Има няколко ключови приоритета, по които политическите сили се мобилизират да работят в най-спешен порядък. Първият от тях е бюджетът, който са длъжни и имат амбицията да приемат възможно най-скоро. Друг въпрос е какъв бюджет ще бъде приет. Това ще е тема, която ще следим с повишено внимание през следващите седмици. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"  изпълнителният директор на агенция "Алфа рисърч“ Геновева Петрова.

"Можем да очакваме сериозни дебати около бюджета дотолкова, доколкото знаем, че новоизбраният бивш финансов министър има една определена концепция за това как трябва да бъде направен той, която се разминава съществено с икономистите от ГЕРБ, които са всъщност другият основен партньор в управлението. Нека да не избързваме, а по-скоро да проследим как ще протече дебатът покрай бюджета. Друга важна тема и приоритет, която също днес беше активно обсъдена в пленарната зала, е въпросната съдебна и дори конституционна реформа. Там също предстоят по мое мнение важни дебати, които трябва да бъдат проследени, дотолкова, доколкото и по отношение на конституционните промени партиите, които претендират да внесат или вече са внесли такива, имат своя собствена гледна точка и разбиране. И ако въобще се стигне до реална конституционна реформа, наистина ще е интересно да видим по кои все пак пунктове ще намерят допирни точки и кои ще останат неразрешени. И аз искам да отбележа нещо, което също е част от дневния ред на обществото, макар и не така постоянна част от ежедневието ни. Това е цялостната геополитическа ориентация на страната – нещо, което също беше подложено на разколебаване в периода, в който страната беше управлявана от последните служебни правителства", коментира още Геновева Петрова.

Според нея правителството стартира с много сериозни предизвикателства и трудности, които трябва да преодолее: "Самите представители на новоизбрания кабинет си дават сметка за тях и за това какво им предстои", отбеляза Петрова.