и след това вече каквото сабя покаже!“.

Така отговори президентът на КНСБ Пламен Димитров на Илиана Беновска, "Зададох тема на нашия разговор – С Мария Габриел начело, България накъде?“.

Пламен Димитров бе категоричен, че най-важното е да се състави правителство, защото както и служебният финансов министър е казал, ние вече започваме да се приближаваме до пропастта! Точно след един месец законът за публичните финанси ще накара държавата да влезе в нулев дефицит, което означава спиране на редица плащания. КНСБ отдавна знае това и затова призовава поне бюджет да бъде приет, а това няма как да стане, ако няма някакво, поне плаващо мнозинство, което да постигне това съгласие!

"Нямате ли впечатление, че в момента се прави правителство от хора, които "режат главата“ на главния прокурор Иван Гешев с "нежната ръчичка“ на Мария Габриел? Не адвокатствам на Гешев, но така изглежда!“, попита Беновска. Пламен Димитров отговори: "Не искам да навлизам толкова дълбоко в политическите дебри, не ми е това работата. Но много ясно се вижда, че има някакво движение, което е изявено, движено от тези, които правят правителство. Няма как да нямат връзка двете събития. Наивно би било някой да твърди обратното!“.

Според Пламен Димитров партиите съзнават, че ще понесат поражения, ако влязат в някакъв формат на редовен кабинет. Но от друга страна стои отговорността пред държавата, която е изправена пред предизвикателства, става дума за седмици, не за месеци! "Трябва да се вземат бързи решения по изключително тежки въпроси! Няма как това да не мотивира отговорните политически мъже да не седнат на масата и да загърбят партийното, за да видят националното! Това се надявам, че се случва в момента!“, заяви президентът на КНСБ“.

Пламен Димитров заяви, че КНСБ не иска да се вдигат данъците, а да се разпределят по-справедливо. Той бе категоричен, че трябва да се въведе необлагаем минимум, както и обща ставка от 15 данък печалба за всички. По този начин ще се подпомогнат работещите и системата ще бъде ребаласирана. Още повече, че в ЕС влиза директива от следващата година, според която всяка държава трябва да въведе корпоративна данъчна ставка от минимум 15%. "Това ще даде допълнителна справедливост! Защото не е нормално единствената държава в ЕС, в която гражданите плащат по-големи преки

данъци отколкото бизнеса, да е България! Съжалявам, но тази директива, за която говорих преди малко за облагане с минималната ставка 15%, дава на политиците индулгенция! Защото иначе ще кажат – как ще вдигнем на бизнеса, те ще ни бият! Ами сега си длъжен да го направиш, защото идва пак от "лошия Брюксел“! Сега е моментът да го направим и да ребалансираме данъчните ставки!“, категоричен бе Димитров.

Президентът на КНСБ обясни също, че в България се наблюдават някои големи дисбаланси. Бизнесът е бил получил огромни енергийни помощи от държавата, за да мине през кризата без да освобождава работници и без да вдига цените. В резултат на това компаниите са генерирали огромни печалби, но въпреки това цените на стоките и услугите са скочили много. Начинът да се регулират и балансират нещата е чрез работеща КЗК. Затова Парламентът бързо трябва да избере легитимно ръководство на КЗК и тя да си влезе в ролята.

Пламен Димитров заяви, че КНСБ има готовност да предложи на всички партии, които ще влязат в управлението, дебат за бюджета. Не бива да забравяме също, че само след няколко месеца ще започне да се работи върху бюджета за 2024 г. Затова сега е най-подходящия момент всички тези промени да бъдат сложени на масата, коментирани и възприети. "Вижте, няма нищо дадено веднъж завинаги в този живот! Когато то се налага от времето и когато всички признават, извън камерите, че балансът не може да се върже с тези данъци, всички го виждат, но не го казват пред камерите! Не, трябва да се каже!“, категоричен бе Димитров.