Коронавируса стана причина за смъртта на 250 души в рамките на ден

13 Февруари 2020 | 14:40 | 0
Коронавируса стана причина за смъртта на 250 души в рамките на ден
Снимка: coronavirus.app

Официално регистрираните смъртни случаи вследствие от коронавируса достигнаха 1355 души, а заразените според Пекин са вече над 60 хил. души. Това е рязко покачване на официално обявените случаи на коронавируса и жертвите от него Китай обяснява с промяна в методологията за определянето на броя заразени. Според властите в най-засегната провинция Хубей – огнище на заразата – новата дефиниция за „заразен“ вече включва и „клинично диагностицираните случаи“ чрез рентген на белите дробове. Според информацията до този момент Китай е документирал случаите на вируса, установени с лабораторно изследване. Според новата методология, рамките на едно денонощие починалите в следствие от вируса са 250 души. Властите в Шангхай обаче уточниха, че тази методология, поне засега, се прилага само в Хубей.
Китайските власти получиха похвали от Световната здравна организация за прозрачността си след избухването на новата епидемия, в сравнение с начина, по който Пекин се справи с предишната опасна зараза – т.нар. „САРС“ през 2002-2003 г., чиито мащаб беше старателно прикриван дълго време. Въпреки това обаче множество експерти по-рано изразиха съмнения за истинността на официалните данни, предоставени от властите в Хубей за разпространението на заразата, особено за мащаба й през късния декември и януари.
Европейската комисия междувременно коментира, че още е рано да се направи оценка за отрицателното въздействие на коронавируса върху икономиката на Общността. Според доклад на ЕК, епидемията ще достигне своя връх през първото тримесечие на 2020 г. със сравнително ограничено въздействие в световен мащаб.


Global Times: Извън китайската провинция Хубей работниците се завръщат във фабриките
Битката срещу новата коронавирусна пневмония (COVID-19) достигна до най-интензивния и сложен период. Провинция Хубей в Централен Китай поиска приемане и лечение на всички пациенти, нуждаещи се от медицинска помощ. Хубей в четвъртък обяви 14 840 нови случая, включително 13 332 клинично диагностицирани случая, към полунощ в сряда. Извън Хубей новопотвърдените случаи, обявени в четвъртък, спаднаха за девети пореден ден. Националният контрол върху епидемията даде резултати, пише китайското англоезично издание Global Times.

На места извън Хубей китайците се връщат на работа с влакове и самолети. Те носят икономически тласък, както и предизвикателства за консолидирането на превенцията в тези градове.

Работата по обществено здраве и превенция на епидемиите никога не се е провеждала в идеална и статична среда, а в сложен поток от хора. В момента се стигна до много сложен период.

Спадът на новите случаи в Китай е резултат от запечатването на Хубей и решителните мерки за превенция и контрол, предприети навсякъде преди повече от 10 дни. Сега хората се връщат на работа и ще отнеме повече от 10 дни, за да се покаже напълно как ще се отрази това на превенцията и контрола на вируса. Това е истинската сложност на ситуацията: Трябва ли политиката ни за превенция и контрол да се основава на текущите резултати или на рисковете, причинени от завръщането на хората?

Това е като хазарт. Запазването на най-суровата превантивна мярка –спирането на работа, ще забави разпространението на епидемията, но това също означава, че икономиката ще понася загуби. Но ако работата се възобнови сега, страната ще претърпи по-малко икономически загуби, но ще се изправи пред по-висок риск епидемията да се разпространи.

Какво трябва да се прави повсеместно? То трябва да се основава на науката. Трябва да се настоява за научно вземане на решения и да се избягват всякакъв вид предразсъдъци и менталитет на официалните лица, за да се гарантира безопасността на хората и здравословното развитие на икономиката.

Първо, системата за предотвратяване и контрол не трябва да се отслабва. Трябва да се обърне голямо внимание на риска от разпространение на епидемия, причинен от завръщането на хората.

Второ, превенцията и контролът трябва да се съсредоточат повече върху научното епидемиологично проследяване и мониторинг, вместо да се прилагат на сляпо общи мерки.

Трето, възобновяването на дейностите, свързани с производството и функционирането на градовете, трябва да се ускори при условие, че се прилагат строги превантивни мерки. Работата в домашни условия трябва да се насърчава във всички сектори, включително в производството. През следващите две седмици различните компании и организации трябва да възприемат принципа за намаляване на броя на служителите в офиса, стига да могат да функционират нормално, така че да намалят риска от разпространение на епидемията, породено от възобновяването на работата.

Четвърто, транспортът трябва да се отвори отново и основната мрежа за социална логистика трябва да се възобнови. Не трябва да е ясно, че материалите или продуктите на някои компании не могат да се придвижват или изнасят. Пето, широката общественост също трябва да ограничи контакта на открито, доколкото е възможно.

Националната мрежа за превенция и контрол е създадена и е в експлоатация. Тъй като Китай отдава голямо значение на борбата срещу епидемията, възможността за ново огнище извън контрол е много малка. Но обществото и властите трябва да останат бдителни. Трябва да се ускори възстановяването на производството и силите да се консолидират върху превенцията и контрола, за да се постигне победа.


Московский Комсомолец: Властите в Китай утвърдиха нови стандарти в диагностиката на коронавируса
Нова статистика за коронавируса в Китай показа рекордно увеличение на заболеваемостта: броят на заразените от инфекцията хора на ден нарастна с повече от 14 000 души. Властите обясниха, че това се дължи на корекцията на методите за диагностициране на болестта. Ако по-рано диагнозата беше поставена на базата на специализиран тест за коронавирус, сега Националната здравна комисия на КНР обяви промяна в стандартите: диагнозата може да бъде поставена без тест, въз основа на клинични признаци - включително резултатите от компютърна томография (скенер – бел.ред.)на белите дробове, пише руският вестник ”Московский Комсомолец“.

Китайски експерти аргументираха промяната в диагностичните стандарти с ниската скорост на тестване за коронавирус COVID-19 - това не позволява навременно откриване на пациентите.

Освен това местните лекари и биолози определиха китайските тестови системи като несъвършени - те дават голям брой фалшиво отрицателни резултати, чувствителността им се оценява на 30-50%. Работата е там, че тестът може да не установи наличието на коронавирус, а целта на компютърната томография в този случай е да се покаже типична картина на пневмония за COVID-19, без да се броят други признаци - температура, кашлица и т.н.

Изданието припомня как наскоро московските власти са се опълчили срещу лекари, които са заявили, че вирусна природа на атипичната пневмония може да бъде „изчислена“ с помощта на компютърна томография и дори рентгенова диагностика. В тази връзка дори бе издадено предупреждения към редица клиники във връзка с "разпространението на невярна информация за диагнозата на коронавируса" - основните недоволства бяха отправени .... към предложението да се правят компютърни томографии и други белодробни тестове.

Сега на фона на промените в диагностичните стандарти в Китай може да се твърди, че московските лекари всъщност са предвидили опасността от ситуацията и нейното развитие. И тези хора са високопрофесионални.


ТАСС: Лекарите обясниха увеличаването на броя на починалите от коронавируса в Китай
Увеличаването на броя на смъртните случаи от заболяването, причинено от новия коронавирус в китайския град Ухан, се дължи главно на смъртта на възрастни и тежко болни пациенти, съобщи на пресконференция главният лекар на болницата „Джининтан“ в града, цитиран от TACC.

Болницата „Джининтан“ отдавна приема пациенти с пневмония, причинена от новия коронавирус, включително леко, умерено и тежко болни. Сега лекуваме само хора в тежко и критично състояние, което доведе до факта, че абсолютните стойности на смъртните случаи са се увеличили леко. това се случи за сметка на стари хора и тежко болни пациенти “, каза той в отговор на въпрос какво е причинило резкия скок на смъртните случаи, регистриран наскоро.

През изминалия ден броят на смъртните случаи нараства с 254 до 1368 случая, което е максималният еднодневен показател от появата на това заболяване.

На 5 февруари миналата седмица градският комитет по здравеопазване на Ухан в Китай (административният център на провинция Хубей) възложи на стационарните медицински заведения в града да приемат само онези пациенти, чието състояние е оценено като сериозно или критично. В този случай другите пациенти ще бъдат насочени под наблюдението на лекарите във временни изолационни пунктове и полеви медицински центрове. Предприетите мерки се дължат на липса на места в болниците, препълнени заради болестта, причинена от новия коронавирус.


РИА Новости: Румънски гражданин е заболял от коронавируса на круизния кораб в Йокохама
Румънски гражданин, пътувал на круизния кораб „Даямънд Принцес“, се разболя от коронавирус и беше хоспитализиран в Япония, съобщи пресслужбата на румънското външно министерство, цитирано от РИА Новости.

Корабът напусна Йокохама на 20 януари и се върна в пристанището на 3 февруари. Японските власти поставиха плавателния съд под карантина поради факта, че на борда е имало китайски гражданин, който е слязъл в Хонконг и се е разболял. На борда на кораба се намират 3711 души.

"Румънското посолство в Токио получи известие от японското външно министерство, че един от румънските граждани на лайнера „Даямънд Принцес“ в японските води е заразен с коронавирус. Румънската дипломатическа мисия в Япония поддържа контакт с румънския гражданин", се казва в съобщение в четвъртък на уебсайта на Министерството на външните работи на Румъния.

Министерството отбеляза, че заразеният пътник е откаран в японска болница. Общо 17 румънски граждани се намират на борда на лайнера - 15 членове на екипажа и двама пътници.

РИА Новости: В Япония е регистриран първия смъртен случай от коронавируса
В Япония е регистриран първия смъртен случай от коронавируса. Според Кацунобу Като, министърът на здравеопазването, труда и социалното осигуряване на страната, от вируса е починала 80-годишна жена в префектура Канагава, предава РИА Новости.

В Япония повече от 200 души са заразени с коронавируса, който причинява опасна форма на пневмония. Това са главно пътници и екипаж на круизния кораб “Даямънд Принцес“, намиращ се под карантина в японското пристанище Йокохама. На борда му има над 3500 души.

В същото време се съобщава, че в Токио са заразени таксиметров шофьор, както и лекар в префектура Вакаяма. Според агенция Kyodo в болницата, в която той работил, е бил спрян приемът на нови пациенти.

Сред болните има 12 японци, които бяха евакуирани с чартърни полети от китайския град Ухан, откъдето започна разпространението на заразата.


Европейската комисия: Твърде рано е да се направи преценка за отрицателното въздействие на коронавируса върху икономиката
Все още е твърде рано да се изчисли мащаба на въздействието на новия коронавирус “COVID-19” върху европейската икономика. Това се казва в изявление на Паоло Джентилони, европейски комисар по въпросите на икономиката, публикувано в доклад, разпространен от пресцентъра на Европейската комисия за зимната икономическа прогноза.
Джентилони смята, че „перспективата за европейската икономика е стабилен, макар и забавен, растеж“, но въпреки това Европейския съюз е изправен пред „значителна значителна политическа несигурност, която хвърля сянка върху производството“.
„Що се отнася до коронавируса, все още е твърде рано да се направи оценка на мащабите на неговото отрицателно въздействие върху икономиката“, казва още еврокомисарят.
Политическата несигурност, според доклада, се дължи и на несигурността около бъдещото партньорство между ЕС и Обединеното кралство, а епидемията от коронавируса с всички нейни последици за общественото здраве, икономическата активност и търговията, особено в Китай, е още един риск от влошаване.
Според доклада на ЕК, базовото допускане е, че тази епидемия ще достигне своя връх през първото тримесечие на 2020 г. със сравнително ограничено въздействие в световен мащаб. Колкото по-дълго трае епидемията обаче, толкова по-голяма е вероятността от верижни ефекти върху икономическите нагласи и глобалните условия за финансиране.

„ТВ 21“ (Македония): Македонски гражданин е заразен с коронавируса на круизния кораб край бреговете на Япония
"Министерството на здравеопазването (на Македония)информира, че е установено наличието на коронавирус при един от македонските граждани, намиращи се на борда на круизния лайнер „Даямънд Принцес“, който се намира под карантина в пристанище Йокохама.Той е хоспитализиран в здравно заведение в Япония, информира македонският телевизионен канал “TB 21”
Посолството на Република Северна Македония в Токио поддържа връзка с македонския гражданин. В същото време посолството общува с другите двама македонски граждани, които все още са на борда на кораба в Йокохама, и съобщава, че те се чувстват добре и досега не са показали никакви симптоми, които могат да показват наличието на коронавирус.
Японското министерство на здравеопазването продължава да провежда тестове за наличие на коронавирус сред пътниците и екипажа на кораба. Хората със симптоми, които показват наличието на вируса, хора над 75 години и хора с хронични заболявания имат предимството при извършване на анализа.


