Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече "неприемливо" решението на Русия да признае независимостта на контролираните от сепаратистите райони в Донбас, наричани от тях Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР), предава CNN Turk.

"От самото начало на кризата искрено се стремихме да намалим напрежението. В изявление на нашето външно министерство относно последните събития беше посочено, че решението на Русия да признае т. нар. Донецка и Луганска републики противоречи на Минските споразумения. Беше подчертано, че това решение е явно нарушение на политическото единство, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Считаме, че подобно решение на Русия е неприемливо. Отново призоваваме страните да зачитат здравия разум и международното право", каза турският президент пред репортери на самолета си след завръщане от африканска обиколка. Интервюто беше публикувано във вторник от CNN Turk.

Според Ердоган Турция счита предложението на украинския президент Владимир Зеленски за свикване на заседание на Съвета за сигурност на ООН с участието на Украйна, Германия и Турция като положителен подход. "Ако такова предложение намери приложение, тогава, разбира се, се ангажираме. Предложението на г-н Зеленски е положителен подход. Ако членовете на Съвета за сигурност на ООН и други държави са съгласни с него, тогава ние ще участваме в тази среща“, каза турският президент.

На конференцията по сигурността в Мюнхен на 19 февруари президентът Владимир Зеленски предложи свикване на заседание на Съвета за сигурност на ООН с участието на Украйна, Германия и Турция. Освен това той предложи Съветът за сигурност на ООН "да изработи нови, ефективни гаранции за сигурност за Украйна“. Според Зеленски такива гаранции са необходими сега, докато Украйна не е получила членство в НАТО, докато е "на практика в сива зона – във вакуум на сигурността“.

Ердоган още каза, че Турция счита за необходимо да вземе "допълнителни предпазни мерки" след решението на Русия. "Ние сме черноморска страна, в това отношение трябва да вземем много предпазни мерки. Ние вече ги предприемаме, но продължаваме и ще продължим да работим в тази посока. Не можем да пренебрегнем задълженията на черноморска държава, с това разбиране ще продължим пътя си“, каза обаче Ердоган, без да обяснява за какви мерки говори.

Превод и редакция: Юлиян Марков