Демонтиран е паметникът на българската несвобода и доброволния отказ от нея. Това заяви професор Георги Каприев, преподавател във Философския факултет на Софийския университет, в предаването "България, Европа и светът на фокус“ по радио "Фокус“ във връзка с демонтажа на Паметника на Съветската армия.

Той коментира и самата техника на демонтажа. По думите му монументът е бил в "окаяно състояние". 

"Това е технологически проблем. Мисля, че се обясни и от хората, които са го планирали и изчислили, и от други специалисти, че тук става дума за една многотонна композиция, която е в окаяно състояние благодарение на мърливото и монтиране, и тя не можеше да бъде свалена по друг начин“, заяви проф. Каприев.

Професорът даде пример с това как други държави, които са били част от Източния блок, са се отнесли със своите съветски паметници: "Гледах кадри от други бивши съветски сателити, където го взривяват (бел от ред. - паметника) заедно с постамента. Тук става дума за една много грижовна работа“, коментира той.

Проф. Каприев припомни, че не всички паметници в столицата, свързани с Русия, са били обект на спорове и е имало желание за тяхното премахване, както с Паметника на Съветската армия. 

"В София имаме достатъчно количество нелоши паметници, посветени на освобождаването на България или началото на конституирането на България през 19 век. Имате паметника в Докторската градина, Руския паметник и доколкото си спомням, никой не е казал нищо лошо за тях“, каза още професорът.