Съветът по външни работи на Европейския съюз приключи обсъжданията, без да предприеме никакви действия срещу Турция за нарушаване на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН относно отворения за посетители кипърски курорт Вароша, предава Greek City Times.

Турция за пореден избегна санкциите, този път, защото Германия предложи извинение, че не е успяла да проучи документа по въпроса.

Според Philenews по време на дискусията германският външен министър е заявил, че "документът за опциите“ е бил публикуван едва миналата седмица, когато новото германско правителство встъпи в длъжност.

Аналена Бербок заяви, че е необходимо повече време за проучване на документа, както и последиците от решенията, които ще бъдат взети.

Италия се съгласи с подхода на Германия, докато Нидерландия изрази общи резерви относно възможността за вземане на всякакви решения.

Върховният представител на ЕС Жозеп Борел, представяйки въпроса за незаконните действия на Турция във Вароша, подчерта необходимостта от решения, тъй като въпросът е на дневен ред от дълго време.

Външният министър на Република КипърНикос Христодулидис също се съгласи с позицията на Борел, като посочи, че всеки провал при вземането на решения би застрашил доверието в самия ЕС.

Общият подход на върховния представител и Никозия относно необходимостта от вземане на конкретни решения е подкрепен от Ирландия, Гърция, Франция, Белгия, Естония, Австрия, Малта и Люксембург.

По-специално, Ирландия, Австрия, Франция, Гърция и Люксембург изразиха мнението, че този подход е напълно разумен и оправдан, тъй като в противен случай ще бъдат изпратени, наред с други неща, грешни послания до Турция.

Превод и редакция: Иван Христов