Над 500 делегати в неделя ще изберат новия председател на ВМРО-ДПМНЕ. От партията потвърждават, че засега единственият кандидат е настоящият лидер Християн Мицкоски, но срокът за кандидатстване е до самото начало на конгреса и всеки член, който събере подписите на поне 30 делегати, има възможност да се кандидатира, информира скопския телевизионен канал “Сител“.

На конгреса ще бъде приета нова доктрина, документ, според който партията ще работи през следващите четири години, която се основава на върховенството на закона, защитата на македонската идентичност, развитие на образованието, по-добро здравеопазване, укрепване на пазарната икономика, проактивност в членството в НАТО и ускоряване на интеграцията в Европейския съюз чрез зачитане на езика и идентичността.

Основната цел на ВМРО-ДПМНЕ в този момент е да върне надеждата на гражданите, че може да се живее добре у дома в Република (Северна) Македония. Всеки опит за започване на дискусия по въпросите на идентичността и характеристиките на македонския народ автоматично води до проблематизиране на македонската идентичност и единство, а партията ще продължи да се бори за справедливост и уважение към държавата в международните отношения, се казва в документа.

След конгреса ВМРО-ДПМНЕ ще обяви избор на нови партийни органи и кадрови освежавания, но подробности ще бъдат оповестени след избора на новия лидер.

Почти едновременно в неделя СДСМ ще изберат нов лидер след оставката на Заев. Тримата кандидати са Димитър Ковачевски, Йован Деспотовски и Фросина Ременски.

Превод и редакция: Юлиян Марков