49-ото Народно събрание излъчи редовно правителство с министър-председател Николай Денков с втория мандат на ПП-ДБ.

Съгласно постигнатата договорка между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС кабинетът е с ротационен министър-председател като се предвижда след първите девет месеца от мандата му Мария Габриел да замени Николай Денков на премиерския пост.

Дотогава Габриел остава вицепремиер и външен министър на България.

Ето кои са министрите в новия кабинет:

Николай Денков - ротационен министър-председател за първите 9 месеца. 


Той е служебен министър на образованието и науката в правителството на Огнян Герджиков. От 12 май 2021 г. е служебен министър на образованието и науката в двете служебни правителства на Стефан Янев, а от 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 г. е министър на образованието и науката в правителството на Кирил Петков.

Мария Габриел - премиер и вицепремиер на ротация

От 7 юли 2017 г. до 1 декември 2019 г. Мария Габриел е еврокомисар за цифровата икономика и общество в Европейката комисия с председател Жан-Клод Юнкер. От 1 декември 2019 г. тя е еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия с председател Урсула фон дер Лайен.

Асен Василев – министър на финансите

През 2013 г. е министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков. От 12 май до 16 септември 2021 г. е министър на финансите в служебното правителство на Стефан Янев. На 13 декември е избран за вицепремиер и министър на финансите в кабинета на Кирил Петков.

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи

От 2016 г. до 2018 г. e преназначен на длъжност началник на РУ – Приморско при ОДМВР – Бургас. През 2018 г. е назначен на длъжност началник на отдел в ГДБОП – МВР. От май 2021 г. е назначен за директор на ГДБОП.

Проф. Тодор Тагарев – министър на отбраната

През 1995 г. започва работа като научен сътрудник в БАН. От 2014 г. е "професор" в Института по информационни и комуникационни технологии на БАН. Проф. Тагарев е участвал в работата на редица органи и групи на НАТО и Европейската агенция по отбрана, в международни изследователски екипи и в програми за консултации по въпроси на управлението на сигурността и отбраната в десетки страни.

Юлиан Попов – министър на околната среда и водите

Той е старши съветник на Европейската фондация за климата, председател на Института за ефективност на сградите в Европа и бивш служебен министър на околната среда на България. Бил е посланик на добра воля на България за политиката в областта на енергетиката и климата и съветник по енергийната сигурност на президента на България.

Румен Радев – министър на енергетиката

Румен Радев е зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Роден е на 4 август 1968 г. в Силистра. Завършил е физика в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и "Финанси" в УНСС.

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството

Притежава 20-годишен опит в управлението на инвестиционния процес и големи корпоративни структури. В периода декември 2021 г. – август 2022 г. заема поста на заместник-министър на финансите.

Кирил Вътев – министър на земеделието

Кирил Вътев в член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите. Завършил е Националната спортна академия с профил "Свободна борба" (1978 - 1982 г.) и в продължение на 11 години е бил треньор по свободна борба.

Богдан Богданов – министър на икономиката

През 2022 г. Богдан Богданов е назначен за изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) със заповед на тогавашния министър на иновациите и растежа Даниел Лорер. Богдан Богданов е бакалавър по финанси от ВУЗФ. 

Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа

Член е на борда на Европейския форум на жените-основатели на компании и работи активно за утвърждаването на жените в бизнеса, науката и предприемачеството.

Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика

Била е зам.-министър на труда и социалната политика в служебния кабинет на Марин Райков през 2013 г.

Атанас Славов - министър на правосъдието

Участвал е в екипа, подготвил промените в Конституцията през 2015 г., както и в подготовката на десетки законопроекти.

Проф. д-р Галин Цоков – министър на образованието и науката

Галин Цоков е професор по управление на образованието в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", Директор на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти на университета. Той е заместник-декан на Педагогически факултет на Пловдивския университет.

Кръстю Кръстев – министър на културата

Завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1983 г. Работи в Куклен театър – Пазарджик. След сливането на Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" Пловдив и РДТ "Николай Хайтов" – Смолян от август 2010 г. Кръстев е директор на Драматичен театър – Пловдив.

Георги Гвоздейков – министър на транспорта

Георги Гвоздейков участва активно в създаването на първата система за спешна медицинска помощ по въздух в България. Заместник-председател е на Комисията по транспорт в 47-ото Народно Събрание.

Проф. Христо Хинков – министър на здравеопазването

През 1997 - 1999 г. е назначен в Министерството на здравеопазването като началник отдел проекти, а от 1999 - 2001 г. заема поста на заместник-директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като отговаря за обучението и човешките ресурси в институцията. От 2001 г. започва работа в Националния център по обществено здраве и анализи, където защитава докторска дисертация. През 2014 г. е назначен за директор на Центъра, който управлява до 2022 г.

Александър Йоловски – министър на електронното управление

От февруари до август 2022 г. е заместник-министър на електронното управление, когато министър е Божидар Божанов в кабинета на Кирил Петков. Между август 2015 г. и ноември 2016 г. и в периода август 2019 г. и януари 2022 г. е ръководител на отдел.

Зарица Георгиева – министър на туризма

Тя е заместник-министър на външните работи на Република България в двете служебни правителства през 2021 г. Главен политически съветник в Европейския парламент. Има опит като мениджър на големи международни проекти за ООН и ЕС.

Доц. Димитър Илиев – министър на спорта

Той е осемкратен рали шампион на България и е единственият българин, печелил три пъти най-престижното автомобилно състезание в страната – Рали България.  Експерт е в пътната безопасност. През годините това се превръща в негова кауза. Димитър е и основател на първата академия по безопасно шофиране, като годишно предава своя опит на над 2000 човека.

По време на полагането на тяхната клетва в НС обаче президентът Румен Радев напусна залата и заяви: "С тази клетва съм се клел да служа на народа си и не мога да приема тя да бъде един формален акт".