Всяка една партия в момента търгува своята подкрепа в бюджетната процедура срещу конкретни ангажименти на правителството. Това коментира доц. Стойчо Стойчев в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ по повод актуализацията на бюджета и останалото без мнозинство правителство .

"За приемането на бюджет обикновено трябва доста солидно мнозинство, и то мнозинство, на което правителството може да се облегне, да стъпи, без да му се поставят категорично някакви крайни или неизпълними изисквания“, каза доц. Стойчев.

"Защото всяка една партия в момента търгува своята подкрепа в тая бюджетна процедура срещу конкретни ангажименти на правителството. Да кажем за финансиране в някаква сфера, за намаляване на ставки, за увеличаване на публичните разходи тук-таме – всичко, което в крайна сметка, като теглил чертата финансовият министър Асен Василев, го е оценил на около 10 милиарда лева, които трябва да емитираме допълнително държавен заем. Но в крайна сметка тия заеми не са безплатни, те се връщат“, каза още той.

Според него малко е разстоянието в момента между задлъжнялостта на страната ни и неуправляемата дългова криза.

"Защото България, за разлика от другите свръхзадлъжнели икономики, които обаче могат да си позволят да бъдат задлъжнели, да кажем британската, американската, те имат реални икономики, върху които може да се стъпи, имат реално продукт, който се произвежда в тия страни, инвестиции реални, а не просто на хартия някакви финансови машинации, които в края на годината правителството отчита като ръст на инвестициите, а ние като потребители, като граждани на тая страна не усещаме по джоба си“, посочи доц. Стойчев и допълни, че реално българската икономика е много крехка и до голяма степен зависи от публичните разходи.

"Ако публичните разходи бъдат прекомерно натоварени и с обслужване на дълг, то крахът на публичните финанси ще доведе и до крах на голяма част от частния сектор, който моментално пък ще се отрази като крах на домакинствата, част от които ще останат с повече от един член безработен. И от там насетне спиралата е доста ясна, категорична, неумолима към депресия и криза, в която криза обикновено расте и гражданското недоволство и от там протест срещу самото правителството. И това правителство на Кирил Петков не изключвам да използва дори и полицейско насилие, за да потиска протестите с единствената цел - да се задържи максимално дълго на власт“, обясни политологът.

Ясно е, че има криза в управлението, ясно е, че това се компенсира веднага от други негативни явления, каквито са не само безработицата, обедняването, но и ръста в престъпността, каза още Стойчев, но е ясно, че няма как да не минаваме и през такива моменти.

"Нещо, което е в крайна сметка положително от цялата работа, е, да си дадем сметка, че независимо какви правителства си докараме чрез протести на улицата, в крайна сметка, когато отиваме да гласуваме, трябва да гласуваме отговорно, не емоционално, не технократски, не според технологията, а според трезвата ни преценка дали партиите реално, за които гласуваме, отивайки в управлението, ще се отнесат отговорно към него, а няма да използват публичните институции за свои лични цели или пък да се упражняват в управление“, намери оптимистичното в така създалата се политическа ситуация в страната ни доц. Стойчев.

Цоня Събчева