БСП навлиза в предизборната надпревара организационно отслабена и кадрово опустошена, предупреждават "Бузлуджанци". Идейно-политическото движение в БСП "Бузлуджа" настоява ръководството на партията да покани всички леви партии и организации на срещата, която свиква на 1 май. 

В призива си "бузлуджанци" са категорични, че на поканените не бива да бъдат поставяни предварителни условия за тази среща. От Движение "Бузлуджа" в БСП се обръщат и към ръководителите на левите партии и организации с призив да проявят зрялост и отговорност, да се отзоват и да се включат активно и конструктивно в срещата.

"Последните дни на април са наситени със събития и действия, изявления и коментари, внушения и манипулации, които вместо да отговорят на многобройните въпроси, които вълнуват българските граждани, ги поставят пред още по-трудни житейски дилеми. В най-голяма степен това се отнася за българските социалисти и за над милион избиратели, които са симпатизирали, подкрепяли и искат да подкрепят леви идеи, програми и политици, които им дават възможност за автентичен избор. 

Решенията на Националния съвет на БСП от 27 април и последните действия на ръководствата на другите партии и коалиции в ляво показват, че досега призивите на организации, на членове и симпатизанти, на експерти и политици за необходимостта от кадрово обновление и за вътрешно единение в БСП и очакванията за обединяване на партиите и организациите в ляво, остават не само нечути, но и неразбрани", пишат в призива си "Бузлуджанци".

Според тях, резултатите от завършилата през миналата седмица предсрочна отчетно-изборна кампания в Софийската градска организация на БСП и от подобни кампании по-рано в други организации в страната, вглеждането в определените вече водачи и участници в кандидатските листи и реакциите за тях, показват, че БСП навлиза в новата предизборна надпревара организационно отслабена и кадрово опустошена. 

"Вместо обединено, лявото се оказва още по-раздробено. На 9 юни на левите избиратели се предлагат не единна силна листа, а четири листи, които в тази ситуация няма да бъдат припознати като спасителната за държавата лява алтернатива на десните сглобки. За всеки искрен и честен привърженик на лявото днес е ясно, че в това си състояние БСП и другите партии и коалиции в ляво трудно ще подобрят решително резултатите си на предстоящите избори.

Отговорност за това (без уговорки и обяснения) носят техните ръководители и преди всичко Корнелия Нинова и ръководството на БСП, които трябваше досега, не с декларации и поставяне на нереалистични условия и неизпълними изисквания, а с конкретни дела, да покажат, докажат и защитят нейния авторитет на най-стара, политически зряла и опитна, национално отговорна лява партия", казват те.

Според представителите на Движение "Бузлуджа" българското ляво не може и не трябва да посрещне предизвикателствата на предстоящите избори разделено и раздирано от противоречия и взаимни нападки. 

"Необходими са политическа воля и национална отговорност, за да се създаде ляв политически съюз, който с друга предизборна стратегия и тактика да предложи ярък предизборен манифест и убедителни кандидати. Призоваваме ръководителите на партиите и коалициите, регистрирани за изборите на 9 юни, да загърбят егото и вождизма си в името на общата ни цел - социална и солидарна България.

Историческото време е сгъстено, нужни са далновидност и решителни действия. Изборният кодекс дава възможност до 4 май да бъде формиран и регистриран ляв политически съюз за общо явяване на парламентарните и европейските избори на 9 юни. Само по този начин лявото може да получи нова политическа енергия и да се представи силно на изборите. Това е исторически шанс за БСП и за лявото в България", добавят от движението.

Ето и пълния текст на призива:

С ляв политически съюз на изборите на 9 юни

Призив на Идейно-политическо движение в БСП "Бузлуджа"

към ръководителите на БСП и левите политически партии и коалиции

Не повтаряйте грешките на нашите предшественици!

Не предавайте оптимизма и надеждите на левите избиратели!

Бъдете отговорни пред бъдещето на България!

