Това правителство е най-малко лошият вариант при сегашната ситуация, защото се намери компромис, който позволява страната все пак да влезе в някакво нормално русло и да тръгне напред. Това каза преподавателят по културна антропология в Софийския университет проф. Ивайло Дичев в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Твърдите ядра на избирателите и от двете страни ще бъдат недоволни от колаборацията между двете коалиции, отбеляза той. Пропорционалната система на избиране обаче означава, че трябва да сме готови на това, че партиите ще правят компромиси, допълни проф. Дичев. 

"При всички положения няма да е лесно. Където и да погледнем, системата се клати, прогнила е. Дори президентската институция не е на висота. Пробити са регулаторите. Мисля, че Денков и Габриел са спокойни и прагматични хора и ще ни изведат от тази дупка“, заяви културният антрополог.  

Според него хоризонтът на подобно правителство на ротационен принцип няма да е дълъг. На предстоящите местни избори наесен и двете формации ще си гонят интересите и на места вероятно ще се стигне до тежко противопоставяне, прогнозира проф. Дичев. "Но местните избори не са точно партийни. По места се случват най-различни констелации – може да има констелации от тези две коалиции. Ще бъде шарено“, отбеляза той.  

За външен натиск за формиране на правителство според него не може да се говори. "Много се злоупотреби тук с историята със специалните служби, които се съгласуват. Става дума за този невидим тип отношения, които са много важни и които често не се разбират. Ако искаме да бъдем пълноценни участници в интеграцията в ЕС и НАТО, трябва да мислим и за това, че контактите, доверието, което създаваме, е изключително важно“, коментира проф. Дичев. 

Исканият от прокуратурата имунитет на Бойко Борисов според него поставя един морален въпрос. "Главният прокурор очевидно злоупотребява със своята власт. Той в момента изважда това дело, държано на трупчета, което чакахме да тръгне дълго време, за да се включи в битката за своето оцеляване. Сваляне на имунитет от тази прокуратура няма да играе за създаване на усещане за справедливост“, коментира проф. Дичев.