Започна премахване на разместените и компрометирани облицовъчни плочи с надписа от Паметника на Съветската армия в София. Това обяви областният управител на София Вяра Тодева. Действията по консервация на постамента на монумент "Паметник на Съветската армия“ на територията на "Княжеската градина“ са започнали днес в 11:30 часа.

Припомняме, че на 9 април Върховният административен съд (ВАС) отмени спирането на демонтажа на паметника на Съветската армия. Решението обезсилва разпореждането на Административен съд София-град, с което беше спряно демонтирането.

Върховните магистрати оставят без разглеждане и искането, подадено от сдружението "Изправи се.БГ“ на Мая Манолова, в което те оспорват действия на длъжностни лица от Областна управа-София по демонтиране и нарязване и на бронзовите фигури на паметника. Касационният състав на ВАС приема, че разпореждането на първоинстанционния съд е недопустимо, тъй като сдружението и физическите лица нямат правен интерес от обжалването, предава bTV.

"С решението си ВАС не оспори твърдението ни, че разрушването на Паметника на Съветската армия е незаконно, че действията на областния управител по бутането на паметника и нарязването на барелефите е незаконно. Това препятства правото на достъп до съд на всички граждани. Това нарушава правото ни на справедлив съдебен процес“, каза Манолова.

От сдружението призоваха също новият служебен кабинет да уволни областния управител на София и настояха общинският съвет да приеме предложението им за провеждане на референдум за възстановяване на паметника на мястото му в Княжеската градина в София.