Министър Николина Ангелкова: Още на 24-ти получихме информация от Китай чрез Европейската туристическа комисия за това, че преустановяват всякакви туристически групи и пътувания
Още на 24-ти получихме информация от китайския министър на културата и туризма чрез Европейската туристическа комисия за това, че те преустановяват изпращането и посрещането на всякакви туристически групи и пътувания. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Правителството е взело всички мерки, свързани с коронавируса. Министърът на здравеопазването непрекъснато следи и дава указания и разяснения, свързани с неговото разпространение. Изключително сериозна е ситуацията, особено по отношение на пътуванията в цял свят, особено когато говорим от и за Китай, които на практика са преустановени“, каза тя.
„Ние още на 24-ти получихме информация от китайския министър на културата и туризма чрез Европейската туристическа комисия за това, че те преустановяват изпращането и посрещането на всякакви туристически групи и пътувания. Като цяло това няма да се отрази на нашия входящ туризъм, тъй като ние посрещаме около 30 хиляди китайци годишно. Всички тези пътувания към момента са преустановени. Но със сигурност коронавирусът и всичко, което се случва, създава своите притеснения на всеки един от пътуващите и аз наистина се надявам максимално бързо и учените и всички, които занимават с това, да намерят ваксина и съответните мерки“, подчерта министърът.

The Guardian: Поставен под карантина китайски спортист пробяга 50 км в апартамента си
Китайски спортист-аматьор, участващ често в маратони пробяга 50 км в дневната стая на апартамента си, след като беше поставен под карантина, заради заплахата от коронавируса, пише вестник The Guardian.
Пан Шанчу от град Ханджоу направил общо 6250 обиколки на „писта“, състояща се от две големи маси, около които той бягал.
Той заявил, че не е можел да „стои на едно място повече“ и решил да се поупражнява. Множество хора в Китай са затворени в домовете си от седмици, като тази мярка се налага в опит да се спре разпространението на коронавируса, който бушува в страната.
Пан дори публикувал доказателство на постижението си в китайската социална мрежа „Уейбо“ – той записал видеоклип на „пистата“ и добавил кадри от апликацията за следене на пробягана дистанция, с която измерил с точност колко дълъг е бил маратона му.
Според него всяка обиколка била около осем метра, а той успял да завърши над шест хиляди такива в рамките на четири часа, 48 минути 44 секунди.
„Не съм излизал от много дни, днес вече не мога да стоя на едно място повече!“, пише той в социалната мрежа.
„Една обиколна е около 8 м – аз бягах 50 км, постигнах го за 4:48:44, целия съм потен, страхотно е!“, добавя той.

Reuters: Методът за диагностика на коронавируса не се е променил в други провинции в Китай, освен в Хубей
Методологията, по която се установяват случаите на коронавируса не се е променила в други провинции, освен в Хубей – огнището на заразата. Това съобщи говорителят на Здравната комисия за град Шангхай, предава Reuters. Той обяви това по време на пресконференция.
Агенция „Фокус“ припомня:
По-рано стана ясно, че за едно денонощие китайските власти са регистрирали 15 хил. нови случаи на коронавируса, а починалите са се увеличили с 245. Това е рязко увеличение в сравнение с ден по-рано, което властите в китайската провинция Хубей – огнището на заразата – обясниха с промяна в методологията на броене на засегнатите от заразата.
Според тях новата дефиниция за „заразен“ вече включва и „клинично диагностицираните случаи“ чрез рентген на белите дробове. Според информацията, до този момент Китай е документирал само случаите на вируса, установени с лабораторно изследване.

London Evening Standard: Първият случай на коронавируса беше регистриран в Лондон
Първият случай на новия коронавирус “CORVID-19“ беше регистриран в столицата на Обединеното кралство Лондон, като така общият брой на заразените в страната се повиши до девет, пише британското издание London Evening Standard.
Пациентът е бил заразен в Китай, но е бил диагностициран като носител на болестта, след като пристигнал на летището в столицата. Това стана ясно от изявлението на главния медицински директор за Англия професор Крис Уити.
„Още един пациент в Англия е бил тестван положително за новия коронавирус (“CORVID-19”), което прави общия брой случаи в Обединеното кралство девет“, каза той.
„Вируса е бил предаден (на пациента) в Китай и заразеният беше преместен в специален здравен център в „Гайс и Сент Томас“ в Лондон“.
Уити увери, че властите се опитват да установят с кого е контактувал пациента по-рано, каквато беше процедурата и в предишните случаи в страната.
Този случай идва след като стана ясно, че общо 83 души, намиращи се под карантина в болницата „Ароуи Парк“, ще бъдат освободени от нея днес, на 13 февруари, след като се установило, че са здрави. Всички те са били в Китай по-рано и пристигнаха във Великобритания на 31 януари, като бяха подложени на 14-дневна карантина, каквато е стандартната процедура за пристигащите британци от азиатската страна.
По-рано един висш здравен служител заяви, че се очакват и още случаи във Великобритания. Професор Пол Косфорд, от правителствената организация „Public Health England” заяви пред BBC, че неговите екипи правят всичко по силите си, за да ограничат разпространението на заразата в Обединеното кралство.
Агенция „Фокус“ припомня:
По-рано стана ясно, че за едно денонощие китайските власти са регистрирали 15 хил. нови случаи на коронавируса, а починалите са се увеличили с 245. Това е рязко увеличение в сравнение с ден по-рано, което властите в китайската провинция Хубей – огнището на заразата – обясниха с промяна в методологията на броене на засегнатите от заразата.
Според тях новата дефиниция за „заразен“ вече включва и „клинично диагностицираните случаи“ чрез рентген на белите дробове. Според информацията, до този момент Китай е документирал само случаите на вируса, установени с лабораторно изследване. Това обаче не обяснява рязкото повишаване на новите смъртни случаи.

AFP: Коронавируса взе 250 нови жертви, заразените са с 15 хил. повече
Официално регистрираните смъртни случаи от коронавируса са вече 1355 души, а заразените достигнаха почти до 60 хил. предава AFP.
За едно денонощие бяха регистрирани почти 250 починали и над 15 хил. заразени, в сравнение с малко повече от сто жертви и 2 хил. нови случаи за предишния ден, което се дължи на това, че китайските власти са променили метода си на броене на засегнатите от заразата.
Според властите в най-засегната провинция Хубей – огнище на заразата – новата дефиниция за „заразен“ вече включва и „клинично диагностицираните случаи“ чрез рентген на белите дробове. Според информацията до този момент Китай е документирал случаите на вируса, установени с лабораторно изследване. Това обаче не обяснява рязкото повишаване на новите смъртни случаи.
Китайските власти получиха похвали от Световната здравна организация за прозрачността си след избухването на новата епидемия, в сравнение с начина, по който Пекин се справи с предишната опасна зараза – т.нар. „САРС“ през 2002-2003 г., чиито мащаб беше старателно прикриван дълго време.
Въпреки това обаче множество експерти по-рано изразиха съмнения за истинността на официалните данни, предоставени от властите в Хубей за разпространението на заразата, особено за мащаба й през късния декември и януари.

CNN: Около 160 милиона души се връщат на работа в Китай следващата седмица
Китай очаква около 160 милиона служители да се върнат на работните си места през следващата седмица, тъй като страната се стреми да минимизира икономическото въздействие на новия коронавирус, предава американският телевизионен канал CNN.
Следващия вторник отбелязва официалния край на лунната Нова година, благоприятен повод за това в китайския календар, да се отбележи края на предишната година, която бе помрачена от вирусното заболяване, отнело повече от 1110 живота в континентален Китай към сряда сутринта, отбелязва медията.
Огромната мобилизация на хора идва въпреки предварителните предупреждения за гражданите да избягват големи тълпи. На брифинг във вторник китайските представители заявиха, че ще бъдат предприети действия за намаляване на риска от предаване на заразата. Те включват ограничаване на товароносимостта на вагоните на дълги разстояния, засилване на стерилизацията на обществения транспорт и извършване на проверка на температурата на пътниците, заяви Сю Яхуа, директор на отдела за транспортни услуги.
Смъртните случаи в центъра на огнището, в провинция Хубей, изглежда са достигнали своя пик в сряда, въпреки че нараства безпокойството заради ситуацията на круизен кораб, акостиран в Япония, където последният случай на заразяване стана самият карантинен офицер.
Допълнителни 1638 потвърдени случая са регистрирани в Хубей, централен Китай, от сряда сутринта. Това е по-малко увеличение от предишния ден, което предполага, че разпространението на вируса може да започне да спада в централната провинция.
CNN отбелязва, че тези цифри са с голяма въпросителна. Остава несигурността около ефективността на методите за тестване на вируси, както и продължителността на инкубационния период. Болниците в Ухан и на други места в Хубей са претоварени и се борят да се справят, което прави възможно някои хора с вируса да не са успели да видят лекар, който да им постави диагноза.
Китайски учени прецениха, че разпространението на коронавируса може да достигне пик в средата на февруари, въпреки че предишните оценки трябваше да бъдат коригирани.
Тедрос Адханом Гебрейес, генерален директор на Световната здравна организация, предупреди във вторник, че коронавирусът е „много сериозна заплаха“. Той добави по-късно, че макар огнището да остава „много спешен случай“ за Китай, има „реалистичен шанс“ Пекин да успее да разпространението на заразата.

Reuters: Китайският коронавирус може да се отрази на търговската сделка между Пекин и Вашингтон
Съветникът на американския президент Доналд Тръмп по въпросите за сигурността Робърт О‘Брайън заяви, че епидемията от коронавируса може да се отрази на вече подписаната първата фаза от търговското споразумение между Пекин и Вашингтон, предава Reuters, като се позовава на CNN.
„Това може да окаже влияние на фаза едно от сделката“, заяви О‘Брайън пред представители на Атлантическия съвет в свое изявление, свързано с епидемията.

AFP: Жертвите от коронавируса вече са над 1100, заразените са почти 45 хил.
Броят жертви от новия коронавирус вече е повече от 1100, макар числото нови заразени в рамките на денонощието да спада, предава AFP.
За едно денонощие още 97 души, заразени с вируса, починаха в Китай, и така общия брой жертви от епидемията достигна 1113 души. Заразените с новия вирус, наречен от Световната здравна организация (СЗО) „COVID-19”, достигнаха повече от 44 600 души, според официалните данни на китайските власти.

London Evening Standard: Борис Джонсън призова за спокойствие, след като броя заразени с коронавируса във Великобритания се увеличи
Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън призова британците да бъдат „сигурни и спокойни“ по отношение на нарастващия брой случаи на коронавируса в страната. Той похвали усилията на Националната здравна служба (НЗС) и заяви, че всички, които са притеснени за развитието на заразата, от която вече са регистрирани осем случая в Обединеното кралство, трябва просто да следват техните указания, пише британското издание London Evening Standard.
Коментарите на премиера идват малко след като министърът на здравеопазването на Великобритания Мат Ханкок изрази мнение, че положението „ще се влоши, преди да стане по-добре“. Ханкок обяви в парламента още, че е получил нови правомощия финансиране за борба с епидемията.
„Справянето със ситуацията е маратон, не спринт. Ситуацията ще се влоши, преди да стане по-добре“, каза той.
Попитан дали думите на министъра му трябва да будят притеснение, Джонсън заяви, че хората не трябва да се паникьосват.
„Мисля че е много важно хората да останат уверени. Ние сме велика страна, имаме фантастична НЗС, имаме фантастични лекари, и те (хората) трябва просто да вземат съветите на НЗС“, допълни премиерът.
„Хората имат всяка причина да са уверени и спокойни за всички неща (…) за целия коронавирус, за всички заплахи от болести“.
Думите му идват, след като числото британци, които са решили да се изследват за коронавируса достигна 1358 души. Освен потвърдените осем случая, в момента се чакат резултатите от тестовете на двама затворници, за които има съмнения, че може да са били заразени. Двамата затворници са под карантина в своите килии, като според Sky News, достъпът до цялото крило на затвора, където се намират те, е ограничен.
Един от тях наскоро е бил преместен в Обединеното кралство от тайландски затвор. Според информацията и двамата страдат от симптоми, подобни на грип, което се наблюдава и в класическия случай на заболял от коронавируса.
По-рано човек, който беше определен като „супер разпространител“ (един носител на вируса, който без да знае го разпространява сред множество хора, понякога десетки) даде изявление пред медиите. Става дума за 53-годишния Стив Уолш, за който се предполага, че е заразил 11 души, след като се е върнал от Сингапур. Той се намира в болница в Лондон, възстановява се успешно и е под карантина.
Световната здравна организация (СЗО) също така обяви, че новият коронавирус официално ще бъде наречен „COVID-19“. Това се случва, след като броя на починалите вследствие от заразата към 12 февруари достигнаха 1113 души, а заразените, според официалните данни, наброяват повече от 44 600 души.
Ханкок в параламента коментира новопридобитите правомощия на правителството си и каза, че те ще помогнат за овладяването на вируса.
„Правомощията са пропорционални и ще ни помогнат да забавим разпространението на вируса и ще е по-лесно на НЗС и обществените служители да си вършат работата“, каза Ханкок.
Той освен това обяви, че службата е получила допълнително финансиране, което ще се използва, ако страната има нужда от „нови зони за изолация и други необходими сгради“.
Здравният министър също така заяви, че рискът за обществото „остава среден“. И осемте потвърдени случая на коронавируса в страната получават „помощ от експерти“. Тези, които са били в контакт с първите четири случая са били проследени, а
скоро ще бъдат открити и тези, които са контактували и с другите четирима.

