Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков отличи българин, който създава училища в Уганда и ежедневно работи за осигуряване на достъп на децата от африканската държава. Това стана по време на откриването на изложбата "Другата страна“, организирана от bTV Media Group. Проектът е част от поредицата “bTV разказва" на Радиана Божикова и е посветен на условията на живот и правото на достъп до образование на децата в Уганда.

"Образованието стои и в основата на социално-емоционалното развитие, а доброволчеството е най-висшето му проявление. Хора като Даниел Делибашев възхищават с тяхното себеотрицание и жертвоготовност, защото именно това е и българският възрожденски дух, който ни е съхранил и който пазят и обогатяват поколения учители“, каза министър Цоков.

Той поздрави и организаторите на изложбата, които поставят фокус върху важността на образованието за развитието на всяко общество. "Радвам се, че днешната изложба се открива в навечерието на 24 май – най-българският празник, празник на образованието, културата и науката. Всъщност най-свързващата дума на всичко това, което ни обединява и стои пред нас като фотографии, е образованието“, подчерта проф. Цоков. Той благодари на авторите на изложбата, на летище София, УНИЦЕФ и на българина Даниел Делибашев, които "вдъхновяват децата и им отварят света и ги карат да мечтаят“.

На официално събитие bTV Media Group откри фотографската изложба "Другата страна“. Фотографиите показват автентични кадри на видеожурналиста на bTV Добромир Иванов за живота в Уганда и предизвикателствата пред местното общество. Партньори в реализацията на изложбата са УНИЦЕФ България и Летище София.

Специални гости на събитието днес бяха министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков, извънредният и пълномощен посланик на Кралство Мароко в Република България и доайен на групата на африканските посланици, Н.Пр. Закия Ел Мидауи, представителят на УНИЦЕФ за България Кристина де Бройн, главният изпълнителен директор на Летище София Хесус Кабайеро, главният оперативен директор на bTV Media Group Господин Йовчев, както и други официални лица.

Изложбата "Другата страна“ е свързана с два епизода на документалното предаване “bTV разказва“, които представят живота на децата в Уганда и образованието, което, в някои случаи e животоспасяващо. Детска бедност, липса на санитарни условия за нормален живот, ранни бракове и бременност в тийнейджърска възраст, са основните нюанси в историите, които хората могат да видят в изложбата и в предстоящите епизоди.

Фотографският проект ще бъде на експозиция за период от един месец на Летище София. От 17 май до 17 юни заминаващите пътници на Терминал 2 могат да разгледат изложбата в пространството след зоната за проверка на сигурност.

По време на събитието перкусионна група "Foli Ba“, ръководена от Деян Петров, потопи всички гости в магията на "Перлата на Африка“