Основна цел в работата ми ще бъде повишаването на качеството на живот на децата, младежите и възрастните и постигането на удовлетвореност от социална система. Ще направя всичко възможно да има приемственост в дейността на Министерството на труда и социалната политика, но в същото време идвам с нови идеи за обновяване на някои от политиките с цел да модернизираме и да направим социалната политика, социалната подкрепа още по-ефективна за всички възрастови групи. Това каза министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова при приемането на поста от Лазар Лазаров, съобщиха от ведомството.

Тя подчерта, че основните принципи, които ще следва в работата си, са професионализъм, ефективност и видими резултати, приемственост и прозрачност. Министър Шалапатова изтъкна, че има огромно доверие в служителите на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Тя се ангажира в рамките на две седмици да представи своя екип, приоритети и най-наболелите въпроси, с които ще се ангажира, след като се запознае с дейността на министерството и направи анализ на постигнатите успехи и задачите, по които е необходимо работата да се ускори.

"Благодаря за усилията на всички колеги в социалната система. Високо оценявам вашата работа и уважавам всеки един опит да помогнете на дете в нужда, на младеж, който е изгубил посока в своя живот, семейство, което не може да се справи със своите родителски отговорности или на възрастен, който има нужда от подкрепа“, каза министър Иванка Шалапатова.

Тя добави, че познава работата на МТСП както като дългогодишен партньор от страна на гражданския сектор и изследователската общност, така и отвътре в качеството си на заместник-министър в служебния кабинет през 2013 г.

"Оставям системата на МТСП в много добра кондиция“, заяви Лазар Лазаров при предаването на поста. Той отбеляза, че министерството е било първото, което е започнало работа с европейски средства от новия програмен период 2021-2027 г. със стартирането на процедури по Програма "Развитие на човешките ресурси“ и по Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021-2027. Поставихме начало и на ангажиментите по Националния план за възстановяване и устойчивост“, добави Лазар Лазаров. Той изрази увереност, че постигнатото от неговия екип ще бъде надградено и пожела успех в работата на министър Шалапатова.