Илиана Раева, президент на Българска федерация по художествена гимнастика, коментира представянето на тима ни на Европейското първенство за жени, което се проведе в Будапеща.

Там грациите ни спечелиха многобоя при ансамблите, както и този индивидуално чрез Стилияна Николова, а тимът ни все и отборната титла.

"Българските гимнастички постигнаха наистина забележителен успех на едно от най-важните състезания тази година, а именно Европейското първенство в Будапеща, Унгария.

Забележителен е успехът ни, защото завоювахме златните си медали с безапелационна игра. Нашите композиции са много силни, много артистични, силно въздействащи и съдържащи всичко, което изисква правилника.

Напрежението в спорта ни по време на състезание е огромно. Изисква се концентрация извън познатите мащаби, защото съвременната гимнастика е много сложна - неразбираемо сложна за обикновения зрител, защото съвършенството при най-добрите създава усещане за лекота и ефирност.

Преди време казах, че когато изиграем съчетанията си както е необходимо ще сме недостижими. Направихме го!

Разбира се, рискът е голям. Но всяка сълза и болка в тренировката си заслужава усещането при връчването на златния медал и звученето на “Мила Родино", при което всички стоят безмълвно, прави, в чест на победителя от малката/голяма България.

Това усещане е сакрално и не може да се обясни с думи, но то е безценната отплата за трудния път, през който преминаваме в подготовката.

В Будапеща само България имаше, колкото участнички при жените и девойките, толкова медалистки! Нито една друга държава не може да се похвали с това! Това казва всичко за свършената работа!

Предстои ни последният етап от подготовката до Олимпийските игри в Париж.

Най-важният

Ще направим всичко, което трябва, за да се подготвим по най-добрия начин.

Конкуренцията е много силна! Ще бъде тежка битка, но ние не се страхуваме от нея.

Всичките ни съпернички ще се готвят упорито, това е ясно.

Всяка има своите шансове.

Ние доказахме нашите.

Поздравявам всички за отлично свършената работа!

Здраве, сили, вяра, смелост, любов, и къртовски труд - това да има по пътя ни до Париж!

А там… Бог да е с нас !

АМИН!", завърши Илиана Раева.