Последните дни на април са наситени със събития и действия, изявления и коментари, внушения и манипулации, които вместо да отговорят на многобройните въпроси, които вълнуват българските граждани, ги поставят пред още по-трудни житейски дилеми. В най-голяма степен това се отнася за българските социалисти и за над милион избиратели, които са симпатизирали, подкрепяли и искат да подкрепят леви идеи, програми и политици, които им дават възможност за автентичен избор.

Решенията на НС на БСП от 27 април и последните действия на ръководствата на другите партии и коалиции в ляво показват, че досега призивите на организации, на членове и симпатизанти, на експерти и политици за необходимостта от кадрово обновление и за вътрешно единение в БСП и очакванията за обединяване на партиите и организациите в ляво, остават не само нечути, но и неразбрани.

Резултатите от завършилата през миналата седмица предсрочна отчетно-изборна кампания в Софийската градска организация на БСП и от подобни кампании по-рано в други организации в страната, вглеждането в определените вече водачи и участници в кандидатските листи и реакциите за тях, показват, че БСП навлиза в новата предизборна надпревара организационно отслабена и кадрово опустошена.

Вместо обединена, левицата се оказва още по-раздробена. На 9 юни на левите избиратели се предлагат не единна, силна листа, а четири листи, които в тази ситуация няма да бъдат припознати като спасителната за държавата лява алтернатива на десните сглобки.

За всеки искрен и честен привърженик на лявото днес е ясно, че в това си състояние БСП и другите партии и коалиции в ляво трудно ще подобрят решително резултатите си на предстоящите избори. Отговорност за това (без уговорки и обяснения) носят техните ръководители и преди всичко Корнелия Нинова и ръководството на БСП, които трябваше досега, не с декларации и поставяне на нереалистични условия и неизпълними изисквания, а с конкретни дела, да покажат, докажат и защитят нейния авторитет на най-стара, политически зряла и опитна, национално отговорна лява партия.

Българското ляво не може и не трябва да посрещне предизвикателствата на предстоящите избори разделено и раздирано от противоречия и взаимни нападки. Необходими са политическа воля и национална отговорност, за да се създаде ляв политически съюз, който с друга предизборна стратегия и тактика да предложи ярък предизборен манифест и убедителни кандидати.

Призоваваме ръководителите на партиите и коалициите, регистрирани за изборите на 9 юни, да загърбят егото и вождизма си в името на общата ни цел - социална и солидарна България. Историческото време е сгъстено, нужни са далновидност и решителни действия.

Ние от Движение "Бузлуджа“ настояваме ръководството на БСП да покани, без изключения и предварителни условия, на обявената среща на 1 май т. г. всички леви партии и организации, а техните ръководителите да проявят зрялост и отговорност като се отзоват и включат активно и конструктивно в нея.

Призоваваме също:

- Да се надмогнат личните амбиции и по пътя на равноправния, открит и отговорен диалог да се намерят обединителните линии между представителите на лява България, да се определят общите идеи и политики, които със сигурност са повече от различията.

- Да се използва дадената от Изборния кодекс възможност и до 4 май т. г. да се формира и регистрира ляв политически съюз за общо явяване на парламентарните и европейските избори на 9 юни.

- Да се изведат от всички формации най-достойните кандидати и до 7 май да се регистрират единните листи.

- Да се изработи и представи реална и работеща политическа алтернатива на проваленото, но готвещо се да се възпроизведе управление на "сглобката“ ГЕРБ-СДС-ПП-ДБ-ДПС.

Само така лявото може да получи нова политическа енергия и да се представи силно на изборите. Това е исторически шанс за БСП и за лявото в България!

Ваша е отговорността да не пропуснем предоставената ни възможност! Нямаме право безучастно да наблюдаваме главоломното пропадане на Лява България в пропастта на тежкото електорално поражение, което ще бъде с пагубни последици за години напред! Наложителни са воля и действия днес и веднага!