Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, ДПС - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 6.06.2023 г.

Медия: Вие ли натиснахте бутоните "за“?

Мустафа Карадайъ: Да, естествено познахте и правилно познахте!

Медия: Защо подкрепихте само вие двамата правителството?

Мустафа Карадайъ: Ние от ДПС имахме възможност пред вас, пред медиите да заявим след среща с ГЕРБ и ПП, че ние няма да пречим на коалицията ГЕРБ-ПП да излъчат редовно правителство. Това за нас е първа крачка към преодоляване на политическата криза! Българските граждани не искат да има шести поредни ненужни избори. гражданите искат спешно да преодолеем политическата криза, за да се решават проблемите на хората, като според нас от ДПС основният проблем, който чака спешно решаване, е спиране на прогресивното обедняване на българските граждани.

Медия: А защо само двама депутати от ДПС, а не цялата група? Има ли някаква символика?

Илиана Беновска: Защото така са си решили!

Медия: Има ли някакво скрито послание?

Мустафа Карадайъ: Да отговарям може ли? Благодаря ви за възможността да ви отговоря на поставения въпрос, защото от различните страни въпросът имаше сходно съдържание. Мисля, че добре си спомняте, на 13 април пред вас имахме възможността да представим нашата позиция, когато имахме среща с г-н Борисов, на която г-н Борисов каза, че за тях е много важно да направят правителство с ПП. Ние тогава на г-н Борисов, а и пред вас, пред медиите заявихме, че 49 НС има една много важна задача – да се опита да направи съдебна реформа. А съдебната реформа не може да се случи без промени в Конституцията, а тези промени без ДПС няма как да се случат. И затова вие правилно сте забелязали и въпросът ви е точен и правилен защо ние двамата с г-н Пеевски сме гласували "за“! Отговорът е в този дух и в този смисъл заявка за нашето поведение в комисията по конституционни въпроси! Защото вие добре знаете, но аз още веднъж да ви припомня, че само ние от ДПС имаме представен проект за промени в Конституцията още преди година и половина. Представихме го пред вас, пред медиите, представихме го пред Венецианската комисия, пред комисията ЛИБЕ в ЕП, пред комисията по правни въпроси в ЕП, пред комисаря по правосъдие в ЕК, пред вас медиите, на всички парламентарни групи сме го раздали. Така че ние ще работим проактивно в тази посока да се случат промените в Конституцията и да се осъществи реформата в съдебната система!

Медия: Г-н Пеевски, кажете, като човек, дал подкрепа за това правителство, какво очаквате от него?

Делян Пеевски: Да извършат тази конституционна реформа и затова се включваме с председателя в комисията по конституционни въпроси. Двамата ще бъдем членове. Единствено това. Кабинета не го подкрепяме като кабинет, като състав, подкрепяме само конституционната реформа! Това ще бъде от нас!

Илиана Беновска: Давате ли знак, че се връщате активно в политиката в Народното събрание?

Делян Пеевски: Аз съм тук, къде да се връщам?!

Мустафа Карадайъ: Г-н Пеевски за кратко в два Парламента само го нямаше! Само още едно изречение какъв знак и какво е това. Казахме, че това е първа стъпка към решаване на политическата криза. Ние от ДПС очакваме освен тази първа стъпка да извървим и пътя за преодоляване на политическата криза и да възстановим нормалността в политиката, да възстановим демокрацията и да възстановим държавността, за което има нужда от много дълъг път, от много стъпки. Това е само първата стъпка. Това са ни очакванията! Това ни е надеждата!