На 27 май в Античния театър на Пловдив Яна Борисова създаде неповторим спектакъл, честващ юбилея на театралния исполин Цветана Манева. Той беше кулминацията на празниците, бележещи любовта към голямата ни актриса, които ще продължат до края на годината.

Още с влизането на сцената актьорите и пианистът седнаха с лице към Цветана, заела своето място на първия ред, и така я поставиха в недвусмислен фокус на спектакъла от първата съкровена въздишка на Силвия Петкова до последния експлозивен апломб на публиката.

Текстовете, произнесени на сцената - комични, сатирични, трогателни, съвременни и човешки - бяха изваяни от перото на Яна Борисова и поднесени от внимателно подбраните гласове на великолепни актьори и актриси. Десетки бележити личности се включиха в празника чрез видео поздрави, а съпругът на Цветана Манева Явор Милушев пя така, че ръкоплясканията, които предизвика, заглушиха самия него. След като тази миниатюрна част от обожателите ѝ дадоха своя принос към честването, след като Стефан Вълдобрев прочете молитвата, която накара десетки да се просълзят, след като амфитеатърът бе огласен от "Норма" в изпълнение на Мария Калас, Цветана се качи на сцената и със свойственото си чувство за хумор и заслужената си мъдрост затрогна всички присъстващи. Тя си обеща десет неща - най-вече да продължава се влюбва - и подкани всеки да направи същото, за да поддържа духа си бодър.

Над 2000 души дори не забелязаха брулещия вечерен вятър и изпратиха Цветана, Яна и трупата им с овации.

В самото начало на вечерта Петър Антонов заяви: "Това не е спектакъл. Това е обяснение в любов". Не си бях дал сметка, че любовта може да изпълни до пръсване отвореното пространство.

Цветана, и аз те обичам.