Понякога вдъхновението не е търсено, понякога стиховете ме намират сами. При мен долита някоя метафора или виждам случка на улицата и нещата се случват от само себе си. Това каза поетът Веселина Ангелова в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. Тя е автор на "Кой смее да се оплаква“ и "Пясъчен часовник“, а последната й книга е "Сърце и липа“.

Вдъхновение тя намира във всички видове изкуства и в творчеството на други автори. Харесва поезията на младите български поети като Керана Ангелова, Борис Роканов, Нели Станева, Евгения Димова, Биньо Иванов.

За последната й стихосбирка "Сърце и липа“ тя се вдъхновява от цъфтежа и уханието на липите, което свързва с японския ритуал на съзерцаване на вишните.

Стихосбирката ще бъде представена на 18 май в "Светофар“ в София. Те ще бъдат съпроводени от предкласически произведения на Шуман, Григ, Бах.

Вдъхновение за идеята тя получава от филми на Вим Вендерс, инсталациите на Анселм и пърформънсите на Марина Абрамович и Клаудия Кастелучи. "Може би тези артисти по някакъв начин несъзнателно, интуитивно са ме вдъхновили. Докато разгръщах книгата и четях стихотворенията, докато мислех концепция за представяне на книгата ми в Бургас това лято, ми хрумна идеята и реших, че наистина звучи много красиво човек да чете с вътрешния си глас стиховете и да слуша тази музика. Навързах всяко едно стихотворение в книгата с отделно музикално произведение“, разказа Веселина Ангелова.