Във връзка с големия обществен и медиен интерес около казуса с частната болница "Мама и аз" Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) информира, че е дала две положителни становища за бъдещото лечебно заведение.

Първото положително становище за МБАЛ "Мама и аз" е от 1 февруари 2023 г. Документът е подписан от временно изпълняващия длъжността управител на НЗОК д-р Йорданка Пенкова. В становището се казва, че ако комплексната оценка на потребностите на населението от медицинска помощ покаже наличие на необходимост от разкриване на болницата, съответните средства за финансиране на тази дейност ще бъдат предвидени във финансовите планове на НЗОК за периода от 2026 г.

Кой ще поеме отговорност за създаването на частната болница "Мама и аз"?

На 27 ноември 2023 г. НЗОК изпраща до Mинистерството на здравеопазването второ положително становище за МБАЛ "Мама и аз". То е подписано от управителя Станимир Михайлов. Второто становище гласи, че ако комплексната оценка на потребностите на населението от медицинска помощ покаже наличие на необходимост от разкриване на болницата, ще е възможно заявените от лечебното заведение нови дейности (за бюджета на НЗОК) да бъдат финансирани в периода на тяхното реализиране и в рамките на утвърдените от Надзорния съвет на НЗОК финансови параметри на болницата за сключване на договор със здравната каса.