Един от най-елегантните творци в киното празнува днес 94. Носителят на четири награди "Оскар" за филмите си "Непростимо" (1992) и "Момиче за милиони" (2004) – за най-добър режисьор и за най-добър филм оставя незабравима следа в поколенията с "Мостовете на Медисън", "Реката на тайните", "Бягство от Алкатрас", "За няколко долара повече", "Добрият, лошият и злият", "Птица", "Бледият ездач" и още ред ленти.

Клинт Истууд е роден на 31 май 1930 в Сан Франциско. Има английски, шотландски, холандски и ирландски кръв и гени. Малко известен е фактът, че участва във войната в Корея като редовен войник.

"Обичам да правя филми и от време на време отново да играя. Обичам режисурата. Ако обичате тази работа, е забавно да правите филми", казва той и продължава да го прави.

На рождения ден на иконата на световното кино "Фокус" припомня 30 незабравими негови цитата.

1. Трябва да се чувствате уверени. Ако не го направите, тогава ще се колебаете и ще се отбранявате и ще има много неща, които работят срещу вас. 

2. Винаги дръжте егото си под контрол и не се страхувайте да слушате. Слушането е страхотна форма на изкуство. 

3. Не става дума за теб. Става дума за тях. 

4. Утре не е обещано на никого. 

5. Казват, че всички бракове са сключени на небето, но също и гръмотевиците и светкавиците.

6. Давай, направи деня ми.  

7. Уважавайте усилията си, уважавайте себе си. Самоуважението води до самодисциплина. Когато държите и двете здраво под колана си, това е истинска сила.

8. Самоуважението води до самодисциплина.

9. Импровизирайте, адаптирайте се и преодолейте!

10. Винаги дръжте егото си под контрол и не се страхувайте да слушате. Слушането е страхотна форма на изкуство.

11. Ако искате гаранция, купете си тостер.

12. Дръжте очите си насочени към хоризонта и носа си към вятъра.

13. Добрият човек винаги знае своите ограничения.

14. Има бунтовник, който лежи дълбоко в душата ми. Всеки път, когато някой ми каже, че тенденцията е такава и такава, аз тръгвам в обратната посока. Мразя идеята за тенденции. Мразя имитацията. Изпитвам благоговение пред индивидуалността.

15. Виждаш ли, в този свят има два вида хора, приятелю – тези със заредени оръжия и тези, които копаят. Вие копаете. 

16. Никога не трябва да се отказвате от вътрешното си аз. 

17. Опитах се да бъда разумен, не ми хареса. 

18. Причината, поради която все още работя на този етап от живота, е, че ми е приятно да научавам нещо ново всеки ден. 

19. Ако мислите, че ще вали, ще вали.

20. Понякога, ако искате да видите промяна към по-добро, трябва да вземете нещата в свои ръце. 

21. Има бунтовник, който лежи дълбоко в душата ми. 

22. Целият ми живот е една голяма импровизация. 

23. Ако човек е достатъчно уверен в начина, по който се чувства, независимо дали е форма на изкуство или просто в живота - няма какво да доказваш, можете просто да бъдете това, което сте. 

24. Това, което хората знаят за себе си отвътре, ги кара да се страхуват. 

25. Винаги искаш да се откажеш, докато си на върха. Не искате да бъдете като боец, който остава твърде дълго на ринга, докато не се представите по най-добрия си начин.

26. Остаряването може да бъде забавно, ако се отпуснете и му се насладите. 

27. Ако човек не се променя, нещо наистина не е наред с него. 

28. Пластичната хирургия беше нещо, при което по-възрастните хора се опитваха да отидат в този мечтан свят, за да бъдат отново на 28 години. Но сега, в Холивуд, дори хора на 28 вече се считат за възрастни. Обществото ни накара да вярваме, че трябва да изглеждате като 18-годишен модел през целия си живот. Но мисля, че мога и да бъда това, което съм.

29. Повечето хора, които ще ме помнят, ако изобщо ме помнят, ще ме запомнят като екшън човек, което е добре. Няма нищо лошо в това. Но ще има определена група, която ще ме запомни с другите филми, тези, в които рискувах. Поне ми харесва да мисля така.

30. В "Мостовете на Медисън" Кинкейд е странен човек. Наистина, той е един вид самотен човек. Той е нещо като изгубена душа насред Америка. Аз съм бил този човек.