"Целият ми професионален път и натрупаният опит са единствено в МВР. Сигурен съм, че работата досега ще ми помогне на новата позиция, тъй като аз съм част от МВР. Познавам проблемите, трудностите и препятствията, с които колегите се сблъскват всеки ден и с екипа ми ще помогнем да се справим с тях. Не съм политическа фигура, а човек от системата и се надявам това да донесе спокойствие на колегите. Ще направя всичко възможно да държа МВР далеч от политиката и от междуинституционални и междуличностни борби, на каквито сме свидетели напоследък. Това заяви Калин Стоянов, след като пое поста министър на вътрешните работи, съобщиха от МВР.

Той отбеляза, че заради поредицата от избори значителни сили на МВР бяха пренасочени в изпълнение на тези задачи, но се надява сега те да бъдат съсредоточени в осигуряването на реда и спокойствието на гражданите. "Надявам се и на сериозна подкрепа от страна на всички служители, тъй като те знаят че съм част от тях. Ще бъда гарант за това МВР да изпълнява задълженията си, въпреки трудната вътрешна и международна обстановка“, посочи Стоянов.

Той очерта три основни приоритета пред бъдещото ръководство – противодействие на войната по пътищата; противодействие на уличната и престъпността в малките населени места, за да усетят хората, че МВР се грижи за решаването на ежедневните им проблеми; справяне с миграционния натиск. "Сигурен съм, че с колегите ще продължим да водим министерството в правилната посока и ще дадем сигурност и спокойствие на гражданите“, завърши обръщението си министър Стоянов. 

"За изминалите 10 месеца успяхме да постигнем голяма част от приоритетите, които заложихме в началото на мандата и изпитвам удовлетворение от това. Най-важното – декларирах, че ще изисквам спазване на принципа на законност в министерството и това беше факт - във всичките си действия през този период МВР се ръководеше само от закона, не служихме на ничии интереси, не позволихме влияния. Изказвам огромна благодарност към целия състав на МВР за това, че ми повярва, че промени собствената си нагласа и нагласата на обществото за МВР, заяви досегашният министър Иван Демерджиев.

Той подчерта, че с много усилия МВР се е справило с изключително тежък мигрантски натиск, който ще е предизвикателство и пред новия министър и неговия екип. Вярвам, че предприетите действия дадоха резултат и отвориха вратата за Шенген, като очаквам новият екип да извърви начертания път. "Вярвам че за 10 месеца успяхме да обезпечим с необходимото служителите на МВР за да изпълняват функциите си. В ход са многобройни обществени поръчки, и те трябва да бъдат довършени, за да има гаранции за пълноценната работа. Смятам, че МВР трябва да е още по-професионално ориентирано, с поглед към развитието на служителите. Пожелавам на новия министър да запази самостоятелност при ръководеното на министерството и вземането на решения, добави Демерджиев.