Още от днес започнахме консултации с останалите политически групи в Столичния общински съвет за приемане на доклада ни за местен референдум за запазването на Паметника на Съветската армия на неговото място в Княжеската градина. Това заяви общинският съветник от БСП-София Иван Таков в личния си профил във Facebook, видя "Фокус".

"Внесохме този доклад преди повече от два месеца заедно с колегите от "Възраждане" в цялост. Днес към нас се присъединиха и съветниците от "Има такъв народ", които винаги са отстоявали референдумите като демократичен инструмент за решаване на важни въпроси в града.

Радвам се, че най-накрая разумът в Столичния общински съвет надделя и започваме да работим. Нашият доклад за референдум за Паметника на Съветската армия ще бъде първият тест за кмета и за останалите политически групи в СОС за това дали наистина искат да чуят мнението на гражданите.

Съдът вече постанови, че демонтажът на фигурите от монумента е незаконен, затова и изпълнението беше спряно.

Предстои да научим кой е издал заповедта за нарязването на Паметника на Съветската армия и каква отговорност за унищожаването на държавна собственост на стойност над 20 милиона лева ще бъде понесена.