Global Times (Китай): Си Дзинпин заяви, че Китай може да се справи с коронавируса
Държавният глава на Китай Си Дзинпин заяви, че Китай със сигурност може да победи в борбата срещу коронавируса, пише китайското англоезично издание Global Times.
Той добави, че ситуацията остава много сериозна. Си Дзинпин направи проверка на работата по превенция и контрол на епидемията в Пекин, заявявайки, че партията (Китайската комунистическа партия), въоръжените сили и хората от всички етнически групи в Китай са заедно с хората от Хубей и Ухан.
Провинция Хубей, чийто център е Ухан, се намира в центъра на епидемията. Си Дзинпин отбеляза, че Хубей и Ухан са главният приоритет за предотвратяване и контрол на епидемията.
„Ухан е град на герои, а хората от Хубей и Ухан са истински героични хора, които никога не са били смазвани от никакви трудности и опасности в историята. Докато те работят заедно, бият се смело и преодоляват трудностите, със сигурност можем да постигнем пълна победа в борбата срещу епидемията“, заяви Си Дзинпин.

СЗО: Ваксината срещу коронавируса може да бъде готова след 18 месеца
Първата ваксина срещу китайския коронавирус може да се появи след 18 месеца, „затова днес трябва да направим всичко възможно с наличните средства“, заяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус, предава Reuters.
Той добави, че вирусът е наречен COVID-19, добавяйки, че наличието на име е важно, за да се предотврати използването на други имена, които могат да бъдат неточни.

ТАСС: Броят на загиналите от коронавируса в Китай достигна 1017 души
Броят на жертвите от пневмония, предизвикана от вируса 2019-nCoV, или коронавирус, достигна общо 1017 души, а вече повече от 4 хиляди са оздравели. Това съобщи във вторниик информационният портал „Вани“, позовавайки се на информация от регионалните власти, предава ТАСС.
Към 14:56 (08:56 българско време) броят на потвърдените случаи на пневмония, причинени от новия коронавирус в Китай, достигна 42717, броят на смъртните случаи е 1017, а 4046 души се възстановиха и бяха изписани от болницата.
Общо 70 потвърдени случая на коронавирусна инфекция са регистрирани в Хонконг (42 случая, един почина), Макао (10 заразени) и Тайван (18).
В континентален Китай най-голям брой случаи на коронавирусна инфекция са регистрирани в централната провинция Хубей (31728, от които 974 са загинали), където е установено огнището на заразата.

Euronews: Загиналите от коронавируса в Китай вече са повече от 1000, заразените са 43 хиляди
Броят на загиналите от коронавируса в Китай надмина хиляда души, докато същевременно някои държави увеличиха усилията си за овладяване на заразата, съобщава Euronews.
Ръководителят на Хонконг Кари Лам помоли жителите на града да си стоят вкъщи и да избягват големите скупчвания на хора. еждувременно Южна Корея призова гражданите да не пътуват до Япония, Тайван, Малайзия, Виетнам, Тайланд и Сингапур, съобщава местната агенция „Рьонхап“.
Вирусът - официално наречен 2019-nCoV - е заразил над 43 000 души и броят на смъртните случаи вече надмина този на епидемията от SARS през 2003 г.
В епицентъра на огнището в провинция Хубей са уволнени двама здравни служители, съобщиха китайски държавни медии. Мярката идва след протест заради начина, по който властите се справят с епидемията.
Това се случва и след смъртта на доктор Ли Венлианг, който беше дал ранно предупреждение за вируса и това е причина за допълнителни критики към властите на страната.
Извън Китай, вирусът се появи в 24 страни, след като за първи път бе съобщено за него в края на декември в Ухан, Китай.

AFP: Тръмп очаква кризата с коронавируса да „отмине“ през април
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че очаква епидемията на коронавирус, която уби повече от 900 души, да отмине през април месец заради по-горещото време, предава AFP.
„Вирусът…той ще изчезна през април“, каза той пред журналисти в Белия дом и добави, че „горещото време, по принцип, убива такъв вид вирус“.
Тръмп похвали и държавния глава на Китай Си Дзинпин за усилията за ограничаване разпространението на вируса.
Коронавирусът зарази повече от 40 хил. души от появата му в Китай миналата година. В САЩ са потвърдени 12 случая.

Ученик от Математическата гимназия във Видин е върнат от училище след почивка в Тайланд
Ученик от Математическата гимназия във Видин е върнат от училище след почивка в Тайланд, съобщиха за Радио „Фокус“ – Видин от гимназията. Ученикът е освободен от училище само за един ден – за да бъде прегледан от личния си лекар. Ръководството на училището очаква и отговор от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) какво трябва да направи в случая. Ученикът е бил на почивка в Тайланд заедно с родителите си. От РЗИ посочиха, че пристигащите от Тайланд не са в списъка за наблюдение. Според заповедта на министъра на здравеопазването на всички лица, влизащи в страната от Китайската народна република, се осъществява задължително медицинско наблюдение и към тях се прилагат задължителни здравни мерки. Мерки като домашна карантина при здрави лица касаят единствено завръщащите се от Китай, при които е най-голям рискът от заразяване с коронавирус.

AFP: ЕС свиква извънредна среща заради коронавируса
Европейският съюз ще бъде домакин на извънредна среща на министрите на здравеопазването на държавите-членки, заедно с представители на Световната здравна организация, за да обсъдят новата епидемия, предава AFP.
Досега в Европа са регистрирани около 30 случая на коронавирус, но от Световната здравна организация предупреждават, че случаите извън Китай могат да се увеличат.
„Сега е моментът да обединим усилията си, за да спрем тази епидемия“, заяви еврокомисарят по действията при кризи Янез Ленарчич.

Тhe Independent: Инкубационният период на коронавируса може да е 24 дни, а не 14, както се смяташе до момента
Медицински изследователи в Китай са открили, че инкубационният период на коронавируса може да стигне до 24 дни. Това е с 10 дни повече от 14-дневния инкубационен период, който се смяташе, че се наблюдава при новия коронавирус, пише британското издание The Independent.
Изследването е било проведено от учени, начело с доктор Джонг Наншан, като те извлекли помощна информация от случаите на заразени с предишната епидемия на коронавирус – т.нар. „САРС“, възникнал през 2003 г. и станал причина за смъртта на над 700 души.
Според потвърдената информация на здравните организации по света в момента, инкубационния период на вируса е 14 дни, като медицинските изследователи по-рано стигнаха до този извод на базата на проучвания на друг коронавирус – „МЕРС“.
На базата на тази информация, правителствената организация ”Public Health England”, заедно с Департамента за здравна и социална грижа на Великобритания посъветваха по-рано всеки, пътувал до някои азиатски страни, включително Китай, да остане в дома си за поне 14 дни, след като се прибере в страната. Властите във Великобритания и в други страни прилагат подобни мерки за всички свои граждани, пътували до провинция Хубей, в която се намира и град Ухан – огнището на заразата.
Тази нова информация, която все още не е потвърдена от независими източници, беше публикувана по-рано в Китай под заглавието „Клинични характеристики на новата инфекция от коронавируса от 2019 г. в Китай“.
Според информацията, проучването е проведено, като са били извлечени проби от 1099 пациенти, заразени с коронавируса от 522 болници в 31 провинции в Китай.
Те открили, че само 1,18% от всички пациенти са имали „директен контакт с диви животни“. Мнозинството от останалите пациенти са били заразени от други хора в град Ухан.
Повече от 80% от пациентите са развили лимфопения, което е състояние, при което се наблюдава понижен брой на специфични бели кръвни телца, част от човешката имунна система. Това е състояние, което често се наблюдава при треска, и обикновено преминава след като пациента започне да се възстановява.
Проучването още веднъж установява, че вирусът се предава много лесно и бързо от човек на човек. Тази информация идва малко след като Китай регистрира 97 нови смъртни случая в резултат от вируса в рамките на денонощие, и над 3 хил. нови заразени.
Това опроверга твърденията на китайските власти, че опитите за ограничаването на разпространението на заразата на този етап са успешни.
Във Великобритания междувременно бяха регистрирани още четири случая на вируса, като така заразените в страната вече са осем. И четиримата заразени са били в контакт с един от вече установените случаи – британски бизнесмен, който пътувал по-рано до Сингапур, Франция, а след това се върнал в Обединеното кралство.
Британското правителство обяви вируса за „сериозна и непосредствена заплаха за публичното здраве“. Рискът за обществото във Великобритания от коронавируса беше повишен от нисък до среден.

The Telegraph: Нови четири случая на коронавируса бяха регистрирани във Великобритания
Още четирима души са били регистрирани като зарзени с новия коронавирус в Обединеното кралство, и така общият им брой в страната нарастна до осем, пише британското издание The Telegraph.
По-рано вестникът съобщи, че един от поставените под карантина британски пациенти, със съмнения, че е заразен, е заплашил, че ще напусне медицинското заведение, което доведе до въвеждането на по-строги мерки за изолирането на потенциалните случаи на вируса, наложени от здравното министерство във Великобритания.
„Вътрешният министър (на Великобритания Прити Пател) въведе регулации, за да се подсигури, че обществото е защитено, доколкото е възможно, от разпространението на вируса“, заявиха от Министерството на здравеопазването в свое изявление по-рано.
„Вътрешният министър обявява, че разпространението и предаването на новия коронавирус представлява сериозна и непосредствена заплаха за общественото здраве, и тези регулации се считат за ефективни мерки за забавянето или предотвратяването на бъдещите разпространения на вируса“, се казва още в изявлението.
Доктор Андрю Фридман, експерт по инфекциозни заболявания от университета в Кардиф, заяви, че макар че са открити нови случаи на вируса във Великобритания, все още няма данни за заплаха от по-масово разпространение на епидемията в Обединеното кралство.
„Тези четири нови случая всички са имали контакт с лица, които вече е установено, че са заразени, докато са били в Сингапур“, каза той и допълни, че повечето от повечето от болните за били заразени само от един човек, т.е. става дума за „супер разпространител“.

France 24: Датска карикатура за коронавируса разяри Китай
Датски вестник отказа да се извини на Китай за сатирична карикатура, посветена на новия смъртоносен коронавирус, убил вече повече от хиляда души, предава телевизионният канал France 24.
Карикатура, публикувана във вестник Jyllands-Posten, показва модифицирано китайско знаме. Жълтите звезди, разположени в горната лява част, се заменят върху него с рисунка на новия коронавирус.
Китайското посолство в Дания нарече карикатурата оскърбление към Китай, което обижда чувствата на китайския народ.
Посолството заяви, че карикатурата нарушава етичната граница на свободата на словото и поиска вестникът и карикатуристът Нилс Бо Божесен „да се упрекнат за грешката си“ и публично да се извинят на китайския народ.
Във вторник главният редактор на Jyllands-Posten Якоб Найбро заяви, че вестникът не е имал намерение да се подиграва на ситуацията в Китай, но изданието отказа да се извини.
„Не можем да се извиним за това, за което не смятаме за правилно. Не сме имали намерение да унижаваме или да се надсмиваме и не мислим, че тази рисунка го прави“, заяви Найбро. „Доколкото разбирам, става въпрос за различни култури и възприятия“.
Няколко датски политици подкрепиха изданието, а премиерът Мете Фредериксен заяви, че „В Дания имаме свобода на словото и изразяването. Включително и на изображенията“.
Jyllands-Posten вече е бил в центъра на друг скандал. През 2005 г. изданието публикува няколко карикатури, изобразяващи пророка Мохамед, което впоследствие доведе до бурни протести в някои мюсюлмански страни.

