БСП изгуби гласове заради категорично заявените позиции на "Възраждане“, чиито електорат понякога е и по-ултраляв. Това коментира Калоян Паргов, бивш председател на БСП-София, сега председател на Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ) в предаването "България, Европа и светът“ на "Фокус“ по повод загубата на електорат на БСП.

Той подчерта, че представителството на лявото в Народното събрание е изключително ниско и в последните няколко години не надвишава 25 депутата. "Ако съберем и резултата на "Левицата!“, която се опитва да спечели определено доверие, този общ процент от 11-12 също не е адекватното представителство на лявото в 240-членния парламент. Т.е. очевидно има нещо, в което бъркаме“, уточни Паргов. 

"По-категорични позиции "Възраждане" имаше по теми като "Шенген“ и еврозоната, войната, геополитическата ориентация на страната ни. Това е една от причините "Възраждане“ да натрупа част от този електорат, който беше традиционно при БСП. Той е по-патриотичен, той понякога стои в чисто геополитически план повече на изток, отколкото в центъра или повече на запад. "Възраждане“ има и свои популистки мотиви, които използва много активно“, обясни Паргов и уточни, че поредните предсрочни парламентарни избори са показали разделението в обществото. "Самото гласуване раздели вота така, че партиите взаимно се блокираха и или трябва да направят взаимни отстъпки и компромиси, за да има правителство, или трябва да се отива на нови избори“, отбеляза председателят на СИНПИ. 

Според него политическите партии трябва да направят опит за формиране на правителство в името на успокояване на икономическите и социалните страхове на обществото и приемане на държавен бюджет. "От 2022 г. работим с един бюджет при коренно различни икономически параметри и парадигми. Динамиката е много голяма и тези параметри се променят с месеци, понякога и със седмици“, подчерта Калоян Паргов.