"Левицата!" излезе на палатков лагер и денонощна стража да пази Паметника на Съветската армия в София от демонтиране.

Палатки бяха разпънати в подножието на постамента от Мая Манолова и нейни с съпартийци от “Левицата!".

Увериха, че няма да ги махнат, докато има риск за паметника. “Войната на десницата срещу историята преди местните избори ескалира. Това е жалка война на хора, които нямат аргументи и решения за проблемите днес, нямат визия за бъдещето и се опитват да осквернят, поругаят и демонтират историята", каза тя.

Представители на "Възраждане" и "БСП за България“ също отидоха да бранят Паметника на Съветската армия.

“Няма да позволим паметникът да бъде съборен. Няма да допуснем това да бъде основен елемент от предизборната кампания на хора, които не познават историята и миналото на България и Европа. Противопоставяме се на всяка инициатива за събарянето на който и да е било паметник на територията на страната, без значение чия част от историята на България олицетворява", заявява по време на акцията заместник-председателят на Парламентарната група на “БСП за България" Георги Свиленски.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви във Facebook, че софийската организация ще стои пред паметника и няма да позволи неговото разрушаване.

От Фокус припомняме, че във Facebook кметът на район "Средец“ Трайчо Трайков, написа, че цялата организация по преместването, без собствеността да се прехвърля към Столична община, благодарение на новия областен управител на София.