Дълги дебати предизвика извънредна докладна записка, внесена за разглеждане в Общинския съвет на Кюстендил, касаеща отдаване под наем на общински терен в лесопарк "Хисарлъка“, на който да се постави преместваемо съоръжение за продажба на храна, напитки, пакетирани изделия, алкохол и цигари, както и изграждане на детско съоръжение за игра, предаде репортер на "Фокус". Наемателят за собствена сметка трябва да изгради детската площадка, която да отговаря на всички законови изисквания и да бъде за деца до 12-годишна възраст. Задължително с люлка, пързалка, комбинирано съоръжение, съоръжение за преодоляване на препятствия. Освен това трябва да се изгради обходна пътека и да постави парково обзавеждане.

Предложението е от страна на кмета на Община Кюстендил Петър Паунов. Той предлага да се обяви търг за мястото, а наемът да бъде за срок от 10 години.

Общинският съветник Йордан Тодоров предложи докладната записка да бъде оттеглена, защото няма причина тя да се предлага в дневния ред като извънредна. В същото време, според него, предложението трябва да отговоря на концепция за развитие на лесопарка. Общинският съветник Атанас Гергинов внесе яснота, че от  Сдружението по туризъм са обърнали внимание на това предложение и дали то няма да наруши цялостната визия за лесопарка. Общинският съветник Огнян Атанасов коментира, че теренът е един единствен в лесопарка и необходимо провеждането на архитектурен конкурс. Друг общински съветник – Спиридон Лещански, заяви, че бизнесът не иска нещата да се бавят. Той посочи, че трябва да има една по-голяма бързина и да не се отлага с процедури във времето. Съветникът Константин Дингозов също посочи, че не трябва да се чака, а трябва да се действа и Кюстендил да се развива.

"1 410 дка е "Хисарлъка“. В тях има предложение за 180 кв. Главният архитект е реализирал и е предложил. Защо това нещо да не заработи за Великден и цяло лято да носи пари за Кюстендил? Нека влезе човек, който да направи нещо с фантазия. Той ще работи за Кюстендил“, каза Петър Паунов. Кметът на Кюстендил допълни, че в лесопарка има два търговски комплекса, които не работят.

Докладната записка беше приета. "За“ гласуваха 22 общински съветници, без "Против“ и 2 въздържали се.

Венцеслав ИЛЧЕВ