Има неупражнен контрол от българските, македонските и турските власти по отношение на инцидента с автобуса на АМ "Струма“, при който загинаха над 40 души. Това каза в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ Васил Пиронков, председател на УС на Камарата на автобусните превозвачи. Според него трябва да се води добър диалог с транспортното министерство и автомобилната администрация относно водачите, за да се предотвратят подобни инциденти в бъдеще.

"В този случай от събраната дотук информация и данни, обявен, официално, стават ясни три неща. Първо, водачът просто е постъпил своенравно, надценил е себе си и явно се е движел с несъобразена за пътната обстановка скорост. Второ - изключвам възможността водачът да е заспал, просто има отнемане на вниманието по време на движение, което е абсолютно недопустимо. Трето – фирмата не е упражнила достатъчен контрол върху дейността си. Допуснала е извършването на превоз на пътници в международни съобщения с превозно средство, което не е включено в списъка към лицензията на фирмата. Учудващо е с какви документи и разрешителни този автобус е минал българската граница. Явно има неупражнен контрол от българските, македонските и турските власти. Не може в една сериозна туристическа фирма служителите да не упражняват контрол върху водачите“, обясни експертът.

В Закона за автомобилните превози ясно е указано как водачът трябва да управлява превозното средство – време на шофиране, почивка, ангажирано време. Това не важи само в България, но и в цяла Европа, каза още Васил Пиронков и допълни, че контролът на властите у нас не е достатъчен. Заради невъзможността да се работи браншът е пред спиране на дейността си, а по-голяма част от сивия сектор е между самите превозвачи.

Васил Пиронков отправи покана за диалог към новото ръководство на транспортното министерство и на комисията по транспорт в Народното събрание, за да се дискутират всички проблеми в бранша.

Евелина БРАНИМИРОВА