The Guardian: Може ли коронавируса да мутира, ако не бъде открита ваксина навреме?
Епидемията от новия коронавирус се разви само за месец и заразените, от шепа хора за 30 дни станаха повече от 40 хил. души на четири континента. Борбата с вируса вече се води в Китай и извън него. Докато тези в китайския град Ухан – огнището на заразата – трябва да се справят с живот под карантина и условия като „по време на война“, експертите и учените се опитват да предвидят какъв път ще поеме вирусът, и дали може да се развие той и да стане по-опасен, коментира британското либерално издание The Guardian.
Може ли да бъде задържан? .
Когато предишният случай на коронавирус – т.нар. „САРС“ (SARS, Severe acute respiratory syndrome - тежък, остър респираторен синдром) беше регистриран през 2002 г., след като първоначално случаите се умножиха рязко, епидемията отшумя. Но множество ескперти смятат, че шансовете това да се случи и с новия щам на вируса – “2019-nCoV” вече са ниски. Всъщност шансовете това да се случи вероятно са били минимални още от началото, според Дейвид Хейман, професор по епидемология на инфекциозни болести в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина (ЛУХТМ)
„Сегашната епидемия изглежда доста експлозивна още в началото – много хора бяха заразени още от началото й, и всеки от тях започна своя верига на пренасянето (на заразата)“, каза той. От друга страна предишният вирус – „САРС“ – е започнал само от един или двама преносители.
Изглежда сякаш разликата между това първите заразени да са двама и десетима е малка, но това не е така. В една епидемия, в която броя заразени се удвоява на всеки пет дни, тази разлика може да забави опитите за задържането на болестта с няколко седмици.
Все още е трудно да се изчисли колко са били ефективни карантините до този момент в това да задържат заразата. Известното забавяне на инерцията на заразата в последните няколко дни беше прието с оптимизъм от някои хора, но това може и да е знак за трудности в регистрирането на нови случаи.
На 9 февруари ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Гебрейсус предупреди, че случаите на коронавиурса, пренесен от хора, които не са били никога в Китай, може да е само „върха на айсберга“, а ден по-късно Министерството на здравеопазването на Великобритания го обяви за „непосредствена“ и сериозна заплаха за публичното здраве.
„Човек трябва да е малко песимистичен на този етап“, казва професор Петер Смит, епидемологист в ЛУХТМ.
„Има голям брой случаи в Китай, дори и да налагат тези драконови мерки, за да го задържат. Изглежда много вероятно, че (коронавируса) ще се установи в Китай. Възможността е след това той да се предаде и до другите страни“.
„Моето песимистично виждане е, че на този етап е възможно (вируса) да стане много разпространен и да се задържи за известно време“.
Ако не бъде задържан, ще се задържи ли вируса наистина?
Някои коронавируси са сезонни, така че е възможно броя случаи да започне да намалява с идването на пролетта. Но ако вируса вече е разпространен достатъчно до този момент, това не означава задължително, че ще изчезне – точно като грипа, той може да се появи отново следващата зима, в който момент вече ще се счита за ендемична болест.
Има вече четири циркулиращи коронавируса (дори е възможно самите вие да сте преболедували такъв някога – те предизвикват около четвърт от всички настинки по света), които възникват по същия начин – предадени са от животни на хора.
„Коранвирусите са се установявали тук и преди. Ние имаме четири такива, които предизвикват обикновени настинки“, казва Амеш Адалджа, специалист по инфекциозни болести в Центъра за здравна сигурност „Джонс Хопкингс“.
„Има много голяма възможност този да е петия“.
Ако коронавируса още се разпространява след година, има възможност неговото влияние над живота на човека вече да е по-ниско, заради изградения от хората имунитет срещу него. Освен това дотогава може да има и ваксина, която да защитава по-уязвимите.
„Това е ситуацията, когато ваксината ще е необходима“, твърди Смит.
Може ли вируса да мутира?
Тествете засега показват, че вируса е сравнително стабилен, но колкото повече се разпространява той, толкова повече се адаптира към човека. Това не винаги е нещо лошо обаче.
„От дарвинова гледна точка, вируса иска ние да оцелеем“, казва Смит.
„И за да стане това, очевидно вируса не иска да ни убива. Най-успешните вируси инфектират множество хора и предизвикват сравнително малко смъртни случаи“, добавя той.
Струва си да се отбележи, че коронавирусите не преминават през същите промени в генома си, които водят до смяна на щамовете на гриповете, които циркулират по света. В този случай това означава, че ако бъде създадена ваксина за коронавируса, то тя ще бъде ефективна за него дори след година или две, защото той няма да промени щама си по същия начин.
Кога ще бъде готова ваксината?
Различни здравни екипи по света се опитват да създадат ваксина възможно най-скоро, а някои от тях дори започнаха да ги тестват на животни само седмици след като вируса беше изолиран.
Джеф Ричърдсън от компанията „Inovio Pharmaceuticals“, част от един от екипите, подкрепяни от „Коалицията за епидемична подготовка и иновации“ (КЕПИ), твърди, че тествана на ДНК ваксина вече се разработва за тестове на хора, което се очаква да стане в ранната пролет. Друг екип от Университета в Куинсланд, също с подкрепата на КЕПИ, вече тества ваксината, в комбинация с нова технология, която позволява организма да реагира по-силно на нея. Така ще е нужна много по-малка доза от ваксината.
Малко хора се съмняват, че работеща ваксина вече ще се тества на хора до лятото. Но тези тестове ще продължат още месеци, докато бъде сигурно, че ваксината е сигурна и безопасна, и се изяснят и най-редките странични ефекти. Като заключение може да се каже, че масово разпространена ваксина в най-добрия случай може да влезе на пазара до една година.
Можем ли да бъдем подготвени по-добре следващия път?
Компаниите, разработващи ваксини бяха изправени пред сериозни критики след епидемията от Ебола в Африка, при която загинаха повече 11 хил. души, заради тяхното забавяне и невъзможност да създадат работеща такава достатъчно бързо. Отне повече от година да бъде създадена ваксина, въпреки че такава е била разработвана от десетилетие. Някои хора твърдят обаче, че още има много, което света може да направи, за да предотврати разпространението на заразни болести, когато не е заплашен от тях непосредствено.
Сет Баркли, ръководител на „Гави – алианс за ваксини“, полу-частна здравна компания, твърди, че човечеството е подготвено за множество сценарии, за които няма гаранция, че ще се случат, но не и за смъртоносни болести.
„По време на епидемията от Ебола, тя беше ултимативната заразна болест“.
„След няколко седмици хората говореха – Ебола ли? Това е вчерашна новина. Въпроса е как да накараме хората да обръщат внимание на всичко това, когато не са изправени пред непосредствената заплаха?“, казва той.

London Evening Standard: Британските власти установиха, че двама от заболелите от коронавируса в страната са били медицински лица
Властите в Обединеното кралство се опитват да открият последните пациенти на двама от заразените британски граждани, за които се установи, че са били медицински лица, които са били в контакт с множество хора, пише вестник London Evening Standard.
По-рано се установи, че има нови четири случая на коронавируса във Великобритания, а двама от заразените са медицински лица. Всички заразени се лекуват в центровете за лечение на опасни инфекции „Сейнт Томас“ и „Роял Фри“ в Лондон.
Общо загиналите от опасния коронавирус в Китай вече са над хиляда души. За едно денонощие бяха потвърдени 108 смъртни случаи, като така общият брой починали в следствие на заразата са вече 1016 души.
По-рано генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейсус заяви, че във Великобритания има „притеснителни случаи на продължаващо разпространение сред хора, които не са пътували в Китай“.
Той предупреди, че такова разпространение „може да разпали по-голям огън“, и предупреди страните да умножат усилията си в опитите за предотвратяването на разпространението на болестта, за да спрат това.
По-рано директорът на правителствената организация „Public Health England” Ивон Дойл заяви, че здравните служби в Обединеното кралство се опитват да установият колко души са били в контакт със заразените, но смятат, че засега става дума за малко число.
Професор Мартин Маршал, председател на асоциацията на личните лекари от Кралския колеж, заяви, че „хората не трябва да се притесняват, тъй като все още е много по-възможно някой, който изпитва симптоми на грип да е болен от грип“, а не от коронавируса.
„Но като се има предвид, че (лекари) бяха тествани позитивно за коронавируса в Брайтън, ще ми се иска да напомня на обществото, че е жизненоважно всеки пациент, който смята, че има симптоми да не се среща с личния си лекар или да търси съвет в болница лично“.
„Те трябва да си останат у дома и да се обадят на медицинските служители“, каза още той.
Четири нови случая на коронавируса бяха установени общо за един ден във Великбритания, след което властите обявиха, че коронавируса представлява сериозна и „непосредствена“ заплаха за здравето на гражданите на страната.
Освен това Министерството на здравеопазването получи нови правомощия да задържа под карантина всеки, който прецени, че е заплаха за обществото по някакъв начин. Тези мерки конкретно са отговор на заплахата на британски гражданин, завърнал се от Ухан, че ще се опита да избяга от медицинския център, където превантивно е бил поставен под карантина.
Британските граждани биват подлагани под 14-дневна карантина след като се завърнат от Ухан. По-рано обаче се появи информация, че инкубационният период на вируса може да бъде до 24 дни. В момента СЗО изчислява, че този период би трябвало да е 14 дни и препоръчва двуседмична карантина за всички, които са били в контакт с потвърдени случаи на коронавируса.
Първите два случая на коронавируса в страната – студент в университета в Йорк и негов роднина – все още са в медицинско заведение и се възстановяват от болестта.

Reuters: Великобритания обяви коронавируса за сериозна заплаха за общественото здраве
Лондон. Великобритания обяви, че новият коронавирус е сериозна и непосредствена заплаха за публичното здраве, и предостави на правителството допълнителни правомощия да изолира хора, за които се предполага, че може да са заразени, предава Reuters.
В Обединеното кралство засега са регистрирани четири случая на коронавируса, а всички граждани на страната, които се връщат от китайския град Ухан, огнището на заразата, биват поставяни под карантина за 14 дни.
Вирусът стана причина за смъртта на повече от 900 души, според последни данни. Засега са регистрирани само два смъртни случая извън Китай, но заразени с вируса вече са регистрирани в 27 държави и територии по света.
От Министерството на здравеопазването на Великобритания заявиха, че ще въведат нови мерки за предотвратяването на разпространението на заразата.
„Засилваме регулациите си, така че да държим лицата изолирани, в името на собствената им безопасност, ако здравните служители преценят, че те може да представляват риск от разпространението на заразата върху други членове от обществото“, заяви говорител на министерството.
Болницата „Ароуи парк“, близо до Ливърпул, както и „Кентс хил парк“ в Милтън Кийнс са определени от здравните служби като специални изолационни лечебни заведения.

Kathimerini: В Солун е хоспитализиран човек със съмнение за коронавирус
Пациент със симптоми на грип, който през декември е пътувал до Китай, е приет в университетската болница АХЕПА в Солун, след което веднага са активирани предвидените процедури за евентуален случай на коронавирус, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.
Пациентът е поставен под карантина в болницата, а тестовете му ще бъдат проверени от института „Пастер“, за да се потвърди дали става въпрос за случай на новия коронавирус или обикновен грип.
АХЕПА е една от референтните болници, които гръцкото министерство на здравеопазването определи за лечение на пациенти при възможни случаи на новия коронавирус в страната.
В неделя вечерта с военен самолет от Рим бяха транспортирани двама гърци от китайския град Ухан, където е огнището на епидемията. Въпреки факта, че двамата нямат никакви симптоми, те веднага са откарани в Националния спешен център в Атина, референтна болница. Те ще бъдат поставени под доброволна изолация и медицински надзор през следващите 14 дни.

AFP: Регистрираните случаи на новия коронавирус достигнаха 40 хил.
Броят на регистрираните случаи на новия коронавирус в Китай достигна 40,171, като повече от 3 хил души. са били заразени в рамките на едно денонощие, съобщиха от Националната здравна комисия на азиатската страна, предава AFP.
Според информацията освен това за един ден са били регистрирани и 97 смъртни случая вследствие от вируса, като 91 от тях са били в провинция Хубей – огнището на вируса. Така общо починалите в следствие от вируса вече са общо 908 души.

TАСС: Броят на заразените с коронавируса в Хонконг достигна 36
Десет случая на коронавирусна инфекция са потвърдени в Хонконг за последния ден. Общият им брой е нараснал до 36, съобщиха местните здравни власти, цитирани от TACC.
Сред болните има девет членове на едно и също семейство, които са се събрали на 26 януари на семейна вечеря
Поради епидемиологичната заплаха в града бяха затворени туристически, културни и спортни съоръжения, бяха отменени масови мероприятия, а училищните ваканции бяха удължени до март. В събота в Хонконг започна да действа задължителен 14-дневен карантинен режим за всички, които влизат в града от континентален Китай.
За да намалят риска от разпространението на вируса, властите в Хонконг също временно затвориха всички контролно-пропускателни пунктове на границата с континентален Китай, с изключение на контролно-пропускателния пункт Шенжен Бей и на моста Хонконг-Макао. На международното летище "Чек Лап Кок" броят на полетите до градовете в Китай и Югоизточна Азия е намален.


А1 On (Македония): Втори потвърден случай на коронавируса в Испания
В Испания е потвърден втори случай на коронавирусна инфекция, като заразеният е британски гражданин, пише македонският информационен портал A1 On. Испански национален център за микробиологията съобщи, че случаят е регистриран в Майорка. „Британецът, който живее в Майорка, е заразен в края на януари, докато е бил на ски във Франция, където е бил в контакт със заразени лица, заяви ръководителят на испанският координационен център за извънредни медицински ситуации. Той подчерта, че британският гражданин е добре и поставен в изолация. Тестовете са показали, че съпругата му и двете му дъщери не са заразени. Испанските власти се опитват да издирят всички лица, с които въпросният гражданин е контактувал на територията на Испания.

РИА Новости: Посланикът на Китай в САЩ отхвърли слуховете за изкуствен произход на коронавируса
Китайският посланик в САЩ Цуи Тянкай нарече слуховете, че новият коронавирус е биологично оръжие „глупости“, цитира думите му РИА Новости. Той отбеляза, че има различни спекулации. По-специално, някои твърдят, че "вирусът идва от военна лаборатория в Китай или САЩ". "Как можем да вярваме на всички тези глупости? Това е абсолютна глупост", заяви дипломатът пред американския телевизионен канал CBS. „Китай сега има двама основни врага: коронавируса и "слуховете за масово унищожение"“, заяви посланикът. Според посланика учените все още не могат да определят откъде идва новият вирус. "По предварителни данни от някакви животни. Но ние трябва да научим повече за това", подчерта Цуи Тианкай. В същото време дипломатът призна, че реакцията на място на първите съобщения за появата на вируса може да не е била достатъчно бърза. "Това може да се случи навсякъде. Но ние правим всичко възможно да го поправим", увери посланикът.

