Хърватия ще премине към използването на еврото като основна валута на страната от 1 януари 2023 г. Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Здравко Марич на конференцията "Хърватия като част от еврозоната“, която се провежда в Ровин, предава националната радио и телевизия HRT.

"На 1 януари 2023 г. ще преминем към еврото, двойното обръщение [на средства] ще продължи още две седмици, [т.e.] гражданите ще могат да плащат в куни, а след това – само в евро“, цитира Марич националната телевизия. "Периодът на двойно ценообразуване [в куни и евро] ще продължи поне една година“.

Според димите на финансовия министър на Загреб официалното обявяване на присъединяването на Хърватия към еврозоната се очаква в средата на 2022 г. В същото време Марич обърна внимание на необходимостта за кратък период да бъдат изтеглени от обращение почти 1,1 милиарда монети (куни и липа), както и 500 милиона банкноти (куни).

Заедно с това правителството, министерствата и други съответни ведомства, за да осигурят прехода на страната към използването на еврото, трябва да адаптират около 40 закона и 70 различни свързани с тях акта.

Превод и редакция: Тереза Герова