В 48-ия парламент за първи път се появи една нова партия - "Български възход" на бившия служебен премиер, министър на отбраната и съветник на президента ген. Стефан Янев, който направи първите си стъпки в политиката. В ефира на БНТ той заяви, че в политиката не вижда особен чар, а по-скоро чувството за дълг към хората. Има много хора, които искат държавата да се подреди и да живеем по-добре, добави той.

"Но в 48-ото Народно събрание се нагледахме на една предизборна риторика, която се пренесе още от първия ден и не спря до последния ден до неговото закриване. Всъщност предизборната кампания, която започна още през август м.г. вървеше до онзи ден. На практика част от усилията за създаване на условия за диалог бяха на многократните призиви от наша страна. Първоначалната много остра риторика се снижи, смири се тона, но беше вече твърде късно", отбеляза той.

По отношение на третия мандат Стефан Янев каза, че в обществото се наложиха някакви свръхочаквания, защото за него започна да се говори едва ли не от втория ден на парламента, дори още преди първия мандат.

"Тези свръхочаквания сякаш създадоха едно изкривена картина, че едва ли не чрез медиите и някой трябва да влияе на президента какво решение да вземе. И смятам, че това не е правилно. Решението, което той взе е такова, и всички се съобразяваме с него", допълни Янев.

Той не мисли, че връщането на хартията ще компрометира изборния процес. Ние сме прекалено задълбочени към това кое компрометира изборния процес, а не мислим за това, което може да го подобри.