Общинският съвет в Кюстендил ще проведе редовно заседание, съобщи за "Фокус“ Димитър Велинов, председател на местния парламент. Заседанието е насрочено от 14.00 часа в залата на общинска администрация. 34 точки са включени в предварителния дневен ред.

Временната комисия за изработване на Правилник за организацията и дейността на ОбС – Кюстендил, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация е приключила дейност. Правилникът е изготвен и трябва да бъде гласуван. Правилникът предвижда точката за изслушване на граждани да бъде първа, а не както до сега – последна. Освен това се предвижда глоба в размер на 40 % от възнаграждението за един месец, която ще бъде налагана на общинските съветници в Кюстендил, които не са гласували повече от пет докладни записки в едно заседание.

Като промяна в правилника е залегнало и включването на ротационния избор на председател на съвета, чийто мандат е шест месеца. Право да бъде председател ще има всеки съветник, но той няма да може да остане на поста повече от шест месеца.  

Съветниците трябва да гласуват Евелина Николова да бъде удостоена със званието "Почетен гражданин на град Кюстендил". Тя е бронзов медалист от Олимпийските игри в Токио.

На заседанието ще бъде гласувана програма за управлението на Община Кюстендил в периода 2023 – 2027 година, както и стратегия за управление на общинската собственост за същия период. Важна докладна е и тази, касаеща приемането на план-сметката за чистота за 2024 година.

 

.