Областният управител на София Вяра Тодева изиска да бъдат осигурени 2,5 млн. лв.  за реставрация и консервация на фигурите и барелефите от монумент Паметника на Съветската армия.

Тя е изпратила писмо до служебният премиер Димитър Главчев. Паралелно е внесен и идеен проект в Министерство на културата за разположението на фигурите и барелефите в Музея на социалистическото изкуство, пише 24часа.

 

"Във връзка с по-рано провелата се пазарна консултация за определяне на прогнозната стойност на обществената поръчка за реставрация на фигурите от монумент "Паметник на Съветската армия", разположен в Княжеската градина, областният управител изпрати и писмо до министър-председателя на  Димитър Главчев за увеличаване на максималния размер на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети от Областна администрация област София през 2024 г. Съгласно полученото индикативно ценово предложение, необходимата сума за предстоящите дейности възлиза на 2 548 000 лв. В това число с включени 10% непредвидени разходи", пишат още от областната управа.

В него тя напомня, че на 9 март миналата година СОС възложи на кмета да поиска от държавата от да премести монумента. На 12 декември пък започна демонтажът и им, като само за седмица те бяха свалени. Постаментът, на който стояха, няма да бъде премахван докато не се вземе решение какво ще е бъдещето на околното пространство в Княжеската градина.

Свалените фигури сега са в софийското село Лозен под охрана. Тодева неведнъж е обяснявала, че не е необходимо те да бъдат на закрито, защото през всичките тези години са били навън.