Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева призна, че е очаквала повече от представянето на грациите от Световното първенство във Валенсия и не е доволна от допуснатите грешки.

Снощи Стилияна Николова и Боряна Калейн заеха четвърто и шесто място в многобоя, а до момента България има 4 медала - един златен, два сребърни и един бронзов.

"Вчера завърши Световното първенство във Валенсия (Испания) в индивидуалната надпревара. Честито на медалистките! Абсолютно заслужени медали! Честито на новата световна шампионка Даря Варфоломеев! За съжаление, Стилияна и Боряна допуснаха грешки и останаха Стилияна на 4-о място, а Боряна на 6-о място. И двете успяха да вземат медали от финалите, Боряна два сребърни, Стилияна един бронзов. Успяхме да вземем и златен медал и да станем отборни световни шампиони заедно с ансамбъла. Истината е, че очаквахме повече от това Световно, но не се получи. Очаквахме, защото спечелихме Европейското, както и Световни купи през годината, но тук допуснахме грешки. И в ансамбъла, и в индивидуалното имаме много силни съчетания, достойни за златния медал, но и в двете дисциплини допуснахме грешки", написа Раева във Фейсбук.

"Изводите за грешките при Стилияна, Боряна и ансамбъла показват различни причини, с които трябва да се справим. Доволна съм от работата на всички, защото работят много и работят отговорно. Не съм доволна от допуснатите грешки, затова ще трябват сериозни и точни промени в тренировъчния процес. Конкуренцията е много силна и истинска, а следващата година ще бъде още по-силна и по-трудно на всички. Това е прекрасно за спорта и трябва да е стимул за всички", добави тя.

"България също ще има много силна вътрешна конкуренция. Олимпийските квоти не са поименни. Независимо от горчивината, истината е, че през тази изминала година Боряна, Стилияна и Ева Брезалиева направиха много силен сезон и категорично показаха, че са сред фаворитите за спечелване на златните медали в индивидуалното класиране в многобоя, във финалите на отделните уреди, както и в отборното класиране. Боряна стана абсолютна европейска шампионка, Стилияна спечели две Световни купи, Ева има сребърен медал на лента на Европейското, а трите станаха европейски и световни шампионки в отборното класиране. Към това ще добавя и трите медала спечелени от Боряна и Стилияна на това Световно. Също така, само България успя да класира и двете си представителки в първата деветка Поздравления за тях, треньорите и целия щаб. Поредно състезание с по-обективно съдийство! Поздравления за президента на Техническия комитет Ноха Абу Шабана! Догодина трябва да бъдем още по-силни, по-атрактивни и с много повече вяра в собствените сили, защото сме много силни и трябва да успеем! ", допълни президентът на БФХГ.