Европейските "звезди" са готови да блеснат на първата Европейска купа по художествена гимнастика.

37 нации от цял ​​свят се отправят към азербайджанската столица, Баку, за да се състезават в първата Европейска купа по художествена гимнастика.

България ще бъде представена от националните състезателки индивидуално (девойки) - Дара Малинова и Магдалена Вълкова, както и от индивидуалистките във възраст "жени" - Боряна Калейн и Стилияна Николова. Ансамбъл-жени в състав: Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева, също ще представи страната ни на първата Европейска купа.

161 гимнастички - 59 жени, 62 девойки и 8 ансамбъла ще се впуснат в битка за отличия.

Сред претендентите за медали са европейската шампионка за 2022 г. Дария Атаманов (Израел), която ще бъде придружена от Даниела Мунитс, световната шампионка за 2022 г. София Рафаели и Милена Балдасари (Италия), Влада Николченко (Украйна) се "завръща" на европейската сцена, ще видим и Полина Карика.

Битката в отборната надпревара при девойките, ще бъде една малка подготовка за предстоящото Европейско първенство в Будапеща само след три седмици. За Израел участие ще вземат Алона Тал Франко и Меитал Сумкин, а за Румъния - Амалия Лика и Лиса Гарач.

При ансамблите ни очаква вълнуваща битка между домакините Азербайджан, Израел, Италия, Грузия, Унгария, Корея и Румъния.

Надпреварата ще се проведе от 3 до 5 май 2024 г. в Националната гимнастическа арена в Баку.