Правителството е стабилно, както и отношенията с "Демократичния съюз за интеграция“ (ДСИ), твърдят от Социалдемократическия съюз на Република Северна Македония (СДСМ), след като в понеделник лидерът на най-голямата албанска партия в югозападната ни съседка Али Ахмети публикува във Фейсбук видео компилация от пресконференции на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, в която двете партии обвиняват фракциията в престъпност и корупция, предава скопският телевизионен канал "Телма“.

Социалдемократите не пожелаха да коментират обявената нова стратегия и обвиненията, че и двете партии от години се опитват да навредят на ДСИ.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ отговори на Ахмети с ново обвинение.

От ДСИ реагираха на това, като казаха, че ВМРО ДПМНЕ е против албанците начело на държавните институции и че са притеснени от стратегическия ангажимент на ДСИ за изграждане на добросъседски отношения със страните от региона.

Ахмети обвини също, че СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ се опитват да използват ДСИ за постигане на целите си в ежедневната партийна политика.

Той обяви нова стратегия за партията, но анализатори смятат, че това е нещо съвсем различно.

Целта на Ахмети, казва Незири, е да се наложи като трети политически център на власт в страната, след СДСМ и ВМРО ДПМНЕ, след като ДСИ на няколко пъти се оказа решаващ фактор за съставяне на правителство.

Идеята, казва той, е да се заличи етническата линия, която разделя политическата сцена на два етнически лагера, в които се конкурират по две партии. Тоест да се реформира и да стане трета политическа сила на единна сцена в страната, неразделена по етнически признак.

Превод и редакция: Иван Христов