"Рушенето на паметници не е добър признак. Ако всеки режим или всяка политическа система тръгва да руши предишната, нямаше да има нито Триумфалната арка, нито пирамиди, и с това трябва да се съобразяваме всички. Това мисля, че е нещо, с което трябва да се съобразяваме ние, защото се гордеем всички, с няма да кажа само славното минало на нашата войска, но въобще с историята. Цар Борис го доказа и това ми е останало, разбира се, в съвестта – България е над всичко, преди всичко." 

Това каза в своята реч бившият премиер Симеон Сакскобургготски на тържествена церемония по случай отбелязването на 130 години от рождението на Цар Борис III във Военна академия "Г. С. Раковски" в София. Събитието се състоя в "Царските зали" на Академията, предаде репортер на "Фокус". Там е бил и кабинетът на върховния главнокомандващ на Българската армия, в който е приемал висши свои гости. 

Посланието отправено от Сакскобургготски идва на фона на преместването на Паметника на Съветската армия от Княжеската градина в столицата, което предизвика сериозна обществена полемика. Повод за дебати е и паметника "Альоша" в Пловдив, дебатите и около неговото преместване са в разгара си.

Симеон Сакскобургготски, син на Цар Борис III, е цар на българите в периода 1943 – 1946 г. Десетилетия по-късно и министър-председател на България в периода 2001 – 2005 г.