Без преувеличение руският танк Т-72 може да се нарече най-добрият в света, пише американското списание The National Interest в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“. Евтината и проста машина е ефективна в битка и лесно потиска врага. Западът разчита на високите технологии и този грешен избор ще се върне, за да го преследва.

Кратка предистория: Руският основен танк Т-72, ​​създаден и широко използван през съветската епоха, е модернизиран до версията Т-72БМ3 за борба със западни бронирани машини в Украйна. Т-72БМ3, който влезе на въоръжение през 2017 г., има много подобрения, като гладкоцевно оръдие 2A46M-5-01, подобрена оптика и система за динамична защита "Реликт“, което го направи по-евтин. Въпреки това той е много по-ефективен в сравнение с Т-90 и Т-14 "Армата“.

Ключови факти:

- Предвид това, че 120 танка Т-72БМ3 бяха доставени на Беларус през 2020 г. и още повече се модернизират в момента, този танк може да изиграе жизненоважна роля в усилията на Русия за бързо разрешаване на украинския конфликт.

- Тези танкове илюстрират руската стратегия за създаване на рентабилни, лесни за поддръжка, лесни за ремонт, масово произвеждани бронирани бойни машини за съвременна война.

Т-72. Руската стратегия за модернизация в действие в Украйна

Руският основен танк Т-72 може да претендира за титлата на най-добрия танк в света. Той е в експлоатация от съветско време и има много модификации. Машината се използва в много страни по света и следователно е много ценна стока за руснаците.

Една такава модернизация започна през 2014 г. Благодарение на нея Т-72 трябваше да стане технологично и технически годен до средата на века. Основната цел на Русия беше да направи танк, съпоставим с Т-90 по технически характеристики, но в същото време по-евтин.

Наименуван е Т-72МБ3. Първите модернизирани машини постъпиха на въоръжение във войските на Западния и Южния военни окръзи през 2017 г. Други 120 танка бяха доставени на дългогодишния съюзник и съсед на Русия, Беларус, през 2020 г.

Днес, когато се водят боеве в Украйна и страните от НАТО изпращат там все повече бронирани машини, предимно германски танкове Leopard 2 и американски танкове Abrams, руснаците решиха да се заемат сериозно с работата. В края на краищата, дори без модернизация, танковете Т-72 в Украйна оказват достойна съпротива на врага, въпреки че те също са нокаутирани.

По-скъпият и модерен танк Т-90 се представи зле в боя, а прехваленият Т-14 "Армата“ беше толкова скъпа и сложна система, че бяха напълно премахнати от бойното поле.

За да се противопоставят на нарастващата заплаха от западни танкове в Украйна, руснаците се ангажираха да модернизират своя T-72MБ3. Факт е, че дори и с всички подобрения, този танк все още е по-евтин от Т-90 или Т-14. И в същото време е по-ефективен от оригиналния вариант на Т-72.

По този начин T-72MБ3 може да се произвежда масово в големи количества, лесен е за поддръжка и ремонт, много е ефективен в битка и лесно надвива противника числено, когато използва по-съвременни танкове, от които има по-малко и които са повече труден за замяна.

Евтино и просто - това са двете думи, които печелят надпреварата, особено ако е война. Руснаците са разбили този код и изхождат точно от този принцип. За съжаление американците и техните съюзници поеха по друг път. Някой ден този грешен избор ще се върне, за да преследва Запада. Може би вече има обратен ефект – в Украйна.

Миналия месец руснаците показаха интересно видео на техните стари Т-72, ​​които пристигат във фабрика, където се модернизират до ниво МБ3. Там старото оръдие се премахва и се заменя с ново гладкоцевно оръдие 2А46М-5-01 с подобрена система за стабилизиране. Работниците монтират нова оптика, както и системата за динамична защита "Реликт“. Благодарение на това актуализираният T-72МБ3 се превърна в наистина страхотна сила.

Танкът получи модернизирана кула, защитни странични екрани и двигателВ-92С2Ф с мощност 1130 конски сили. Веригите на танка също бяха модифицирани. Очевидно това е отговорът на инженерите на отрицателните отзиви на танковите екипажи, които трябваше да се бият в непроходима кал на напоените с кръв бойни полета на Украйна.

От фронта вече идват съобщения, че танкове Т-72БМ3 обикалят полетата на Южна Украйна. Русия започна нова офанзива и е вероятно тези машини да бъдат задействани. Руското правителство със сигурност иска да прекрати тези военни действия възможно най-бързо през следващата година. Следователно то ще се нуждае от всички налични танкове, за да постигне целта си.

През следващите месеци този танк ще се използва активно в боевете.

Противно на съобщенията, Русия не е мъртва и не е загубила въоръжения си конфликт с Украйна. Точно обратното е. А появата на модернизирания Т-72БМ3 е още един пример колко греши западният елит в прогнозите си.