Музиката, която ще се чуе на концерта на 18 май, е смесица от средиземноморски и балкански мотиви и теми, аранжирани в джаз, съвременен поп и малко амбиент настроение. Това каза маестро Теодосий Спасов в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

На 18 май Теодосий Спасов ще свири заедно с гърците от The Crossover Trio. Концертът е част от фестивала SoFest Spring.

Алкис Зопоглу и Марина Лионту Мохамент ще свирят на два източни струнни инструмента: канун – струнен инструмент, характерен за Турция, Гърция и Мала Азия, и уд – арабски струнен инструмент. Янис Кирим свири на пиано, обича импровизацията и винаги е готов да се впусне в неизвестни посоки. Той не е професионален музикант, а юрист, който работи в кантора, разказа Теодосий Спасов. С Алкис Зопоглу той се познава от края на 90-те години, когато често свири като специален гост в Гърция с Дионисис Авополус.

Теодосий Спасов произхожда от музикално семейство. Като дете свири на акордеон и често акомпанира баща си и майка си, когато са пеели, разказа той. "Баща ми беше секретар на читалище "Христо Ботев“ в село Белица, Силистренско. Той създаде една детска музикална школа към читалището за народни инструменти и ми предложи да си избера един инструмент. Аз избрах кавала. По-късно кандидатствах в Котел. Там вече влязох в професионализма“, разказа Теодосий Спасов.

Кавалът е български национален инструмент и е характерен не само като солов инструмент, но и като съпровождащ оркестри и ансамбли. "Кавалът наподобява човешки глас и маниерът на свирене е точно такъв. В българската традиция има израз, който казва "Кавал свири, говори“. Кавалът говори много неща на всеки българин“, каза маестро Спасов.  

Той сподели още, че оставя нещата сами да се случват. "Нямам планове, не преследвам мечтите си. Аз чакам мечтите си, които пристигат сами, и то по най-неочакван начин. Никога дори не съм мечтал в такава посока. На крилете на музиката пътувам на най-различни места в зависимост от поканите, отправени към мен. Срещам се с невероятни музиканти, мои съвременници“, каза Теодосий Спасов.