Демонтираните фигури от Паметника на Съветската армия, които бяха извозени по тъмно на 23 декември миналата година, продължават да са на открито в държавен имот край софийското село Лозен. Все още няма насрочено заседание на Административния съд - София, след като магистратите спряха демонтажа на монумента, а областната управа го обжалва. 

И днес обаче строителното скеле около монумента остава в готовност. Две седмици, след като частите от фигурите на Паметника на Съветската армия бяха извозени по тъмно от Княжеската градина в държавен имот в местността Джудин Азмак край село Лозен, те все още са в калта и не са прибрани в халетата.

Парчетата от трите фигури от върха на паметника - съветският войник с оръжие, майка с дете и български работник, са разпръснати зад това хале. Всички те са маркирани, някои са увити в найлон. Всяка една от частите тежи до 5 тона. Достъпът до имота в местността Джудин Азмак е забранен за външни лица. Жива охрана пази фигурите, а договорът за това е сключен за 9 месеца. 

Сега на ход е Върховният административният съд, след като на 19 декември долната инстанция спря действията по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури, но чак след като тези на върха вече бяха свалени. Сред мотивите на магистратите беше това, че липсва административен акт. Областната управа обжалва. Засега няма насрочено заседание.

"Старите дела тук, за предишното решение на Общинския съвет от 90-те години за демонтажа, продължиха с години. Аз съм проучвал някои от тези дела, гледал съм документите, тези дела в България по принцип вървят много бавно. Съдът гледа процедурата, съдът не може да качва или слага паметници. Съдът трябва да се произнесе по дадената процедура, но, вижте, процедурата може да се произвежда до безкрайност", каза пред БНТ доц. Тодор Чобанов, който е историк.

Според предварително обявения план от страна на областната управа демонтажът на Паметника на Съветската армия, включително и на венците отпред, трябваше да се случи за 59 дни, а днес трябваше да бъде излята плоча на върха на паметника, но заради решението на съда този срок няма как да бъде спазен. Въпреки това строителното скеле остава.

Предстои и главният архитект на София да проведе конкурс за бъдещето на пространството около Паметника.

"От конкурса към реализацията могат да минат няколко години. Единият сценарий е връщане в някаква степен, доколкото въобще е възможно, в ареалите на Княжеската градина, защото животните от зоопарка няма как да дойдат тук, и другият сценарий, който аз лично предпочитам, по ред причини, това е да се сложи един хубав български паметник", добави доц. Тодор Чобанов.

До края на януари трябва да бъде изготвена и техническата спецификация за планираната реставрация.