Лъжа е, че е решен проблемът с бързите кръвни тестове. Двата нови робота за бързо излизане на кръвните проби се оказаха балон. Закупени са два робота по 100 000 лв всеки, които може би още са в кашоните си. Колкото и бързо да работят, пробите трябва да минат през апарат за 1 млн. лв, който не е купен. Тестовете, които се ползват в България, се ползват в много други държави но там хората нямат проблем, защото кръвният им тест излизат за 2 часа, без да бъдат арестувани и тормозени. Това каза Елица Буенова - адвокат на пострадали от ПТП-та, в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“. Парите от фонд Пътна безопасност потъват в общия бюджет и се харчат за други пера. Те трябва да бъдат възстановени и ползвани за купуването на именно такива апарати, смята Буенова.

Когато има нашумял медийно случай, кръвните проби стават бързо, защото се оказва политически натиск – някой се обажда и казва във ВМА – този тест трябва да е готов утре и това и става, добави тя.

Юристът коментира новия законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс в частта за пътно-транспортни произшествия. "Проблем е, че народните представители допуснаха отказа от тест за алкохол и наркотици при ПТП да бъде криминализиран едва втория път. Това отвори врати за пияниците и дрогаджиите да отказват тест, дори да убият някого на пътя. Не знам защо трябва да се дава опция да отказваш тест на пътя. Трябва да бъдеш съден още от първия път по Наказателния кодекс. При първи отказ само ни глобяват“, разясни Буенова.

Ако причиниш ПТП с пострадали и загинали, успяхме да издействаме да нямаш право да отказваш тест, каза тя. "В Закона за движение по пътищата е казано, че ако откажеш полеви тест или кръвен, ти търпиш рестрикции. Оттам ако отидеш направо на кръвен тест и откажеш полевия, те третират като пиян или дрогиран. Ако направите ПТП със щети или леки телесни повреди и откажете полеви тест, защото не вярвате на резултата, но се съгласите на кръвен, излиза, че ще бъдете съдени по тази разпоредба. Тоест, третират Ви като пиян или дрогиран на пътя. Надявам се да не приемат народните представители тази промяна.

Тази промяна, ако се приеме, е коректно да бъде записана с "и“, не с "или“. Стотици заради фалшив полеви тест биват тормозени и не могат да докажат, че не са пили и не са приели наркотици, преди да седнат зад волана“, отчете Буенова.

Всеки ден с мен се свързват хора, пострадали при фалшиво положителни тестове, каза още юристът. "Около 47% от полевите тестове у нас са фалшиво положителни. Трябва да се обърнем към Европейския съд по правата на човека, защото българските депутати по-скоро няма да променят нищо или това би станало твърде трудно“, каза още юристът.

Изключително малко са случаите на ПТП, при което става дума за умишлено убийство на пътя, каза още Елица Буенова. "Мъжът, който прегази Филип, при всички случаи можем да квалифицираме към този тип престъпления – безразличието дали ще убиеш някого или не може да бъде равнозначно на умисъл“, смята Буенова.