Как ще отнемат автомобил, който е на лизинг? Аз съм имал автомобил на лизинг, аз не съм собственик. Значи частната собственост е неприкосновена, лизинговата компания не е нарушила нищо. Да, може да се спре временно от движение, но всичко това ще доведе до дела, обезщетения и всичко това ще плаща държавата. Това каза за "Фокус" проф. Симеон Ананиев, представител от Асоциацията на железопътните предприятия.

По думите му България е една от водещите, която плаща за несъответствие или за неприлагане на европейското право. 

"Отнемането на автомобил е сложен акт и ще има работа за нас експертите да оценяваме, както щетите по автомобилите, така и щетите, ако задържат автомобила. Ако аз съм превозвач и средно месечно изкарвам по 10 000 лв. и ми задържат ТИР-а, аз ще си искам тези 10 000 лв. Водачът да бъде наказан, но защо ще спират дейността на фирмата?", посочи той.

Проф. Ананиев заяви, че шофьорът трябва да подпише, че се е случило това нещо и отдолу, че не е съгласен - с възражение. "Аз съм имал случаи, при които ме спират за нарушение, за което смятам, че не съм виновен. Подписвам го, да, в което казвам, че възразявам и това е. Това означава, че не сте съгласни. Ако подписваш, моят съвет е колкото и да не е много коректен, "възразявам против основанието" или "против така изготвения акт", допълни експертът.

"Наистина, ужасно е в семейството ти да загине дете от пиян шофьор или катастрофа. Не трябва да сме само критикари, практиката ще покаже кое работи и кое не работи. От прависти знам, че правото и законите не са постоянни, те са един вид жива материя и се променят съобразно обществения живот, съобразно нуждите на обществото. Ако не сработи, ще трябва още по-тежки санкции. Съответно една от санкциите, които се предлагат, е да няма условни присъди, което е малко крайно, но пък в същото време ще може да има възпиране. Също едни високи санкции, които един вид ще ти стоят, но рано или късно трябва да ги платиш", каза още проф. Ананиев.