ТАСС: Сред заразените с коронавируса на круизния кораб „Даямънд Принцес“ има граждани на Украйна, Филипините и САЩ
Министерството на здравеопазването, труда и благосъстоянието на Япония потвърди шест нови случая на коронавирусна инфекция сред пътниците на борда на поставеният под карантина круизен кораб „Даямънд Принцес“. Заразените са граждани на Украйна, Филипините и САЩ, се посочва в изявление, публикувано от ведомството и цитирано от TACC. Според информацията болестта е била открита у един гражданин на Украйна и четирима филипинци. Всички те са членове на екипажа. Друг заразен човек е жител на Хонконг с американско гражданство. Болните са евакуирани от кораба и са хоспитализирани. На борда на лайнера се намират около 3,7 хиляди души от 50 страни. Общият брой на заразените на кораба сега е 70 души. Корабът напусна Йокохама на 20 януари и се върна на 3 февруари. Сред пътниците е имало китайски гражданин, у когото е открита заразата. Той е слязъл на 25 януари в Хонконг. По решение на японските власти круизният кораб бе закотвен до Йокохама, за да се извърши медицински преглед на всички на борда. Корабът бе поставен под двуседмична карантина, която ще продължи до 19 февруари.

Reuters: Четвърти човек в Англия е заразен с коронавирус
Четвърти човек в Англия е тестван положително за коронавирус, след като се е заразил от британски пациент във Франция, съобщи английският главен здравен инспектор Крис Уити, предава Reuters. Крис Уити уточни, че пациентът е настанен в специализиран център и сега се прилагат мерки, за да се предотврати евентуалното по-нататъшно разпространение на вируса.

Reuters: В Испания потвърдиха втори случай на заразяване с коронавирус
От испанския Национален център по микробиология потвърдиха втори случай на заразяване с коронавирус в страната, предава Reuters. Съобщава се, че са направени тестове на четирима души, които се завърнали от Майорка. Единият от тях показал положителен резултат. Властите съобщиха, че те са били поставени под наблюдение от петък, след като са имали контакт с някой от Франция, при който впоследствие е установен вирусът.

„Фокус“ (Македония): В Хърватия двама души са със съмнение за коронавирус
Двама мъже са хоспитализирани в болница в Загреб със съмнения, че са заразени с новия коронавирус, заяви хърватският министър на здравеопазването Вили Берош, пише македонският „Фокус“. Той заяви, че пациентите нямат сериозни здравословни проблеми, а дали са заразени с коронавирус ще стане ясно след прегледите и тестовете. Берош поясни, че единият мъж е бил в Китай миналия месец, където се заразил с инфекция, след което се възстановил, но след като пристигнал в Хърватия отново започнал да кашля. Другият пациент е китаец, дошъл от Белгия. Вили Берош заяви, че симптомите им не означават непременно, че са заразени с коронавирус и не трябва да се създава паника.

Hurriyet (Турция): Турция ограничава вноса на китайски продукти на фона на разпространението на коронавирус
Турция ще преустанови вноса на животински продукти от Китай като мярка за предотвратяване на разпространението на новия коронавирус, заяви министърът на здравеопазването Фахреттин Коча, пише турското англоезично издание Hurriyet Daily News. Коча заяви, че целият внос на животни и животински продукти ще бъде временно спрян. Той също така подчерта, че коронавирусът е „зоонотичен“, което означава, че може да се предаде от животни на хора. Министърът подчерта, че все още не се знае кое животно е причинило вируса, но са взети предпазни мерки за предотвратяване на възможна инфекция, пренасяна от животни.

Reuters: Американец почина от коронавирус в град Ухан
Американец, на 60 години, е починал в резултат на новия коронавирус, предава Reuters. Това е първият случай на американски гражданин, починал от вируса, извън САЩ. Мъжът е починал в китайския град Ухан, огнище на коронавируса, заяви говорител на посолството на САЩ в Пекин. Докато по-голямата част от потвърдените случаи са в Китай, вирусът вече се е разпространил в около 24 държави.

AFP: Жертвите на коронавируса вече са повече от 800
Жертвите на новия коронавирус в Китай са вече 803 души, след като в провинция Хубей, огнище на заразата, са регистрирани 81 нови смъртни случая, предава AFP. Броят на смъртните случаи вече е по-висок от този по време на епидемията от „САРС“, при който загинаха 774 души през 2002-2003 г. Здравните служби потвърдиха още 2147 нови случая на заразяване, като по този начин броят на заразените в Китай достигна 36 690 души.

РИА Новости: Броят на заразените с коронавируса в Сингапур достигна 40

Сингапур. Властите в Сингапур потвърдиха още седем случая на коронавирусна инфекция, с което общият брой на случаите достигна 40, според Министерството на здравеопазването на страната, цитирано от РИА Новости. По-рано бяха съобщени 33 потвърдени случая. "Според данните в 12 часа на 8 февруари (6:00 часа българско време) Министерството на здравеопазването потвърди още седем случая на зараза с новия коронавирус 2019-nCoV", се казва в съобщението. "От потвърдените случаи бяха изписани двама ... четирима души са в критично състояние", допълва министерството.

The Times: Група британци, включително дете, се заразиха с коронавируса във Френските Алпи
Петима британци са диагностицирани с новия коронавирус във Франция. Петима британци, включително дете, бяха заразени след контакт в хижа в Алпите с британски гражданин, пътувал до Сингапур, заяви френският здравен министър Аниес Бюзен, цитирана от британския вестник The Times Никой от новозаразените не е в тежко състояние. Така общия брой заразени с вируса във Франция достигна до 11. Междувременно съпругата на британски турист, която се зарази по време на медения си месец на круизния лайнер „Даямънд Птинцес“, заяви, че е в добро настроение и се чувства добре. Алън Стийл е един от 64 пътници на круизни кораби, които са с положителни проби за коронавирус. Младоженецът от Улвърхемптън беше преместен в болница като предпазна мярка в петък Съпругата му Уенди остана със 78 притежатели на британски паспорт на борда на кораба, който е поставен под карантина за срок от две седмици в пристанището на Йокохама близо до Токио. Г-жа Маршал Стийл разговаря със съпруга си по телефона и каза, че той се чувства здрав. „Алън е добре, японските лекари са отлични“, написа тя във „Фейсбук“. „Той е в малка стая. Само лекар и медицинска сестра го посещават." Госпожа Стийл каза, че също е добре, но има "кабинна треска", след като е принудена да стои в каютата си на кораба. Близо 3 700 други пътници и екипаж имат същата съдба. „Първата нощ беше тежка без Алън, но ние сме постоянно във връзка. Японските лекари са отлични и той е в сигурни ръце ”, написа тя. Около 273 души от близо 3700 пътници на кораба са били подложени на проверка за болестта, след като са проявили симптоми или са имали контакт с 80-годишен мъж, който се е разболял от вируса след слизане в Хонконг. От тях 64, повече от една пета, са дали положителен резултат. Китай отчете поредното ежедневно увеличение на смъртните случаи, като общият им брой достигна 718, на фона на 34 076 потвърдени случая. Въпреки това, за първи път от началото на епидемията има два последователни дни, в които броят на новите случаи намалява, което предполага, че разпространението на вируса се забавя. Алън Стийл е вторият британец, заразен с вируса, след като друг мъж, посетил Азия, е дал положителна проба в Брайтън. Той е настанен в болницата на Сейнт Томас в Лондон. Британецът е присъствал на бизнес конференция в петзвездния хотел „Гранд Хаят“ в Сингапур, където поне още трима делегати също са се заразили с болестта. Хиляди пътници останаха затворени в каютите си, много от тях без прозорци. Те са пускани на палубата за по 90 минути и трябваше да носят маски и ръкавици. Някои възрастни пътешественици казаха, че са свършили лекарствата си, а на всички пътници са раздадени термометри. На около 1 600 км от островите Окинава друг круизен кораб – „Уестърдам“ изчаква в морето, след като правителствата на Япония, Филипини и Южна Корея му отказаха да го приемат на пристанищата си. Един пътник разказа, че операторът, „Холанд Америка“, „безразсъдно“ е спрял в Хонконг, където се разпространява вирусът, и добави: „Странно е да стоиш на огромна лодка, която стои неподвижно. Изглежда никой не ни иска“. Вчера круизната компания „Роял Карибеан“ забрани всички пътници с китайски, хонконгски или на Макао паспорти. Цифрите, публикувани от Световната здравна организация вчера, показват, че новорегистрираните случаи на 5 февруари са били общо 3 925, след това 3 722 на 6 февруари и 3 200 на 7 февруари. Пол Хънтър, професор по медицина, каза, че е твърде рано да се каже дали цифрите показват обрат. „Хубаво е, но все пак трябва да се види дали тази тенденция е устойчива.

The Times: Група британци, включително дете, се заразиха с коронавируса във Френските Алпи
Петима британци са диагностицирани с новия коронавирус във Франция. Петима британци, включително дете, бяха заразени след контакт в хижа в Алпите с британски гражданин, пътувал до Сингапур, заяви френският здравен министър Аниес Бюзен, цитирана от британския вестник The Times Никой от новозаразените не е в тежко състояние. Така общия брой заразени с вируса във Франция достигна до 11. Междувременно съпругата на британски турист, която се зарази по време на медения си месец на круизния лайнер „Даямънд Птинцес“, заяви, че е в добро настроение и се чувства добре. Алън Стийл е един от 64 пътници на круизни кораби, които са с положителни проби за коронавирус. Младоженецът от Улвърхемптън беше преместен в болница като предпазна мярка в петък Съпругата му Уенди остана със 78 притежатели на британски паспорт на борда на кораба, който е поставен под карантина за срок от две седмици в пристанището на Йокохама близо до Токио. Г-жа Маршал Стийл разговаря със съпруга си по телефона и каза, че той се чувства здрав. „Алън е добре, японските лекари са отлични“, написа тя във „Фейсбук“. „Той е в малка стая. Само лекар и медицинска сестра го посещават." Госпожа Стийл каза, че също е добре, но има "кабинна треска", след като е принудена да стои в каютата си на кораба. Близо 3 700 други пътници и екипаж имат същата съдба. „Първата нощ беше тежка без Алън, но ние сме постоянно във връзка. Японските лекари са отлични и той е в сигурни ръце ”, написа тя. Около 273 души от близо 3700 пътници на кораба са били подложени на проверка за болестта, след като са проявили симптоми или са имали контакт с 80-годишен мъж, който се е разболял от вируса след слизане в Хонконг. От тях 64, повече от една пета, са дали положителен резултат. Китай отчете поредното ежедневно увеличение на смъртните случаи, като общият им брой достигна 718, на фона на 34 076 потвърдени случая. Въпреки това, за първи път от началото на епидемията има два последователни дни, в които броят на новите случаи намалява, което предполага, че разпространението на вируса се забавя. Алън Стийл е вторият британец, заразен с вируса, след като друг мъж, посетил Азия, е дал положителна проба в Брайтън. Той е настанен в болницата на Сейнт Томас в Лондон. Британецът е присъствал на бизнес конференция в петзвездния хотел „Гранд Хаят“ в Сингапур, където поне още трима делегати също са се заразили с болестта. Хиляди пътници останаха затворени в каютите си, много от тях без прозорци. Те са пускани на палубата за по 90 минути и трябваше да носят маски и ръкавици. Някои възрастни пътешественици казаха, че са свършили лекарствата си, а на всички пътници са раздадени термометри. На около 1 600 км от островите Окинава друг круизен кораб – „Уестърдам“ изчаква в морето, след като правителствата на Япония, Филипини и Южна Корея му отказаха да го приемат на пристанищата си. Един пътник разказа, че операторът, „Холанд Америка“, „безразсъдно“ е спрял в Хонконг, където се разпространява вирусът, и добави: „Странно е да стоиш на огромна лодка, която стои неподвижно. Изглежда никой не ни иска“. Вчера круизната компания „Роял Карибеан“ забрани всички пътници с китайски, хонконгски или на Макао паспорти. Цифрите, публикувани от Световната здравна организация вчера, показват, че новорегистрираните случаи на 5 февруари са били общо 3 925, след това 3 722 на 6 февруари и 3 200 на 7 февруари. Пол Хънтър, професор по медицина, каза, че е твърде рано да се каже дали цифрите показват обрат. „Хубаво е, но все пак трябва да се види дали тази тенденция е устойчива.

РИА Новости: Броят на заразените с коронавируса в Сингапур достигна 40
Властите в Сингапур потвърдиха още седем случая на коронавирусна инфекция, с което общият брой на случаите достигна 40, според Министерството на здравеопазването на страната, цитирано от РИА Новости. По-рано бяха съобщени 33 потвърдени случая. "Според данните в 12 часа на 8 февруари (6:00 часа българско време) Министерството на здравеопазването потвърди още седем случая на зараза с новия коронавирус 2019-nCoV", се казва в съобщението. "От потвърдените случаи бяха изписани двама ... четирима души са в критично състояние", допълва министерството.

