България има нужда от редовно правителство, така че персоналните емоции нямат значение. Ние във времето сме си наговорили с останалите парламентарно представени партии такива неща, че най-вероятно емоциите не са отшумели. Но си даваме сметка, че хората са ни изпратили в парламента, не за да действаме емоционално, а за да поставяме цели пред държавата и обществото и да решаваме проблеми. А те могат да бъдат решени само при работещ кабинет. Това заяви пред NOVA зам.-председателят на ГЕРБ и депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС Даниел Митов, коментирайки решението на съпартиеца си Делян Добрев да гласува против кабинета "Денков-Габриел".

Той подчерта, че вчерашният ден е "сложил окончателен край на революцията, започнала  преди две години". "Целта на всяка революция е да убеди хората, че са жертви на някакви външни обстоятелства. Да съблече от тях отговорността от случващото се. Преди две години се борихме с една десетоглава хидра, наречена корупция, чийто глави трябваше да отрежем, за да бъде всичко наред. Очевидно това се оказа невярно. Че някой въобще си е въобразявал, че животът е толкова простичък. Революцията съм я разбрал. Тя приключи. Отдавна говорим, че трябва да има и съдебна, и конституционна реформа. казахме и преди две години, че сме готови да говорим по въпроса. Не ни бяха необходими две години изгубено време и пет избора, за да стигнем пак до същото нещо", посочи Митов.

Той коментира и подкрепата на Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ за кабинета. "За да се случи конституционна реформа трябват и гласовете на ДПС. Това е легитимна българска политическа партия, избрана от български граждани да присъства в парламента със съответната тежест. Няма как да се избяга от това. Дори и "Да, България" и Христо Иванов признават легитимността и съществуването на този фактор. За да се стигне до конституционна и правосъдна реформа, ще трябва да се водят сериозни, зрели и лишени от емоции разговори, които включват ДПС".

В рамките на преговорите сме получили гаранции, че това което чухме изнесено от Радостин Василев, дискусиите на съвета на ПП за поголовни чистки, че властта няма да се упражнява по този начин. Получили сме такива гаранции, разбира се, трябва да наблюдаваме внимателно процеса. Държавната администрация да работи по закон, да не се правят чистки и да не се уволняват хора безразборно, коментира Митов.

Борисов каза още по време на предизборната кампания, че най-стабилно и логично би било управление с коалицията ПП-ДБ.

Попитан дали ще сменят шефове на служби, Митов отговори: "В разговор с парламента и партиите ще се вземат решения дали трябва или не да се сменят шефове на служби“. Имаше съпротива срещу избирането на редовен кабинет, вчера изслушахме погребалното слово и елегията на президента по загубената му лична власт и става ясно, че тази съпротива е преодоляна до голяма степен, оттук насетне в ръцете на редовния кабинет е да направи верните неща, да се надяваме, че ще върви по правилния път".