Демонтираните бронзови фигури от Паметника на съветската армия се транспортират до площадката за съхранение. Това обявиха от пресцентъра на областната управа на София.

Паралелно започва и изработването на техническа спецификация за планираната реставрация на фигурите. Действията са в изпълнение на ангажимента на областната администрация да опазва държавното имущество с грижата на добър стопанин.

След две разпореждания на Административния съд - София-град областният управител Вяра Тодева е наредила спиране на дейностите по демонтажа - още на 19 декември, а самите разпореждания са обжалвани в срок.

За опазване на демонтираните бронзови фигури на площадката за съхранение е сключен договор с Общинската охранителна фирма "Егида – София“ ЕАД. Техническата спецификация за планираната реставрация ще извърши “Марковстудио" ООД, съобразно договор от 22 декември 2023 г.

Областната администрация на София уверява гражданите, че продължава да изпълнява своя ангажимент да реставрира фигурите от мемориалния комплекс, въпреки "неоснователните и манипулативни твърдения на трети страни, които видимо действат против обществения интерес", съобщиха още от пресцентъра.

Припомняме, че на 19 декември Административният съд на град София разпореди да бъдат прекратени безусловно действията по демонтаж на монумент "Паметник на Съветската армия", извършващи се в Княжеската градина в гр. София, които не се извършват в изпълнение на представен административен акт или на закона, съобщиха от институцията.

На областния управител на София Вяра Тодева бе назначена охрана като е постоянно съпровождана от двама полицаи. Служители на реда пазят и дома ѝ.

Според непотвърдена информация причина за това бе именно решението за демонтирането на монумента, което предизвика редица бурни реакции, радост и недоволство.

А две торти с разрязани изображения на Паметника на Съветската армия по случай коледния банкет на ДСБ и "Да България" провокираха бурно възмущение от страна на БСП. Едната е изработена със снимка на стария паметник, който "чака" да бъде нарязан, а втората е с "глазура" от разпръснатите съставни части от 8-метровата фигурна група.