РИА Новости: Властите в Шанхай забраниха на гражданите да се появяват без маски на обществени места
Властите в Шанхай забраниха хората да се появяват на обществени места без маски заради новата епидемия, предава РИА Новости. "Всяко лице, което пристига на летището, гарата, междуградската автогара, жп спирка, както и се намира в здравни заведения, търговски центрове, супермаркети и други обществени места в този град, трябва да носи маска и да не пречи на измерването на температурата. В случай на отказ от сътрудничество от правоприлагащите органи ще бъдат предприети най-строги мерки ”, заявиха властите чрез китайската социална мрежа „Вейбо“.

РИА Новости: В Китай отлагат началото на втория учебен срок до края на февруари
Повечето китайски провинции отново отложиха началото на втория учебен срок, сега до края на февруари, според Централната телевизия на Китай, цитирана от РИА Новости. В Шанхай, Джъздян, Дзянсу и шест други провинции учебните часове няма да започнат преди края на февруари, в Юнан, Ляонин, Дзянси, Съчуан и Хенан след 17 февруари, а във Вътрешна Монголия, Гансу и няколко други провинции от началото на март. На 31 декември китайските власти информираха Световната здравна организация (СЗО) за огнище на неизвестна пневмония в град Ухан, разположен в централната част на страната. Експертите са установили причинителя на болестта - това е 2019-nCoV коронавирус. 722 души са починали от новия коронавирус в Китай, над 34,5 хиляди са заразени.

Reuters: Петима британски граждани са се заразили с коронавируса във френски ски курорт
Петима британски граждани, включително едно дете, са се заразили с новия коронавирус във Франция, след като посетили ски курорт, предава Reuters. Предполага се, че заразата е дошла от човек, който е бил по-рано в Сингапур. Това съобщиха френските здравни служби. Петимата британци са посетили хотел в курорта Контамин-Монжоа в източната част на Франция, близо до швейцарския град Женева. В момента случая се проучва, като френските власти уточняват, че засега няма идентифицирани нови случаи на заразата в курорта. Заразените са били хоспитализирани в болници в Лион, Гренобъл и Сент Етиен.

New York Times: Нова информация за някои от случаите на коронавируса разкрива наличието на множество "супер разпространители"
Само един от пациентите, приет в болница в Ухан, Китай, е успял да зарази поне 10 лекари, и още четири други пациенти с новия коронавирус, преносители на който са вече повече от 30 хил. души, а смъртните случаи надвишават 700, пише американското издание The New York Times. Този случай е само един стряскащ детайл от нов доклад, изготвен за общо 138 пациенти в Ухан, който помага да разберем как болестта прогресира и как се предава толкова лесно. Докладът, изготвен от научното издание JAMA, е създаден, като се имат предвид случаи на заразени от 22 до 92 години, приемани в болница Жонган в Уханския университет от 1 до 28 януари. За много от тях – 41%, се смята, че са били заразени в болницата, включително 17 души, които са били приети с други заболявания и още 40 работници в нея. Пациентът, заразил сам 14 души, е бил поставен в хирургическото отделение, заради симптоми, свързани със стомаха и червата, и не се е смятало, че е болен от новия коронавирус. Този случай е стряскащ пример за т.нар. „супер разпространители“ в епидемиите с коронавируси, каквито имаше и при предишни щамове – като „САРС“ например. Такива са хора, които сами, без да го знаят, инфектират голям брой хора, понякога десетки. Феноменът е слабо проучен и непредсказуем. Такива случаи доведоха до голяма част от заразените при предишните щамове на коронавируси. Според проучването на списанието, при сегашната епидемия от коронавируса има множество такива случаи на „супер разпространители“. Предполага се, че в много от тези случаи лекарите са били заблуждавани от други симптоми, нетипични за коронавируса, заради което пациентите са били настанявани в помещения с много хора, вместо да бъдат поставяни под карантина. Около 10% от пациентите първоначално изобщо не са проявявали симптоми на коронавируса, като кашлица и треска, а вместо това са имали стомашни проблеми. Други нетипични симптоми включват главоболие, замаяност и болка в корема. Друга причина за притеснение е факта, че някои пациенти, които изглеждат стабилни първоначално, се влошават само за няколко дни или седмица. Експертите твърдят, че всеки заразен трябва да бъде наблюдаван внимателно по тази причина. Както и предишните доклади твърдяха, по-старите хора, и тези със сериозни здравни проблеми, като диабет, проблеми със сърцето или рак, изкарват болестта много по-тежко от младите и здравите пациенти. Общо около 26 процента от всички 138 изследвани пациенти са имали нужда от интензивна грижа. Тяхната средна възраст е била 66 години, в сравнение с 51 години за тези, които не са имали нужда от спешна помощ. Проучването не предполага мъжете да са по-често заразявани, каквато информация се появи в някои проучвания по-рано. Според д-р Уилиам Шафнер, експерт по заразни болести, сред пациентите най-често се наблюдава пневмония и остра вирусна инфекция, която предизвиква мощна реакция на тялото, включително треска. Това засяга всички важни органи в тялото, макар още да не е ясно дали вирусът всъщност заразява някои от тях, настрана от белите дробове. Той предупреди, че болестта е опасна за по-старите хора, но това не означава, че младите е по-трудно да бъдат заразени. „Тя може да зарази млад и здрав човек и да го разболее“, каза Шифнер, като заяви, че това става ясно от статистическите данни, които потвърждават думите му.

Reuters: Жертвите от коронавируса вече са повече от 700 души
Жертвите от новия коронавирус в Китай са вече 722 души, като заразените са вече около 32 хил. души, предава Reuters. Това става ясно от съобщение на китайските здравни служби, които публикуват официална информация за развитието на епидемията всеки ден. За едно денонощие китайските власти са регистрирали 81 нови смъртни случая, и експертите вече разглеждат заразата като по-опасна от предишния щам на коронавирус, т.нар. „САРС“, който през 2003 г. стана причина за смъртта на 774 души. Общо заразените от новия коронавирус по последни данни са 32 хил. души.

AFP: САЩ предложи 100 млн. долара на Китай и други страни, засегнати от коронавируса
САЩ предлагат 100 млн. долара на Китай и други страни, които са засегнати от коронавируса, заяви американският държавен секретар Майк Помпео, предава AFP. „Този ангажимент, заедно със стотиците милиони, щедро дарени от американския частен сектор, демонстрират силното лидерство на САЩ в отговор на епидемията“, заяви Помпео.

AFP: Тръмп оцени усилията на Китай в борбата срещу коронавируса
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай върши „наистина професионална работа“ в борбата срещу коронавируса, предава AFP. Тръмп заяви, че е обсъдил кризата с държавния глава на Китай Си Дзинпин по време на „много добър“ телефонен разговор. „Говорихме най-вече за коронавируса. Те работят много усилено и мисля, че вършат наистина професионална работа“, каза той пред журналисти в Белия дом. Президентът заяви, че САЩ и Китай „работят заедно“ по въпроса. „Мисля, че Китай ще свърши много добра работа“.

Reuters: Си Дзинпин каза на Доналд Тръмп, че Китай ще изпълни целите си въпреки коронавируса
Държавният глава на Китай Си Дзинпин увери президента на САЩ Доналд Тръмп, че Китай ще изпълни целите на първа фаза на търговската сделка, въпреки забавянията, свързани с коронавируса, заяви икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу в интервю за Bloomberg, предава Reuters. Той добави, че няма напрежение между САЩ и Китай по отношение на бързото разпространение на коронавирус.

The Times: Почина китайският лекар, който алармира пръв за болестта
Китайският лекар, който за първи път предупреди за разпространението на смъртоносен нов коронавирус е починал от болестта, съобщиха от болницата в която е работел и в която се лекува, пише британският вестник The Times. Ли Венлиан, 34-годишен, стана национален герой, след като стана ясно, че е бил спрян от полицията при опит да алармира обществеността през декември заради избухването на епидемията в Централната болница Ухан, където е работил. Той разкри, че този месец се е разболял от болестта, а съобщението за смъртта му бе разпространено от китайската социална мрежа „Вейбо“ На фона на тази новина посланикът на Китай в Лондон Лю Сяомин обвини Великобритания в „свръхреакция и паника“ заради коронавируса и предупреди за „расистки“ атаки срещу китайски граждани. Министерството на външните работи предложи всички британци да напуснат Китай, а вчера карантинният съвет беше разширен до някои други азиатски страни, след като британски гражданин от Брайтън, който не е бил в Китай, стана третият човек във Великобритания, разболял се от новия вирус Здравните власти се подготвят да тестват стотици пациенти на ден, тъй като очакват значително увеличение на случаите. От следващата седмица тестовете ще бъдат разпратени до 12 британски лаборатории с възможност за изследване на повече от 1500 проби на ден. В момента има само един център в Колиндейл, северна част на Лондон. Новината за коронавируса за първи път беше повдигната от д-р Ли на 30 декември. До сега повече от 28 хиляди души по света са заразени. Той е предупредил в социалната мрежа бившите си колеги от медицинското училище за мистериозно заболяване, което е наложило карантина на седем пациенти в спешното отделение на болницата, където той работи. Той е бил призован от посред нощ и разпитан за публикацията си. Полицията го е принудила да подпише признание за „разпространяване на неверни коментари“, които „силно нарушават обществения ред“. Д-р Ли се е върнал на работа и е лекувал жена, която по-късно е дала положителна проба за коронавируса. Той се разболя от кашлица и треска на 10 януари и беше приет за интензивно лечение в собствената му болница, едно от определените за лечение на коронавируса отделения. Ли потвърди, че е е заразен с вируса в публикация от 1 февруари във „Вейбо“. По това време епидемията беше потвърдена и Ухан беше поставен под карантина, което предизвика национална подкрепа за усилията на д-р Ли. Върховният народен съд, най-високият съдебен орган в Китай, публикува решение, в който критикува полицията на Ухан за отношението им към д-р Ли и други лица, подаващи сигнали. Новината за неговата смърт беше съобщена за първи път от китайските държавни вестници преди полунощ местно време вчера, което предизвика възмущение в социалните медии. Болницата в Ухан център издаде противоречиво изявление, казвайки, че той е „в критично състояние и се опитваме да го спасим“. Тогава беше обявено, че той е починал в 2:58 часа местно време. Според последващи медийни съобщения, сърцето му е престанало да бие около 21.30 ч. и състоянието му е било поддържано с реанимационна апаратура. Гуан Ханфен, специалист по ортопедия в болница Тонджи, Ухан, и Луо Ю, бивш съученик, изказаха почит на д-р Ли снощи, както и други потребители на китайските социални медии. „Управата на Ухан дължи на д-р Ли Венлиан извинение“, пише Луо на Weibo. Майкъл Райън, изпълнителен директор на програмата за извънредни ситуации на Световната здравна организация, каза: „Ние сме силно натъжени от смъртта на д-р Ли Уенлян. Всички трябва да отдадем признание на работата, която той свърши. " Д-р Ли има жена и дете. Жена му е бременна. Преди да се разболее, той критикува полицията. "Ако официалните лица бяха оповестили информация за епидемията по-рано, мисля, че щеше да е много по-добре", пише той. „Трябваше да има повече откритост и прозрачност.“ Във Великобритания се издирва всеки, който е бил в контакт с мъж на средна възраст в Брайтън, който вчера беше диагностициран с коронавирус. За него се разбира, че живее в страната и задачата е да се издири всеки, който е прекарал повече от 15 минути в близки помещения с него, вероятно ще бъде по-сложна от проследяването на контакти на китайски студент и майка му, диагностицирани в Йорк миналата седмица. За новия болен става ясно, че е посетил Сингапур, но не и континентален Китай. Съветът за карантина беше снощи разширен и до скорошните пристигащи от части от Източна Азия. Всеки, който е развил кашлица или треска след пътуване до Китай, Тайланд, Япония, Южна Корея, Хонконг, Тайван, Сингапур, Малайзия или Макао през последните 14 дни, се призовава да остане у дома. Според лекарите „вече има доказателства за известно ограничено предаване в редица азиатски страни и нашето мнение е вместо да чакаме докато след като стане ясно, че това не е установено, ние да продължим напред. ”В момента обаче няма признак за трайно предаване от човек на човек извън Китай, каза той. С нарастването на случаите в световен мащаб до над 30 000 и смъртните случаи на 634, Джонатан Бал от Университета на Нотингам каза: „Ние сме на ключово място в това огнище и е трудно да се каже дали усилията за контрол в Китай ще бъдат достатъчни за да доведе до края на това огнище. Ако не, можем да очакваме вирусът да се появи в много части на света, включително тук. " В сряда посланикът на Китай в Лондон Лю Сяоминг обвини Великобритания в "свръхреакция и паника" заради избухването на коронавирус и заяви, че Пекин е поискал от Министерството на външните работи да оттегли своите съвети за пътуване. Посланик Лю заяви, че Великобритания е успокоила Пекин, че ще следва съветите на Световната здравна организация, която не препоръчва ограничения за пътуване. „Карантинният град, а не целият Китай, е зоната на огнище“, каза той. „Трябва да се подкрепяме, а не да отслабваме съветите на другия.“ Град Ухан беше поставен под карантина от китайското правителство на 28 януари. Във вторник, Доминик Рааб, външният министър, посъветва всички британци в Китай да напуснат страната от страх, че могат да бъдат хванати в капана от по-нататъшни китайски ограничения за пътуване. Тази седмица стана ясно, че китайският посланик се е оплакал на бащата на премиера Стенли Джонсън за липсата на лично съобщение за подкрепа от Даунинг Стрийт при избухването. Лю каза, че китайското посолство е издало предупреждение на китайски граждани, които живеят или посещават Великобритания, за „омраза и дискриминация срещу китайски граждани“ след съобщени нападения срещу китайски студенти. Извикана е полиция, след като двама тийнейджъри в Лестършир са били малтретирани и замеряни с яйца при расистка атака, свързана с огнището. Момчетата на 16 и 17 години, които са ученици в „Брук Хауз Колидж“, са били нападнати, докато се разхождат в града. Студентите, единият от които беше от Китай, а другият от Виетнам, са били шокирани след нападението Говорител на правителството заяви: „Няма оправдание за дискриминация на китайски граждани. Престъпността от омраза под каквато и да е форма е неприемлива и пряко противоречи на нашите ценности за толерантност и взаимно уважение."

