Ако в рамките на този парламент се търси отстояване на евроатлантическа ориентация, безспорно е, че възможно мнозинство може да се формира с подкрепата на ГЕРБ. Това каза политологът проф. Румяна Коларова в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Политологът обаче уточни, че кабинет, който ще се прави с подкрепата на ГЕРБ, не трябва да е съставен от фигури, които имат ясна политическа идентификация. "Той ще бъде кабинет тип "Беров“, но се надяваме, че съответно гаранциите са, че няма да бъде такъв, при който първо президентът има доминираща роля“, обясни тя като коментира, че кабинет "Беров“ беше съставен с активното съдействие на кръга около президента и участваше и ДПС.

Според политолога в случая по-скоро България би спечелила, ако се формира кабинет тип "Марио Драги“. "С министър-председател, който има безспорен авторитет, и то не в България, управленски авторитет извън страната. Да има министри, които са с много силен професионален авторитет и дистанция от политическите партии, не са участвали, не са били депутати, политици от нито една от действащите партии. Съответно имат авторитет, имат ако щете история, биография, в която е ясно, че те не са участвали в корупционни сделки“, допълни проф. Коралова. Тя добави, че този кабинет би могъл да бъде формиран в рамките на парламента, но с риск, защото има една антизападна вълна.

Доколко е голяма, дали това са наистина 30% от българите, или са по-малко – социологическите изследвания ще покажат, убедена е тя.