Стресираща е идеологическата комплексарщина сред българските политици през последните години. В национален ефир народен представител обижда гражданите – били им промити мозъците - феноменално, заяви лидерът на БСП - София в ефира на bTV.

"Стресираща е идеологическата комплексарщина сред българските политици през последните години. Това заяви председателят на БСП - София Иван Таков по време на участието си в дебат за паметта и паметниците. Негови опоненти в студиото бяха народният представител от ПП-ДБ Манол Пейков и медийният експерт Георги Лозанов.

"Когато стане въпрос за паметници, не говорят за историята и паметта, която носят те, а за размерите им - колко големи били. Не е това разговорът, който трябва да водим за паметниците". Така Иван Таков отговори на Манол Пейков, който изрази тревогата си, че паметникът на Альоша в Пловдив се виждал от всяка точка на града.

"Историческият прочит е много важен, но нека да погледнем практично на това, което се случи с Паметника на Съветската армия в София, продължи Иван Таков

"Това беше нагледен пример как държавата погазва собствените си закони. Паметникът на Съветската армия беше нарязан абсолютно незаконно. Компетентният български съд показа това с решението да спре действията по демонтажа му. За съжаление, това се случи след като бяха транжирани основните фигури. Беше унищожено държавно имущество за над 20 милиона лева. А нарязаните фигури бяха хвърлени в калта в село Лозен. Това ли им е отношението към историята, към културата?!", добави Таков.

Лидерът на БСП - София поясни, че след обезпечителните мерки от страна на съда, делата продължават. Адвокати по част от тези производства тълкуват, че предвид решението на съда да допусне обезпечителните мерки, които спират демонтажа, във висока степен може да се очаква, че тези действия ще бъдат обявени за незаконосъобразни.

"От 34 години слушам как различни политици говорят от името на народа и казват какво искали гражданите. Хайде поне веднъж да попитаме хората официално, чрез референдум, какво искат", предложи Иван Таков, а в отговор Манол Пейков заяви, че на гражданите е промиван мозъка десетилетия, затова трябвало да се постъпва "държавнически".

"В национален ефир народен представител обижда гражданите - феноменално", коментира лидерът на БСП - София.

Той припомни, че групата на социалистите в СОС има вече внесен доклад с искане за референдум в София за Паметника на Съветската армия. 

"Разбрах, че в Пловдив колегите настояват за същото за Альоша. Нека най-накрая да чуем гражданите какво искат, за да спрат различни политици да говорят от тяхно име, без да са ги питали, призова Иван Таков

"Новата власт дойде, уж с намерение да промени начина, по който се случваха нещата досега. Референдумът ще е първият тест за това дали наистина ще има промяна, дали наистина новата власт има намерение да слуша гражданите. Ние ще се съобразим с резултатите от такъв референдум - глас народен - глас божи", каза още той.