С решението си ВАС не оспори твърдението ни, че разрушаването на паметника на съветската армия е незаконно, че действията на областния управител по бутането на паметника и нарязването на барелефите е незаконно. Това заяви лидерът на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова след решението на съда за обезсилване решението на първоинстанционния съд.

Тя допълни, че съдът всъщност се произнася, че никой - нито граждански организации, нито общински съветници, нито институции, нито обикновени граждани, никой няма право да обжалва незаконните действия на областната управа.

"Това препятства правото на достъп до съд на всички граждани. Това нарушава правото ни на справедлив съдебен процес", каза тя.

"Затова обжалваме всички несправедливи действия на областния управител в съда в Страсбург. Като се позовававе на правото на справедлив процес, правото на изразяване на мнение, правото на ефективни средства за защита на правото на изразяване ня мнение от Конвунцията за правата на човека" обясни Манолова.

Тя допълни, че със същите аргументи, че никой няма правен интерес няма право да се оспорва незаконното строителство, унищожаването на зелените площи, не могат да се оспорват незаконни действия на общинските съвети.

Затова от гражданската платформа ще изпарят казуса с паметника на съветската армия в Страсбург. Като призоваха новия служебен кабинет да уволни областния управител на София и настояха общинският съвет да приеме предложението им за провеждане на референдум за възстановяване на паметника на мястото му в Княжевската градина в София.