AFP: Най-малко 61 души са заразени с коронавируса на круизния кораб, блокиран от японските власти
Най-малко 61 души на борда на круизния кораб „Даямънд Принцес“ край Япония са дали положителен резултат за наличие на новия коронавирус, заявиха от японското правителството , след като хиляди пътници и екипаж са поставени под двуседмична карантина, предава AFP. Установени са още 41 пътници, които са се заразили с вируса. Досега японските власти са тествали 273 души на борда на кораба, който беше поставен под карантина, след като бивш пътник, който слезе в Хонконг миналия месец, беше диагностициран с вируса. "Резултатите от останалите 171 теста излязоха и 41 от тях са положителни", каза здравният министър Кацунобу Като. "Днес те ще бъдат изпратени в болници в няколко префектури. Сега ние се подготвяме за това." Новодиагностицираните включват 21 японци, както и американци, канадци, австралийци, аржентинец и британец.

ТАСС: Япония помоли настоятелно американски круизен лайнер да не акостира в пристанищата на страната, защото на него се предполага, че има болни от коронавирусна инфекция
Японското правителство призовава собствениците и ръководството на американския круизен кораб „Уестърдам“ да не акостират в пристанищата на страната, тъй като в него има хора на борда със пневмония, причинена вероятно от новия коронавирус 2019-nCoV, съобщи Министерството на транспорта и туризма. Решението на Токио, съобщава информационната агенция Kyodo, се дължи на факта, че японското правителство забрани на хората с новия тип пневмония да преминават границите на страната, предава TACC. На борда му се намират 1 455 пътници и 802 членове на екипажа. Сред тях са петима японски граждани. Според Токио на борда има десетки хора със симптоми на коронавирусна инфекция. Представители на кораба, съобщава Kyodo, сега обсъждат отговор на искането на японските власти. Корабът идва от Хонконг, където също има значителен брой заразени хора. Сега той е в района на японския курортен остров Ишигаки и на 8 февруари би трябвало да акостира на пристанището Наха, административния център на южния японски остров Окинава, популярен сред туристите от Китай. В момента в пристанището на Йокохама, до Токио в двуседмична карантина, се намира японският круизен кораб „Даямън Принцес“. Той има на борда си 3,7 хиляди души от повече от 50 държави. Според Министерството на здравеопазването, труда и благосъстоянието на Япония, 61 туристи и член на екипажа са диагностицирани с вирусна инфекция 2019-nCoV. Според ТАСС пътник, пътуващ на лайнера със семейството си, пасажерите не могат да напускат каютите си поради карантина. Според информации карантината може да продължи до 20 февруари.

AFP: Президентите на САЩ и Китай са обсъдили епидемията от коронавируса по телефона
Китайският президент Си Дзинпин разговаря с президента на САЩ Доналд Тръмп за епидемията от новия коронавирус и призова Вашингтон да реагира "разумно" на ситуацията, съобщават държавните медии в Китай, цитирани от AFP. Си каза на Тръмп по телефона, че Китай е "напълно уверен и способен да победи епидемията" и че "дългосрочната тенденция на икономическото развитие на Китай към по-добро няма да се промени", според държавния телевизионен оператор CCTV. Вирусната епидемия, за която се смята, че е възникнала в централен Китай в края на миналата година, сега е заразила най-малко 31 000 души и е причинила смъртта на 636,предимно в Китай. Местните власти в Китай блокираха градове, населени с десетки милиони жители в отговор на кризата, докато глобалната паника се разрази след над 240 случая, възникнали в повече от 20 страни. Пекин се противопостави на строгите мерки на други държави за ограничаване на разпространението на вируса, като нарече забраната за пътуване срещу пристигащите от Китай сред нарастващ списък от държави „недобросъвестна“ и противоречаща на съветите на Световната здравна организация. САЩ временно забраниха влизането на чужденци, които са били в Китай през последните две седмици, присъединявайки се към много други държави, включително Италия, Сингапур и Монголия, които обявиха големи ограничения за пътуващите от засегнатата от вируса страна. Съединените щати, Япония, Великобритания, Германия и други държави също съветват така своите граждани да не пътуват до Китай.

„Вечер“ (Македония): Трима македонски граждани са на кораба в Япония, поставен под карантина заради коронавируса
Трима македонски граждани са на борда на крузния кораб на японското пристанище Йокохама, поставен под карантина заради коронавируса, съобщиха от Министерството на външните работи на Северна Македония, пише електронното издание на македонския вестник „Вечер“. „Според последна информация, получена от Министерството на външните работи на Япония, на борда на кораба, намиращ се близо до Йокохама, Япония, има трима македонски граждани“. „Причината за задържането на кораба е наличието на заразени с коронавируса. Потвърдени са 20 души, които имат вируса“, се съобщава от ведомството.

London Evening Standard: Трети случай на коронавирус е регистриран във Великобритания
Трети случай на заразяване с коронавирус е регистриран в Обединеното кралство, пише британското издание London Evening Standard. Главният медицински директор на Англия Крис Уити заяви, че лицето в момента е прехвърлено в специален медицински център за лечение. „Още един пациент е тестван положително за коронавирус, с което общият брой във Великобритания достигна трима“, заяви Крис Уити. Съобщава се, че човекът не се е заразил с вируса във Великобритания. „Пациентът е прехвърлен в специализиран център на Националната здравна служба, използване всички мерки за контрол на заразяването, за да предотвратим евентуално по-нататъшно разпространение на вируса“. „Националната здравна служба е добре подготвена да се справя с такива случаи и сега работим по установяване на хората, които са били в контакт със заразения“. Това се случва на фона на призива на Лю Сяоминг, заместник министър на транспорта на Китай, Обединеното кралство да подкрепи Китай при справянето с епидемията на коронавирус, добавяйки, че отношенията между китайския лидер Си Дзинпин и британския премиер Борис Джонсън са добри. „Надяваме се правителствата на всички страни, включително Обединеното кралство, да разберат и подкрепят усилията на Китай, да избегнат преувеличените реакции, да избягват паника и да осигурят нормално сътрудничество и обмен между държавите“, заяви той.

The Guardian: Хиляди души са заложници на коронавируса на круизен кораб
Всичко започна като скъп и луксозен круиз около Източна Азия, но за 2666 пътника на борда на „Даймънд принцес“(Diamond Princess) животът се превърна в чакане, пише британският вестник The Guardian. В понеделник, докато се подготвяха да акостират в град Йокохама, близо до Токио, за да се насладят на последните няколко дни от приключението си, пътниците и 1045 души екипаж се оказаха хванати от коронавирус. След като се оказа, че наскоро слязъл пътник, 80-годишен мъж от Хонконг, е тестван положително за вируса, японските здравни власти попречиха на пътниците на кораба да излязат и започнаха тежката задача да проверят тяхното здравословно състояние. Два дни по-късно- 20 души от 102, чиито резултати са готови, са заразени с коронавирус, докато 171 души чакат своите резултати. Хиляди, които не са тествани или са получили отрицателен резултат, сега трябва да останат 12 дни под карантина, затворени в каютите си, без възможност директно да общуват помежду си. Някои от тях вече споделят мислите си в социалните мрежи относно „живота под карантина“. Дейвид Абел, британец, който често публикува съобщения във „Фейсбук“, заяви, че той и съпругата му Сали,които празнуват своята 50-годишнина от сватбата, са приели, че вече не са на почивка.„Вече не сме на круиз“, заяви той. Докато преди гостите на кораба са имали възможност да избират от шведска маса, имали са възможност да се възползват от забавления и т.н., сега пътниците се намират под строг режим. Но други смятат, че са „спечелили“: голямо меню на обяд и вечеря, закуски, достъп до интернет, голям избор от филми. Други пътници споделиха, че са им доставили карти за игра, судоку и други пъзели. „Това е ужасяваща ситуация за повечето пътници на борда, които са заседнали тук, затворени в кабината“, каза той, като се посочва тези, които остават в каюти без балкон с гледка към морето. "Това трябва да е почти непоносимо за тях", добави Дейвид Абел.

Anadolu Agency: Турция ще проверява всички пътници от международни полети заради коронавируса
Турция заяви, че ще започне да проверява всички пътници от международни полети с термокамери заради разпространението на коронавируса, заяви министър на здравеопазването на страната Фахреттин Коджа, предава Anadolu Agency. На 3 февруари турските власти взеха решение да проверяват с термокамери пристигащите пътници от Япония, Тайван, Тайланд, Хонгконг, Сингапур, Южна Корея и Малайзия. Фахреттин Коджа добави, че има достатъчно предпазни маски в страната и има капацитет за допълнително производство.

Отрицателна е пробата за носителство на коронавирус на завърналия се от Шри Ланка българин
Отрицателна е пробата за новия коронавирус на завърналия се от Шри Ланка българин, който е настанен в областната болница в Хасково. Това стана ясно след като излязоха резултатите от теста, проведен в Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Днес НЦПЗБ получи от Германия нови 200 теста за изследване на болни граждани със съмнение за коронавирус 2019-nCoV, съобщи директорът на Националния център проф. Тодор Кантарджиев.

Kathimerini: Болниците и летищата в Гърция се готвят за пристигането на коронавируса
Докато правителството в Атина продължава с подготовката за евентуалното пристигане на новия коронавирус, с официалното название "2019-nCoV" в страната, здравните служители използват инфрачервени термометри по атинското летище, за да проверяват за потенциални случаи на заразени с него сред пристигащите от Китай и други дестинации, понеже треската е един от основните симптоми, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini. Освен това властите раздават и листовки на летищата, в които има информация за гръцките здравни служби, за всеки пристигнал в Гърция. Същата информация може да бъде видяна и по плакати на летищата. Междувременно в болница „Атикон“ в столицата се проведе симулация, учение за действията, които здравните служби ще предприемат в случай на регистриран случай на новия вирус, който според експертите може да достигне Гърция в рамките на три седмици. Други местни болници също провеждат подобни учения. По-рано властите заявиха, че се подготвя наемането на множество допълнителен медицински състав, който да работи в медицинските лаборатории в Гърция, в болниците, както и по летищата, в опит да бъде ограничено потенциалното разпространение на болестта в страната.

AFP: Почти 30 хил. са заразените с коронавируса по последни данни
Броят заразени с китайския коронавирус достигна 28 018 души в Китай, с нови 3694 случая регистрирани в рамките на последното денонощие. Жертвите сред заразените общо вече са повече от 500, предава AFP. Това става ясно от изявление на Националната комисия по здравеопазването на Китай, която публикува информация, свързана със заразата всеки ден. Според последните данни са регистрирани и 73 нови случаи на починали от вируса, като така общият брой на жертвите от епидемията се покачи на 563 души.

London Evening Standard. Британски учен е направил пробив в изработването на ваксина срещу новия вирус
Британски учен твърди, че е направил пробив в разработването на ваксина срещу коронавируса, като значително е намалял времето за разработка, пише London Evening Standard. Робин Шаток, ръководител на катедрата за лигавични инфекции и имунитет в „Импириал Колидж“ заяви, че е успял да съкрати времето, за да стигне до клинични изпитания от "две на три години до само 14 дни". Той е на етап да започне тестване на ваксината върху животни още през следващата седмица, като през лятото ще бъдат проведени изследвания върху хора, ако е осигурено достатъчно финансиране. "Конвенционалните подходи обикновено отнемат най-малко две до три години, преди дори да стигнете до клинични изпитания", каза той. Той добави: "Няма да е късно, ако това се превърне в пандемия и ако циркулира по света. Все още не знаем много за самата епидемия, така че през летните месеци може да отслабне, ако е като грип. "Може да видим втора вълна на глобална основа и ако се появи ваксина, ще бъде наистина важно и тя ще бъде в състояние да се справи с това." Междувременно броят на починалите в континентален Китай от вируса достигна до 490, съобщиха служители рано в сряда. Общият брой на случаите се е увеличил до 24 324.

