Изложбата "Кръстопът: цената на избора" ще бъде проведена от 14 юни до 18 август в най-голямата базилика на Белгия и петата по големина църква в света. Имам възможност да осъществя една моя мечта от 2003 г. Това каза художникът иконописец Диан Костов в предаването "Животът на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова.

Творбите му са излагани в световни галерии и са притежавани от колекционери в Европа, САЩ и Япония.

"Кръстопът: цената на избора" е представяна през 2023 г. във виенска катедрала и е била посетена от хора от близо 40 националности. "Изкуството има силата да обединява, не да разделя. Целта на мен и на моята съпруга е да направим това древно изкуство да бъде близко до хората", каза Диан Костов.

Зад проекта стои екип от 40 души. Концептуалната част на изложбата е на неговата съпруга Милена Ташкова, която е психотерапевт.

"Тя прави така, че нещата да бъдат преживявани. Изложбата започва отвън, с големи платна, но същинската изложба ще бъде вътре в катедралата. Вътре човек попада на една магистрала, която ще е дълга 50 метра. Магистралата символизира забързаността на нашето ежедневие. Опитали сме се да я направим абсолютно реалистична, с табели, на които има послания на обществото, като например "Бъди перфектен", "Бъди красив", "Не остарявай", "Потребявай повече".

На едната страна на магистралата има изображения на мои икони и стенописи, свързани с изкушенията, които ни дебнат по този път. Тази част от изложбата се казва "Накъде отиваме". След това се попада в една огледална стая, където има един голям трънен венец, под който има огледало и пред който хората могат да застанат. Тук идеята е за цената, която плащаме за успеха, който искаме да постигнем. Там има и 10 огледални повърхности, на които са написани Десетте Божи заповеди. Втората част на изложбата е наречена "Цената", разказа творецът.

В третата част на изложбата – "Пътят", могат да бъдат видени 70 икони, стенописи и рисунки на художника иконописец.

"Ще се опитаме да направим цялото пространство като едно духовно преживяване. Ще има около 1400 бели летящи птици и създават. Исках да направя мащабни платна, които ще променят цялата визия на църквата. По този начин тя ще се превърне не само в произведение на архитектурата, а и на изобразителното изкуство", обясни Диан Костов.