Световноизвестният цигулар Васко Василев се срещна лично с крал Чарлз III в Кралската опера "Ковънт Гардън" в Лондон, научи "Фокус". Виртуозният българин публикува снимка с монарха в личния си профил в Instagram. На фотографията се вижда, че двамата разговарят.

Музикантът имаше концерт в Лондон, в чест на диригента и музикален директор на Кралската опера и Лондонския симфоничен оркестър Антонио Папано. Васко Василев е изпълнил соло за цигулка от четвъртата опера на Верди I Lombardi. Припомняме, че през 1994 г. Васко Василев става най-младият концертмайстор на оркестъра към Кралската опера – Лондон, с който редовно свири и като солист.

Василев е роден на 14 октомври 1970 г. в София. Още от петгодишен има изпълнения пред публика, на седемгодишна възраст свири като солист на Българския камерен оркестър в Зала България, под диригентството на Дина Шнайдерман, а две години по-късно записва със Софийската филхармония и главния ѝ диригент Константин Илиев първата си дългосвиреща плоча.

На десет години получава Правителствена стипендия и заминава за Москва, където е приет в Централното музикално училище към Московската консерватория (за даровити деца), след което Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в град Пловдив. В този период от седем години печели Международните конкурси "Жак Тибо“ в Париж, "Карл Флеш“ в Лондон и "Паганини“ в Италия.