„Интерфакс“ (Русия): Хиляди пътници на круизния кораб „Даймънд принцес“ ще бъдат поставени под карантина за две седмици
Туристите от круизния кораб „Даймънд принцес“(Diamond Princess) ще прекарат две седмици на кораба под карантина, след като са открити пътници, заразени с коронавирус, съобщава пресслужбата на компанията „Принцес круизес“ (Princess Cruises), предава „Интерфакс“. Корабът „Даймънд принцес“ напусна японския град Йокохама за двуседмичен криуз по маршрута Кагошима-Хонгконг-Окинава, който трябваше да приключи на 4 февруари. Но се установява, че един от пътниците, който слязъл в Хонконг, е заразен с коронавируса. На 3 февруари круизният кораб остана на котва в пристанището в Йокохама, за да провери всички пътници. На борда се намират 2666 туристи и 1045 членове на екипаж. „Първият етап на проверка на здравето на пътниците и членовете на екипажа, проведен по заповед на Министерството на здравеопазването на Япония, приключи. Коронавирусът е намерен при 10 души- двама австралийци, трима японци, трима туристи от Хонконг, един турист от САЩ и при член на екипажа от Филипините. Всички те са изведени от кораба и са настанени в болница“, се казва в съобщението. От „Принцес круизес“ отбелязаха, че Министерството на здравеопазването на Япония е поискала поставянето на кораба под 14-дневна карантина в Йокохама. „На пътниците ще бъде осигурена храна и безплатен неограничен достъп до интернет, за да поддържат връзка с близките си“, допълват от пресслужбата. Круизната компания добави, че следващите два криуза на „Даймънд принцес“ от Йокохама, които трябваше да се отпътуват на 4 и 12 февруари, са отменени.

Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас: Взимат се необходимите мерки във връзка с коронавируса на летището и пристанището в града
Взимат се необходимите мерки във връзка с коронавируса на летището и пристанището в Бургас. Това каза пред журналисти областният управител Вълчо Чолаков, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. По думите му спокойствие дава фактът, че на Летище Бургас успешно се проверяват пристигащите пътници за налични симптоми на заболяването. "Освен това, там вече има монтирани термокамери, които отчитат температурата дистанционно и при съмнение за проявени симптоми, със съответния пътник се процедира по необходимия ред, за да се установи дали има подобно заболяване или не. На Пристанище Бургас също са взети необходимите мерки", отбеляза Вълчо Чолаков. Според д-р Георги Паздеров, директор на Регионална здравна инспекция - Бургас, който уточни, че характерът на контрола, който се упражнява на пристанището в града, е по-различен, тъй като се извършва още в морето. "От началото на седмицата има издадена заповед по препоръка на Главния държавен здравен инспектор. Проверките за коронавирус се различават от останалите с това, че, ако екипажът е от континентален Китай или през последните 14 дни е преминавал, той ще бъде проверен за симптоми още докато корабът е на рейд. Първият, който се качва на кораба, е здравният инспектор. Там той попълва една огромна анкета, която е идентична в цял свят. След това извършва термометриране на целият екипаж, а след това се вдига жълтият флаг и могат да се качат другите служби или екипажът да слезе", обясни д-р Паздеров. Той добави, че по този начин се получава известно забавяне, но приоритет е строгият контрол.

AFP: Блокираха главната квартира на „Алибаба“ заради коронавируса
Още милиони повече хора са получили заповед да останат на закрито, докато Китай се бори за ограничаване на разпространението на новия вирус, за който властите заявиха, че е причинил смъртта на повече от 500 души, предава AFP След като има регистрирани над 24 000 случая в Китай, все по-голям брой градове налагат редица ограничения през последните дни, далеч от централната провинция Хубей, епицентъра на епидемията, в опит на властите да овладеят вируса. В град Ханджоу, на около 175 километра югозападно от Шанхай, оградите блокираха улици в близост до централата на китайския технологичен гигант „Алибаба“ - една от най-големите компании в света - като военен самолет кръжи над централата. Изглежда сградата е затворена, докато доставчиците се придвижват и излизат от близките оградени жилищни райони, за да доставят хранителни стоки. Компанията е базирана в един от три района на Ханджоу, подложени на нови ограничения, които позволяват само на един човек от домакинство да излиза навън на всеки два дни, за да закупи необходимото. "Моля, не излизайте, не излизайте, не излизайте!" се чуват съобщение по високоговорители, призовавайки хората да носят маски, да мият редовно ръцете си и да съобщават за хора, които са от Хубей - което отразява общия страх, че хората от провинцията могат да заразят другите. Глобалните опасения нарастват, тъй като случаите продължават да се разпространяват в чужбина, като 10 души са показали положителни проби на круизен кораб, поставен под карантина край бреговете на Япония. Италия обяви, че пътниците от всеки международен полет ще бъдат сканирани за наличие на повишена температура Виетнам, където досега са открити 10 случая, се присъедини към нарастващия списък на държавите, забраняващи влизането от Китай, и е в процес на разкриване на полеви болници с хиляди легла, които да се справят с потенциален скок при пациенти с коронавирус в страната. А Хонконг, който отчете първия си починал пациент от коронавируса тази седмица, заяви, че всеки пристигащ от континенталната част на Китай ще бъде поставен под задължителна двуседмична карантина от събота.

„Интерфакс“ (Русия): Русия заяви, че ваксината срещу коронавируса ще отнеме 8-10 месеца, за да бъде създадена
Министърът на здравеопазването на Русия Михаил Мурашко заяви, че разработването на ваксина срещу новия коронавирус е процес, който ще отнеме 8-10 месеца, предава „Интерфакс“. „Процесът за разработване на ваксина не е възможен за кратко време. Ваксината ще се разработва най-малко 8-10 месеца, това е началният етап без клинични изпитания, затова в момента този въпрос е в процес“, заяви Михаил Мурашко. По-рано Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин, заяви пред журналисти, че работата по защита от „уханския“ коронавирус в Русия „се провежда системно, много обширно, както по география, така и по съдържание“.

„Интерфакс“ (Русия): Втори самолет с руски граждани пристигна от Ухан
Втори самолет пристигна от китайския град Ухан, с 64 руски граждани на борда, сред тях няма заразени, съобщиха от Министерството на отбрана на Русия, предава „Интерфакс“. По-рано първият военно-транспортен самолет пристигна в град Тюмен. Той достави 80 души от китайския град Ухан. Всички пътници ще бъдат поставени под временна карантина. Град Ухан се превърна в огнище на новия китайски коронавирус, който зарази повече от 24 хил. души и уби над 490.

AFP: Пътници на круизен кораб в Япония са заразени с коронавирус
Десет пътника на круизен кораб, хвърлил котва край японското крайбрежие, са заразени със смъртоносния коронавирус , предава AFP. Извършват се изследване на проби, взети от 273 пътника от общо 3711 души на борда, след като пътник, който слязъл в Хонконг, е диагностициран с вируса. Японският министър на здравеопазването Кацунобу Като заяви,че до момента от 31 получени резултата 10 души са заразени с коронавируса. Те са преместени от кораба в специални медицински центрове.

Министър Кирил Ананиев: Вчера през летище „София“ са влезли 1 763 души, от които петима китайци, които не показват температура
Вчера през летище „София“ са влезли 1 763 души, от които петима китайци, които не показват температура. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в началото на редовното правителствено заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Ананиев въпреки че не са показали признаци на заболяване с коронавирус, те остават под наблюдение. Министърът посочи, че в България действат две китайски сдружения: на студентите и бизнесмените, които сами поемат грижата за гражданите си, които се връщат на територията на България. „Тоест, след като минат през нашите термокамери, попълнят съответната листовка, въпросника и получат указанията от нашите здравни власти, ги посрещат с техен транспорт, не ги пускат в градския транспорт и ги завеждат до мястото, на което живеят, като 14 дни си ги наблюдават самите те. Това облекчава дейността на нашите власти“, добави той. Ананиев съобщи, че има засилено наблюдение на пазар „Илиянци“. „Там се установява, че има наше българско училище, в което учат 30 китайчета. Те са под непрекъснато наблюдение. Разбира се, са добре“, посочи той. Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на МВР да помагат на здравните власти. Той похвали и двете китайски сдружения, като посочи, че помощта им облекчава наблюдението.

Министър Кирил Ананиев: В ранния следобед ще получим информация за пробата за коронавирус на мъжа от Хасково
До обед ще получим информация за пробата за коронавирус на мъжа от Хасково. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в началото на редовното правителствено заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Ананиев припомни, че за другите хора, за които имаше съмнение, че носят заразата, вече е установена отрицателна проба, но въпреки това ще останат под карантина за 14 дни, като част от предприетите превенционни мерки от правителството.

Проф. Стоян Маринов, Варненска туристическа камара: Допълнителните средства за реклама на дестинация България ще спомогнат за преодоляване на негативните влияния в сектора
Допълнителните средства за реклама на дестинация България ще спомогнат за преодоляване на негативните влияния в сектора. Това каза за сутрешни блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Стоян Маринов от Варненска туристическа камара. Той обясни, че предизвикателствата за бранша по отношение на летния туристически сезон са сериозни. „Знаете, че миналата година фалира „Томас Кук“, голяма част от дъщерните фирми бяха изкупени от турски инвеститори, което означава, че ще има преориентиране на туристопотока към тази конкурентна на страната ни дестинация. Това ще изправи българските хотелиери пред нови ценови предизвикателства, за да не допуснат пренасочване на много туристи към конкурентни дестинации и да се постигне добър летен туристически сезон. Има отпуснати допълнителни средства от държавата за маркетинг и реклама на дестинация България на основни пазари в Европа. В момента с бранша се обсъжда къде и как тези средства да бъдат инвестирани. Това също ще спомогне за преодоляване на негативните влияния по отношение на дестинация България за предстоящия летен сезон“, каза още експертът. По отношение на съществуващите проблеми с недостига на кадри проф. Стоян Маринов коментира, че фирмите за внос на кадри от трети страни работят активно, но е по-трудно, тъй като младежите вече предпочитат други страни от ЕС, в които заплащането е по-добро. Хубавото е, че много от българските студенти, които се обучават в специалности, свързани с туристическия сектор, предпочитат да останат в България.

Проф. Стоян Маринов, Варненска туристическа камара: Ситуацията около коронавируса е неблагоприятна за туризма в световен мащаб
Ситуацията около коронавируса е неблагоприятна за туризма в световен мащаб. Това каза за сутрешни блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Стоян Маринов от Варненска туристическа камара. Той допълни, че подобни явления, свързани с катастрофални събития и епидемии, ограничават достъпността на дестинациите от една страна, а от друга страна хората се притесняват да пътуват. Ако тази епидемия не се овладее и не отшуми, при всички случаи това ще има негативни отражение върху посещенията и към дестинация България, обясни проф. Стоян Маринов. „Туристическият бранш не може да направи кой знае какво, единствено остава надеждата епидемията да бъде овладяна, да отшуми и летният сезон да премине нормално. Китайските туристи, които посещават България, не са толкова много. Обикновено идват по линия на културно -познавателния туризъм и посещения, свързани с празника на розата, но при тази ситуация се предполага, че ще се лишим от тези туристи. За наша радост повечето туристи за летния сезон са от страни от ЕС, което дава надежда, че негативното отражение няма да е толкова силно“, допълни експертът. Всичко зависи от това доколко епидемията ще се разпространи в европейските страни и дали ще бъде овладяна.

AFP: Жертвите от опасния коронавирус доближиха 500 души
Броят на потвърдените случаи на новия коронавирус достигна 24,324 души в Китай, като починалите в следствие от вируса вече са 490 души, предава AFP. Това заявиха от китайската Национална здравна комисия. Според данните на здравните служби, публикувани всеки ден, за едно денонощие са регистрирани 65 нови смъртни случая – всички от които в огнището на заразата, провинция Хубей - и още 3887 заразени.

ТАСС: ООН мобилизира всички необходими ресурси за борба с разпространението на коронавируса
ООН се опитва да мобилизира всички необходими ресурси за противодействие на разпространението на коронавируса, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш по време на пресконференция, предава ТАСС. Той отбеляза, че Китай, на чиято територия за първи път е регистрирана пневмония, причинена от коронавирус, положи големи усилия за овладяване на огнището. „Разбира се, ние отдаваме дължимото на тези усилия“. „Световната здравна организация (СЗО) участва активно в подпомагане на Китай и други страни, в които е открит коронавирусът. Опитваме се да мобилизираме всички необходими ресурси, но понякога възникват трудности “, добави той.

„Интерфакс“ (Русия): Първият самолет с руски граждани излетя от Ухан
Първият военно-транспортен самолет излетя от китайския град Ухах за Русия, превозващ 80 руски граждани, съобщава Министерството на отбраната на Русия, предава „Интерфакс“. От ведомството добавиха, че гражданите на Русия са съпроводени от военни лекари и специалисти от Министерството на отбраната. Осъществява се непрекъснат контрол на състоянието на транспортираните хора. По-рано вицепремиерът на страната Татяна Голикова заяви, че Русия ще евакуира 147 души от Ухан и Хубей. Това са предимно граждани на Русия, но и десет граждани на Беларус, един на Армения, един на Украйна и трима граждани на Казахстан.

Принтирай    Оразмери текст   + -