От освирквания за официалната делегация пред църквата Свети Спас, до обявяването на внасяне на декларация в македонския парламент, която ще защитава характера, делото и преди всичко етническия произход на Гоце Делчев. Ето как ВМРО-ДПМНЕ и лидерът Християн Мицкоски смятат, че трябва да се реши спорът с България, пише "Независен“.

Скопското издание посочва, че хората на Мицковски засрамват македонските делегации, предизвикват срам на тържествени събития, като празнуването на Илинден и защитават със същата контрапродуктивност Гоце Делчев, както са "рязали вени“ преди за Александър Македонски, когото не споменават вече.

"Гоце Делчев за мен е Македония. Със своето дело и борбата си за независима суверенна македонска държава в сърцето на Балканите, той ни задължи да съхраняваме, подхранваме и развиваме за поколенията, за да си спомнят великото му дело, и за Македония и македонския народ, чиято неразрушима връзка е този човек“, каза Мицкоски след поднасяне на цветя на гроба на Делчев, което медиите му нарекоха много "силно слово“.

Попитан дали са поискани отстъпки от него и партията му на срещата с българския премиер Кирил Петков, Мицкоски каза, че не става дума за отстъпки, а само за искане за включване на част от българския народ в Конституцията, което вече беше каза публично. Той не каза, че по неофициална информация се е съгласил на такова нещо, ако България не оспорва македонския език и идентичност.

"Българите не са ми искали никакви отстъпки. Те споменаха какво са казали публично за промяната на Конституцията и включването на част от българския народ, незначително малцинство в Македония в Конституцията. Те поискаха това. Но те не са готови на реципрочност за значителна част от македонския народ, живеещ в тази част на източната ни съседка. И не са готови да премахнат унизителната бележка под линия от македонския език, който е кодифициран и отделен и различен от българския", каза Мицкоски.

Според него същността на всички искания на България, включително общата история, е опит да се злоупотреби с позицията на член на ЕС и да ни накара да приемем, че от Средновековието - от Първото българско царство до 1945 г. имаме обща история и сме били един народ - българи. Никога няма да приемем това“, подчерта той.

Вчера, в навечерието на съвместното честване на 150-годишнината от рождението на Делчев с делегация от България, Мицкоски заяви, че ще участва в подобно събитие само ако българският премиер Кирил Петков се съгласи, "че Гоце Делчев е македонец и че той се бори за своята македонска независима държава“.

В опит да създаде допълнителна емоция около този въпрос, вместо да го рационализира, той обяви още, че днес в македонския парламент неговата партия ще внесе проект на декларация, с която търси подкрепата на всички политически партии, парламентарни и непарламентарни, за "укрепване на темелите за характера и делото на Гоце Делчев“. Трябваше му само съобщението, че ще поиска подкрепа от българските политически партии за същата декларация, защото това е най-сигурният начин в София декларацията да бъде разбрана като провокация.

Декларацията на Мицкоски обаче е насочена към вътрешната обстановка и е явен опит за възпрепятстване на преговорите със София, така че този въпрос да бъде допълнително политизиран и отново да се търсят патриоти и предатели в страната, този път около етническите произход на Гоце Делчев, отбелязва "Независен“. Изданието отбелязва, че се прави и опит да се вдигне прагът на очакванията в РСМ относно бъдещото решение с България, в смисъл, че каквото и да успее македонското правителство да реши чрез преговори, това ще продължи да се разглежда като поражение в Скопие.

След като Красимир Каракачанов падна от власт в България, Мицкоски изглежда няма на какво да основа патриотичната си реторика, свързана със спора, защото премиерът Кирил Петков не дава такова вдъхновение.

"Ако не беше вреден, този политически ход би бил смешен, защото ни поставя в ситуация да оспорваме сами аргументите, с които излизаме в спора със София - че трябва да се занимаваме с бъдещето, вместо да губим време в тълкувания на миналото и че с историята трябва да се занимават историците, а не политиците. Така, вместо да се позоваваме на европейските практики и политики, ние ставаме все повече и повече като български политици, на които се чудихме, че в толкова много проблеми, корупция, пандемия и икономическа криза, с часове спорят за декларации за Кирил и Методий и българския произход. на славянската азбука, за която се смееха всички славянски народи“, заключва "Независен“.

Превод и редакция: Иван Христов