Паметниците от съветско и царско време са теми на конфликт -  трябва да се търсят допирните точки. Имаме тотална дезинформация - всеки тръби своята версия на нещата. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" арх. Любо Георгиев от "Екипът на София“.

Той даде като примери: "Фашизмът е лоша диктатура, която е довела до ужасни неща и престъпления срещу човечеството, това, че например комунизмът по начина, по който е реализиран, не идеалът за комунизъм, а по начинът, по който е реализиран в България, е натрапен и е бил една диктатура отвънка, от Съветския съюз. Трябва да намерим допирните си точки и от там да започнем да разширяваме тези малки острови на консенсус в морето на конфликт. Това споделено поле на разговор трябва да бъде захранвано от информация. Тук е ролята на публичната власт, особено местната, защото става въпрос за градска среда и преживяването. Да се изкара на преден план цялата история около мястото, конкретно за паметника за Съветската армия - какво е имало там, каква е тази Княжеска градина, как е създадена, пък зоологическата градина преди това, как е създаден паметникът, колко, какви конкурси е имало, кой е платил за него, как са създадени фигурите, ролята на скулптурите и всичко останало", обърна внимание арх. Георгиев.

По думите му има огромно количество материали, които са неизвестни:  "Те са интересни, показват колко пластове и слоеве има конкретно в тази история, и това ще ни накара да си отворим очите за много неща, а не да сме моно – черно и бели. Всъщност животът никога не е черно-бял, има доста нюанси на сиво.